Etusivu PalvelutNuorten palvelutLasten Parlamentti
Palvelut
Valitse taso

Lappeenrannan Lasten Parlamentti

lasten_parlamentti.jpg

Lappeenrannan Lasten Parlamentti on lappeenrantalaisten alakoululaisten oma vaikuttamiskanava. Lasten Parlamentti ottaa kantaa lapsia koskeviin asioihin, tekee esityksiä, antaa lausuntoja ja toimii lasten äänitorvena Lappeenrannan kaupungissa.

Lappeenrannan Lasten Parlamentti muodostuu koulujen oppilaskuntien valitsemista edustajista. Jokaisella koululla on mahdollisuus nimetä edustaja ja varaedustaja lasten parlamenttiin. Edustajat kokoontuvat n. kerran kuukaudessa Lasten Parlamentin hallituksen kokouksiin. Keväisin maalis-huhtikuussa järjestetään Lappeenrannan Lasten Parlamentin yleiskokous, johon voivat ottaa osaa koulujen edustajat sekä varaedustajat.

Lappeenrannan Lasten Parlamenttitoimintaa koordinoi Lappeenrannan nuorisotoimi.

Lisätietoja:

nettinuorisotyöntekijä Mikko Holm, puh. 040-3549786

etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

 

lapa_kysymys2.jpg

Tietoa vanhemmille ja opettajille Lasten Parlamentin toiminnasta

Lasten Parlamentin jäsenyys on hieno, vastuullinen edustustehtävä, josta lapsi tulee varmasti saamaan hyviä muistoja ja positiivisia kokemuksia siitä, että asioihin voi halutessaan vaikuttaa.
 
Lappeenrannan Lasten Parlamentti edustaa lappeenrantalaisia alakouluikäisiä lapsia. Se tuo esille lasten ajatuksia ja toiveita oman elinympäristönsä kehittämiseksi. Lappeenrannan Lasten Parlamentti voi antaa lausuntoja lapsia koskevissa asioissa. Lasten Parlamentin toiminnasta vastaa Lappeenrannan nuorisotoimi.
 
Nuorisolaki
 
Lasten Parlamentti toteuttaa nuorisolain 8§ mukaisia lasten- ja nuorten kuulemistavoitteita. Tavoitteena on että lapsista ja nuorista kehittyy aktiivisia kansalaisia ja vaikuttajia omassa lähiympäristössään ja yhteiskunnassa. Toiminta tukee lapsen omaa sosiaalista vahvistumista. Lasten Parlamentin kautta lapsi oppii miten päätöksenteko tapahtuu ja miten kansalainen voi vaikuttaa asioihin.

Kokoukset

Kokoukset ovat pääsääntöisesti Nuoriso- ja monitoimitalo Monarilla, 2. kerroksessa. Sisäänkäynti tapahtuu B-ovesta (Valtakadun puoleisella sivulla). Monarin osoite on Anni Swanin katu 7.
 
Kokoukset ovat avoimia kaikille, mutta vanhemmat voivat myös jättää lapsen kokoukseen ja tulla noutamaan hänet pois kokouksen päätyttyä. Kokouksissa on paikalla nuorisotoimen edustaja sekä Lappeenrannan nuorisovaltuuston keskuudestaan valitsemia Lasten Parlamentin kummeja.
 
Matkakorvaukset
 
Kokouksiin viemisistä ja noutamisista aiheutuneet kustannukset korvataan kilometrikorvauksina kyydeistä vastanneelle aikuiselle. Kilometrikorvauslomakkeet löytyvät sivuston oikeasta laidasta ja ne voi toimittaa Mikko Holmille. Korvauksia voi hakea kaksi kertaa vuodessa, tai yhdellä kertaa keväällä toiminnan loputtua. Syksyn korvaukset haetaan ennen vuodenvaihdetta ja kevään korvaukset lukuvuoden päätyttyä.
 
