Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotNäyttelytSodan värit - värivalokuvia talvi- ja jatkosodasta
Valitse taso

Sodan_Varit.jpg

 

Sodan värit – värivalokuvia talvi- ja jatkosodasta

22.4. - 5.11.2017
Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15

Etelä-Karjalan museossa tutustutaan kesällä 2017 värikuvien kautta toiseen maailmansotaan. Sodan värit -näyttelyssä on esillä harvinaisia värivalokuvia talvisodan ja jatkosodan ajalta. Aidoista sota-ajan värivalokuvista tehdyt suurennokset esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämän kirjoa niin rintamalla kuin rintaman takanakin. Talvisodan värivalokuvat ovat löytyneet vasta vuosikymmeniä sodan päättymisen jälkeen. Niiden kuvaajaksi osoittautui ruotsalainen Punaisen ristin sotalääkäri Carl-Erik Groth. Näyttely koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, yksityisten kokoelmien, Sotamuseon Puolustusvoimien SA-kuva-arkiston ja Punaisen ristin kuvista.

Sodan värit -näyttely pohjautuu Mikko Pekarin ja Kalevi Keskisen vuonna 2000 ilmestyneeseen samanimiseen kirjaan. Samana vuonna kaksikko kuratoi jatkosodan kuvista Helsingin kaupungin taidemuseoon näyttelyn, joka on nähty sittemmin Hämeenlinnan Museo Militariassa vuonna 2015, mutta molemmissa aiemmissa näyttelyissä kuvakattaus on ollut hieman erilainen kuin Etelä-Karjalan museon näyttelyssä. Talvisodan kuvia on esitelty aiemmin Savonlinnan maakuntamuseossa vuonna 2010.

Näyttelyn juuret ulottuvat 1960-luvulle, jolloin Puolustusministeriössä työskennellyt Kalevi Keskinen löysi väridiat Puolustusvoimien kuva-arkiston kellarista. Värikuvia käytettiin vuosikymmenien ajan harvakseltaan joissakin kirjoissa. Vuonna 1992 julkaistu Hans Wagnerin värikuvateos ’Kesä 1939’ toimi kimmokkeena ’Sodan värit’ -teoksen tekemiselle.

Värikuva tuo toisen maailmansodan ajan lähemmäksi nykypäivää. Sota-ajan historiaa on totuttu näkemään mustavalkoisina valokuvina, uutiskoosteina ja aikalaiselokuvina. Näyttelyyn valitut kuvat esittelevät lähinnä sodan inhimillistä puolta, ihmisiä sotatapahtumien keskellä.

Etelä-Karjalan museossa sodan värikuvien rinnalle on koottu esille joitakin esineitä sodan ajan elämästä ja kanssakäymisestä. Kirjeenvaihto rintaman ja kodin välillä oli keino pitää yhteyttä ja helpottaa ikävää. Sota-aika oli rankka kokemus perheille sekä sota-, että kotirintamalla. Viimeaikainen suomalainen toiseen maailmansotaan liittyvä historiankirjoitus onkin keskittynyt paljon siihen, miten sota vaikutti ihmisiin. Tutkimuksia on tehty muun muassa sodan aiheuttamasta mielen järkkymisestä, sodasta ja seksistä, naisten roolista sodassa ja sotavankien jälkeläisistä.

Sodan värit -näyttelyn kaikille avoimia avajaisia vietetään Etelä-Karjalan museossa perjantaina 21.4.2017 klo 18.

Näyttely on avoinna 22.4. alkaen, aina 5.11.2017 saakka museon avoinnaoloaikoina.

Lisätietoja ja lehdistökuvia näyttelystä
Intendentti Satu Ståhlberg
satu.stahlberg(at)lappeenranta.fi
040 579 5744
www.lappeenranta.fi/museot

 

Sodan värit MuseoMilitaria1.jpg

3./RaskPsto 28:n tulenjohtaja luutnantti Tossavainen ja tuntematon ylikersantti. Kuva: Eino Malm. Reprokuva: museo Militaria/Sirkka Ojala.

 

Olavi Paavolainen Aunuksessa 1942 SA-kuva Kim Borg.jpg

Kirjailija, luutnantti Olavi Paavolainen Aunuksessa asemasotasyksynä 1942. SA-Kuva/Kim Borg

 

 

Sodan värit MuseoMilitaria2.jpg

Sadonkorjuuta Alastaron pelloilla. SKS/KRA/Antti Hämäläinen. Reprokuva: Museo Militaria/Sirkka Ojala