Etusivu PalvelutNuorten palvelutLasten Parlamentti

Lappeenrannan Lasten Parlamentti

lasten_parlamentti.jpg

Lappeenrannan Lasten Parlamentti on lappeenrantalaisten alakoululaisten oma vaikuttamiskanava. Lasten Parlamentti ottaa kantaa lapsia koskeviin asioihin, tekee esityksiä, antaa lausuntoja ja toimii lasten äänitorvena Lappeenrannan kaupungissa.

Lappeenrannan Lasten Parlamentti muodostuu koulujen oppilaskuntien valitsemista edustajista. Jokaisella koululla on mahdollisuus nimetä edustaja ja varaedustaja lasten parlamenttiin. Edustajat kokoontuvat n. kerran kuukaudessa Lasten Parlamentin hallituksen kokouksiin. Keväisin maalis-huhtikuussa järjestetään Lappeenrannan Lasten Parlamentin yleiskokous, johon voivat ottaa osaa koulujen edustajat sekä varaedustajat.

Lappeenrannan Lasten Parlamenttitoimintaa koordinoi Lappeenrannan nuorisotoimi.

Lisätietoja:

nettinuorisotyöntekijä Mikko Holm, puh. 040-3549786

etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

 

lapa_kysymys2.jpg

Tietoa vanhemmille ja opettajille Lasten Parlamentin toiminnasta

Lasten Parlamentin jäsenyys on hieno, vastuullinen edustustehtävä, josta lapsi tulee varmasti saamaan hyviä muistoja ja positiivisia kokemuksia siitä, että asioihin voi halutessaan vaikuttaa.
 
Lappeenrannan Lasten Parlamentti edustaa lappeenrantalaisia alakouluikäisiä lapsia. Se tuo esille lasten ajatuksia ja toiveita oman elinympäristönsä kehittämiseksi. Lappeenrannan Lasten Parlamentti voi antaa lausuntoja lapsia koskevissa asioissa. Lasten Parlamentin toiminnasta vastaa Lappeenrannan nuorisotoimi.
 
Nuorisolaki
 
Lasten Parlamentti toteuttaa nuorisolain 8§ mukaisia lasten- ja nuorten kuulemistavoitteita. Tavoitteena on että lapsista ja nuorista kehittyy aktiivisia kansalaisia ja vaikuttajia omassa lähiympäristössään ja yhteiskunnassa. Toiminta tukee lapsen omaa sosiaalista vahvistumista. Lasten Parlamentin kautta lapsi oppii miten päätöksenteko tapahtuu ja miten kansalainen voi vaikuttaa asioihin.

Kokoukset

Kokoukset ovat pääsääntöisesti Nuoriso- ja monitoimitalo Monarilla, 2. kerroksessa. Sisäänkäynti tapahtuu B-ovesta (Valtakadun puoleisella sivulla). Monarin osoite on Anni Swanin katu 7.
 
Kokoukset ovat avoimia kaikille, mutta vanhemmat voivat myös jättää lapsen kokoukseen ja tulla noutamaan hänet pois kokouksen päätyttyä. Kokouksissa on paikalla nuorisotoimen edustaja sekä Lappeenrannan nuorisovaltuuston keskuudestaan valitsemia Lasten Parlamentin kummeja.
 
Matkakorvaukset
 
Kokouksiin viemisistä ja noutamisista aiheutuneet kustannukset korvataan kilometrikorvauksina kyydeistä vastanneelle aikuiselle. Kilometrikorvauslomakkeet löytyvät sivuston oikeasta laidasta ja ne voi toimittaa Mikko Holmille. Korvauksia voi hakea kaksi kertaa vuodessa, tai yhdellä kertaa keväällä toiminnan loputtua. Syksyn korvaukset haetaan ennen vuodenvaihdetta ja kevään korvaukset lukuvuoden päätyttyä.
 
Yleiskokous
 
Keväällä järjestetään Lasten Parlamentin yleiskokous, johon kutsutaan paikalle kaupungin korkeinta johtoa. Yleiskokouksessa tehdään päätökset asioista ja esityksistä, joita on käsitelty ja valmisteltu kuukausikokouksissa. Lasten Parlamentilla on oma määräraha, jota Parlamentin yleiskokous voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Yhteydenpito

Yhteydenpito tapahtuu pääasiassa sähköpostitse. Yhteydenpito tapahtuu Parlamentin jäsenille pääsääntöisesti yhteysopettajien kautta, mutta kokouskutsuista ja pöytäkirjoista menee sähköpostin piilokopiona versio myös vanhemmille ja lapsille. Sähköposti laitetaan kaikille, ketkä ovat ilmoittaneet omat yhteystietonsa ilmoittautumislinkin kautta

 

Kutsu koskee koulun kaikkia edustajia. Edustajat ovat tervetulleita kokoukseen, vaikka nimi puuttuisikin listasta.