Yleiskokous
 
Keväällä järjestetään Lasten Parlamentin yleiskokous, johon kutsutaan paikalle kaupungin korkeinta johtoa. Yleiskokouksessa tehdään päätökset asioista ja esityksistä, joita on käsitelty ja valmisteltu kuukausikokouksissa. Lasten Parlamentilla on oma määräraha, jota Parlamentin yleiskokous voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Yhteydenpito

Yhteydenpito tapahtuu pääasiassa sähköpostitse. Yhteydenpito tapahtuu Parlamentin jäsenille pääsääntöisesti yhteysopettajien kautta, mutta kokouskutsuista ja pöytäkirjoista menee sähköpostin piilokopiona versio myös vanhemmille ja lapsille. Sähköposti laitetaan kaikille, ketkä ovat ilmoittaneet omat yhteystietonsa ilmoittautumislinkin kautta

lapa_esityslista.jpg

Kokouksen esityslista

Aika: Keskiviikko 22.2.2016 klo 17.00 – 18.00
Paikka: Nuoriso- ja monitoimitalo, yläsali, 2. krs, Anni Swanin katu 7
Kutsutut: Kaikkien toiminnassa mukana olevien koulujen edustajat

 

1. Kokouksen avaaminen

Mikko Holm avaa kokouksen klo 17.00. Todetaan läsnäolijat.

2. Kokouksen järjestäytyminen

Kokoukselle valitaan lapsipuheenjohtaja.

3. Lasten Parlamentin kotisivujen uudistus

Lasten Parlamentin sivut ovat uudistuneet ja niiltä löytyy nyt kaikki toimintaan liittyvä materiaali. Tällä tavoin helpotetaan toiminnasta, kokouksista ja tapahtumista tiedottamista.

Mitä kaikkea Lasten Parlamentti haluaisi kotisivuille esiin? Mikolla oli myös idea erilaisista videoista, joissa Lasten Parlamenttilaiset voisivat kertoa parlamentin toiminnasta omin sanoin. Olisiko tähän kiinnostusta?

4. Lasten Parlamentin yleiskokous huhtikuussa

Lasten Parlamentin kauden 2016-2017 yleiskokous järjestetään huhtikuussa. Paikalle kutsutaan kaupungin ylintä johtoa ja myös median edustajia. Mistä kaikesta Lasten Parlamentti haluaisi keskustella yleiskokouksessa?

Mikko sopii huhtikuun kokouksen tarkan ajan ja ilmoittaa sen ajoissa edustajille. Nuorisotoimi järjestää edustajille tuttuun tapaan kyydit kokoukseen.

5. Näkökulma kouluruokaan

Kouluruoka on puhututtanut useammassa Lasten Parlamentin kokouksessa. Aikaisempina vuosina ruokapalveluiden johtaja on käynyt kuulemassa Lasten Parlamentin edustajien mietteitä. Olisiko Lasten Parlamentti kiinnostunut kutsumaan hänet paikalle esimerkiksi seuraavaan kokoukseen?

6. Lasten Parlamentin kauden 2016-2017 päätös Asinsaaren leirikeskuksessa

Lasten Parlamentille on tehty varaus Asinsaaren leirikeskukseen la 27.5.- su 28.5. Jos Parlamentin edustajilta löytyy riittävästi kiinnostusta, niin voimme viettää viikonlopun leirielämää. Jos tämä vaihtoehto toteutuu, niin toukokuun viimeisen kokouksen voi siirtää Asinsaareen.

Keskustelua Asinsaareen menemisestä ja siitä, mitä kaikkea siellä voisi tehdä.

7. Lasten Disco Monarilla 24.2.2017

Lasten Disco järjestetään Monarilla perjantaina 24.2.2017. Lasten Parlamentin jäsenet voivat järjestää Discossa haluamiaan tapahtumia tai kilpailuja.  Tuleeko discoon liittyiä ajatuksia tai muutoksia?

Lasten Parlamentti käsitteli Discoa ja sen ohjelmistoa kokouksessaan.

Mikko rakensi seuraavan paketin kisoista ja vapaaehtoisista kisanjärjestäjistä.

