Valitse taso

Nuutinen-Beauty-Beast WEB.jpg

Maria Nuutinen, sarjasta Beauty and the Beast, 2017, pigmenttivedos Dilite-levyllä (yksityiskohta).

 

KAAKKO18 – LÄHEISYYS       Lappeenrannan taidemuseo 20.1.–18.3.2018

KAAKKO18-näyttely sukeltaa läheisyyden eri ulottuvuuksiin ja samalla tarjoaa laajan näkemyksen kaakkoissuomalaisesta visuaalisesta taiteesta. Lappeenrannan taidemuseon uuden vuoden avaa KAAKKO18 -näyttely, jossa on esillä 42 taiteilijaa. Näin kattavasti kaakkoissuomalaista taidetta ei ole nähty Lappeenrannan taidemuseossa yli 20 vuoteen.

”Näyttelyn teemaksi valittiin läheisyys, koska se koskettaa kaikkia ja on moniulotteinen”, kertoo Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna. Näyttelyyn valituissa teoksissa läheisyyttä onkin käsitelty niin värillisesti, vastakohtaisesti, kuin myös kirjaimellisesti. Jotkut teokset voivat myös herättää kysymyksen: missä on läheisyys?

”Melankolisen taidokas Kaakko, oli havainto, jonka tunnelmiin johdatuimme KAAKKO18-näyttelyn teosehdotuksiin syventyessämme.”, avaavat näyttelyyn teokset valinneet Komugi Ando ja Teemu Salonen, ja jatkavat:
”Herkullisista aineksista inspiroituneena saimme koota näyttelyn, joka on laaja tarinallinen kokonaisuus alueen aikalaistaiteilijoiden työskentelyn tuloksista. Mukaan valitsimme keskenään hyvinkin erilaisia tyylejä, tekniikoita ja koulukuntia edustavien taiteilijoiden teoksia.”

Näyttely on rakentunut Kaakon taiteen jäsenjärjestöjen jäsenille suunnatun haun kautta. Haku keräsi 79 hakemusta, yhteensä runsaalta 80 taiteilijalta. Näyttelyn teokset ja taiteilijat valitsivat kuvataiteilija Komugi Ando ja muotoilija-kuraattori Teemu Salonen. Ando ja Salonen ovat tunnettuja taidekeskus Ars Auttoisen ylläpitäjinä ja kuraattoreina.

KAAKKO18-näyttelyn taiteilijat ovat monella tapaa edustava otos alueen taiteesta ja taiteilijoista. Osa heistä on vastavalmistuneita ja jotkut ovat tehneet taidetta jo vuosikymmeniä. Näyttelyn taiteilijat tulevat hyvin tasaisesti eri puolilta Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa. Lisäksi Kaakon alueen taidejärjestöjen edustajia asuu muulla maassa. Heitäkin on mukana näyttelyssä. Kaakkoissuomalaisen taiteen yksi erikoisuus on korutaide ja se näkyy myös näyttelyssä.

Näyttelyssä ovat mukana: Ahola/ Knaapi/ Sokura (Ulla Ahola, Sirja Knaapi ja Jenni Sokura), Anni Kristiina, Marianne Balabin, Melitina Balabin, Leena Katriina Ehrling, Sanna Halme, Teemu Heikkinen, Elisa Heinonen, Janette Holmström, Elsa Hulkkonen, Tuulia Iso-Tryykäri, Mikko Kallavuo, Leena Karjalainen, Arto Kettunen, Ella Kettunen, Viivi Kiiskinen, Karoliina Kupias, Emma Lappalainen, Sanna Majander, Markku Metso, Eija Mustonen, Karkki Mäkelä, Tapio Mömmö, Heini Nieminen, Maria Nuutinen, Jussi Nykänen, Sanna Maria Paananen, Nina Palmros, Jussi Pirttioja, Hilkka-Maija Pääkkönen, Anne Randén, Minna Rissanen, Mikko Sakala & Manja Riihelä, Hanna Ryynänen, Aiju Salminen, Leena-Riitta Salminen, Ulla Sinkkonen, Tarja Tuupanen ja Susa Walve.

Näyttelyn päättää Kaakkois-Suomen ensimmäinen teosmyyntitapahtuma 17.–18.3.2018. KAAKKO18 on Lappeenrannan taidemuseon ja Kaakon taiteen yhteistyön tulos.


Lisätietoja:
Mikko Pirinen, amanuenssi/ Lappeenrannan taidemuseo, mikko.pirinen@lappeenranta.fi, p. 040 522 6280
Anna Vilkuna, taidejohtaja/ Kaakon taide, anna@kaakontaide.fi, p. 045 144 7755

Hulkkonen.JPG

Elsa Hulkkonen, Luokkakuva, 2017, keramiikka, puu.