Etusivu KaupunkimmeGreen Lappeenranta - Vihreä Lappeenranta
Valitse taso

Green Lappeenranta – Vihreä Lappeenranta

Lappeenrannan kaupunki parantaa toimintansa ympäristövaikutuksia. Kaupunki osallistui ensimmäisenä kuntana Suomessa WWF:n Earth Hour City Challenge kilpailuun. Kilpailussa arvioitiin kaupunkien toimia ilmastonsuojelun edistämisessä. Lappeenranta sijoittui 14 parhaan kaupungin joukkoon maailmassa.

Green Lappeenranta EHCC_WINNER_Finland_2014 pieni.jpg  

Lappeenrannassa on Suomen edistyksellisin vihreä yliopisto. Green Campus on myös palkittu kansainvälisesti. Green Campus kannustaa kaupunkia panostamaan ympäristöntilan parantamiseen.

Lappeenrannan kaupunki on liittynyt hiilineutraalien kuntien verkostoon (HINKU). Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuodesta 2007 vuoteen 2030 mennessä. 

HINKU Lappeenranta Carbon Neutral.jpg

Lappeenrannan Muukkoon on myös rakennettu Suomen ensimmäinen sisämaan tuulipuisto TuuliMuukko Oy:n toteuttamana.
Green Lappeenranta Tuulimuukko 500px.jpg

Lappeenrannan satamalaitos kehittää vihreää satamaa - Green Marina Lappeenranta. 

Lappeenrannan Energia Oy tuottaa Kaukaan Voima Oy:n avulla vähähiilistä kaukolämpöä ja sähköä. Tämän laitoksen avulla Lappeenrannan Energia Oy:n tuottama kaukolämpö ja sähkö ovat ilmastoystävällisiä. 
Kaukolämpö on ympäristöystävällistä

Lappeenrannan Energia Oy rakentaa myös 50 kW:n aurinkovoimalan Simolantien toimipaikkaan.

ENNE- projektilla neuvotaan Etelä-Karjalan alueella puolueettomasti energian säästöratkaisuissa.

Green Energy Show-Roomissa yritykset esittelevät omia ratkaisujaan puhtaamman energian saavuttamiseksi.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy käsittelee jätteensä ympäristöystävällisesti ja kehittää jätteiden kierrätystä. Jätteiden kierrätysaste onkin Suomen korkeimpia ollen Lappeenrannassa n. 90 %:n luokkaa.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi rakentaa hulevesikosteikkoja, jolla vähennetään Pien-Saimaan kuormitusta.
Piensaimaan kunnostuksesta Lisätietoa
Green Lappeenranta sammonlahden kosteikko.jpg
Sammonlahden kosteikolla vähennetään Pien-Saimaan ravinnekuormitusta.

Lappeenrannan kaupungin kasvatus- ja opetustoimessa on kolme vihreän lipun koulua, yksi päiväkoti sekä yksi Okka säätiön sertifioima koulu (Sammonlahden koulu). Vihreän lipun koulut ottavat ympäristöasiat ja kestävän kehityksen osaksi koulun arkea.Lisätietoa

Joukkoliikenteessä kaupunki on kilpailuttanut itse liikennereitit ja järjestää ilmaisia tapahtumia. Käyttäjämäärät ovat olleet kasvussa. 

Lappeenrannan kaupunki on liittynyt Työ ja  Elinkeinoministeriön  energiatehokkuussopimukseen. Sopimuksen toteuttaminen on edellä tavoitteistaan.

Pyöräilyn ja kävelyn edistämistä toteutetaan valtakunnallisen PYKÄLÄ hankkeen avulla, pyöräilyreittien kehittämisellä sekä sujuvuuden ja viitoituksen avulla. Lappeenranta vuoden 2015 pyöräilykaupunki.

Green Lappeenranta lampun vaihto 500 px.jpg

Lappeenrannan kaupunki uusii katuvalaistustaan energiatehokkaaksi yli 2 miljoonalla eurolla (11 000 valaisinta).

Kaupungin alueella on myös paljon muita hankkeita ja toimintoja, joilla edistetään energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen torjuntaa sekä parannetaan ympäristön tilaa.

Tältä näyttää resurssiviisaus yhdeksässä Suomen kaupungissa

Suomen ympäristökeskus selvitti Sitran toimeksiannosta mikä on resurssiviisauden nykytaso yhdeksässä suomalaisessa kaupungissa. Päästöjen määrät vaihtelevat kaupungeittain, mutta yhteistä alueille on suuri ekologinen jalanjälki. Kaikkien arvioitujen kaupunkien jalanjälki on yli kolminkertainen suhteessa kestävään tasoon.

Lappeenranta osaksi resurssiviisaiden kaupunkien verkostoa

Jyväskylässä julkistettiin 2.6. resurssiviisaiden kaupunkien verkosto. Lappeenranta on ollut yhdessä Jyväskylän, Turun ja Forssan kanssa mukana tässä Sitran vetämässä hankkeessa, jossa kaupungeille on laadittu tiekartta kohti resurssiviisautta.