Limbokisa Sarlotta & Kasper                

Laulukilpailu Viivi

Ilmapallonheitto Ida, Nella

Ilmakitarakisa / Sumopaini (jos onnistuu): Lisa, Henriika

Mikolle voi laittaa viestiä aiheesta, jos tulee kysyttävää.

mikko.holm@lappeenranta.fi, Whatsapp/puhelin 0403549786

Lasten Parlamentin jäsenet ovat monissa kouluissa mainostaneet discoa tekemällä itse mainoksia tapahtumaa varten. Myös tänä vuonna mainosten tekeminen on toivottavaa. Mainoksien tekemisessä saa käyttää luovuutta. Seuraavien asioiden tulisi kuitenkin olla mainittuna:

Aika: 24.2.2017 klo 18–21

Järjestäjänä Lappeenrannan nuorisotoimi

                      Sisäänpääsy 2 euroa

                      DJ Frank

                      Kilpailuja

                      Kioski / Buffetti

Lasten Parlamentin jäsenet pääsevät discoon ilmaiseksi sisään. Lisäksi mahdolliset kaverit, jotka avustavat kilpailuissa, pääsevät ilmaiseksi sisään. Laittakaa ilmoitus tästä Mikolle, niin Mikko lisää nimen listaan.

6. Muut esille tulevat asiat

Haluavatko Lasten Parlamentin jäsenet tuoda joitain asioita Parlamentin käsittelyyn tai tietoisuuteen?

7. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päättää kokouksen klo 18.00.

lapa_ajankohtaista.jpg

Seuraava kokous ke 22.2.2017 Monarilla klo 17-18

Kaikkien koulujen edustajat ovat tervetulleita kokoukseen.

Esityslista tulee näille sivuille noin viikkoa ennen kokousta.

lapa_mukaantoimintaan.jpg

Ilmoittautuminen kaudelle 2016-2017

Lasten Parlamentin toiminnassa ovat mukana seuraavat koulut  

Itä-Suomen koulu
Kanavansuun koulu
Kasukkalan koulu
Kesämäki
Kimpinen
Korkea-ahon koulu
Korvenkylä
Kuusimäen koulu
Lappeen koulu
Lappeenrannan steinerkoulu
Lauritsalan yhtenäiskoulu
Lavolan koulu
Lönnrotin koulu
Myllymäen koulu
Parjalan koulu
Pulpin koulu
Ravattilan koulu
Voisalmen koulu

Jos haluat koulusi mukaan toimintaan, laita viestiä Mikolle.

Ilmoittauduttasi voit käydä täyttämässä koulusi ja oppilaidesi tiedot. Opettajat ja vanhemmat voivat molemmat käyttää samaa linkkiä ilmoittautumiseen.

https://digiumenterprise.com/answer/?sid=1438803&chk=WJ65C6D7

Lasten Parlamentin kokoukset

Lasten Parlamentti kokoontuu n. kerran kuussa kuukausikokoukseen, jossa edustajat voivat tuoda asioita omalta oppilaskunnaltaan Lasten Parlamentin käsiteltäväksi. Asioita valmistellaan kuukausikokouksissa kohti keväällä järjestettävää yleiskokousta. Yleiskokouksessa tehdään tärkeimmät päätökset.

Lasten Parlamentin kauden 2016-2017 kokousajat ovat:

ke 26.10.2016 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 23.11.2016 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 14.12.2016 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 25.1.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 22.2.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 22.3.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

xx.huhtikuuta 2017, yleiskokous klo 10.00 - 12.00. Päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

ke 17.5.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

Muutokset mahdollisia.

yhdenpalstanpalkki.jpg

lapa_tarkeita_tiedostoja.jpg

Tärkeitä tiedostoja

Matkakorvauslomake:

Matkakorvauksia voi hakea kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Keväällä on mahdollista hakea koko toimintakauden matkakulut yhdellä hakemuksella. Toimita täytetty matkakorvauslomake Mikolle.

matkakorvauslomake2016.docx

Vuosikokousten pöytäkirjat:

yleiskokous2016_pöytakirja.docx

Yleiskokous 2015 pöytäkirja