 

1. Kokouksen avaaminen

Mikko Holm avaa kokouksen klo 17.00. Todetaan läsnäolijat.

 

2. Kokouksen järjestäytyminen

Kokoukselle valitaan lapsipuheenjohtaja.

 

3. Ruokapalvelupäällikkö Taina Behm tulee kuulemaan Lasten Parlamenttilaisten ajatuksia kouluruoasta.

Ruokapalvelupäällikkö Taina Behm tulee Lasten Parlamentin kokoukseen ja edustajat voivat hänen kanssaan keskustella kouluruoasta.

 

4. Lasten Parlamentin yleiskokous

Lasten Parlamentin yleiskokouksen päiväksi on varmistunut ja se järjestetään perjantaina 21.4. klo 10.00 - 12.00 Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa.

Lappeenrannan nuorisotoimi järjestää Lasten Parlamentin edustajille kuljetuksen kokoukseen ja takaisin. Kyydityksistä ja niiden ajankohdista annetaan tietoa lähempänä kokousta. Kokouksen jälkeen Lasten Parlamentti ruokailee kaupungintalon ruokalassa ja nuorisotoimi tarjoaa edustajille lounaan.

Onko edustajilla edellisen kokouksen lisäksi noussut ehdotuksia käsiteltäviksi asioiksi? Paikalla on kaupunginjohtaja ja todennäköisesti lehdistöä paikalla kuulemassa Lasten Parlamentin jäsenten ehdotuksia, joten tämä on hyvä paikka saada omia ajatuksia esiin.

5. Lasten Parlamentin osallistuminen Lasten Discoon

Lasten Disco keräsi talviloman alussa ennätysmäärän väkeä ja paikalla oli arvioiden mukaan noin 180 lasta. Lasten Parlamentin järjestämää ohjelmaa on kiitelty paljon ja Mikko välittää mielellään terveiset edustajille.

Siispä, kiitos Lasten Parlamentti.

6. Lasten Parlamentin osallistuminen Lasten Discoon, osa 2

Seuraava Lasten Disco järjestetään perjantaina 21.4.2017, kello 18-21. Ovatko Lasten Parlamentin jäsenet kiinnostuneita järjestämään siellä ohjelmaa ja millaista?

Lasten Parlamentin jäsenet mainostaneet discoa todella tehokkaasti ja kiitettävästi tekemällä itse mainoksia tapahtumaa varten. Myös tänä vuonna mainosten tekeminen on toivottavaa. Mainoksien tekemisessä saa käyttää luovuutta. Seuraavien asioiden tulisi kuitenkin olla mainittuna:

Aika: 21.4.2017 klo 18–21

Järjestäjänä Lappeenrannan nuorisotoimi

                      DJ Frank

                      Kilpailuja

                      Kioski / Buffetti

Mikolle voi laittaa viestiä aiheesta, jos tulee kysyttävää.

mikko.holm@lappeenranta.fi, Whatsapp/puhelin 0403549786

7. Lasten Parlamentti tai koulut mukana toteuttamassa Kaamospuhallus 2017 –tapahtumaa

Lappeenrannan nuorisotoimi on järjestänyt Kaamospuhallus –nimistä tapahtumaa jo melkein kaksikymmentä vuotta. Seuraavassa Kaamospuhalluksessa olisi tarkoitus saada entistä enemmän nuoria ja vapaaehtoisia tekemään yhteistä tapahtumaa. Olisiko Lasten Parlamentilla ideoita siihen, mitä kaikkea siellä voisi toteuttaa ja miten esimerkiksi kouluja tai edustajia voitaisiin saada mukaan toimintaan?

Tapahtuma on ilmainen kaikille osallistujille. On kuitenkin huomioitava, että tapahtuman ikäraja on 12-vuotta.

8. Lasten Parlamentin kauden 2016-2017 päätös Asinsaaren leirikeskuksessa

Lasten Parlamentin varaus Asinsaareen on muuttunut hieman. Aikaisempi aika oli lauantaista sunnuntaihin, mutta uusi aika perjantai 26.5. – lauantai. 27.5.2017. Lähtö olisi perjantaina joskus iltapäivästä ja paluu tapahtuisi lauantaina joskus iltapäivästä.

Tuliko edellisen kokouksen jälkeen vielä ideoita leirillä tehtäväksi?

 

9. Lasten Parlamentti vierailulle Imatralle

Imatran lasten parlamentti on kutsunut Lappeenrannan lasten parlamentin vierailulle Imatralle ma 8.5 klo 17-19 kaupungintalolle. Tilaisuudessa Imatran edustajat haluavat esitellä omaa toimintaa ja kysyä, millaista on Lappeenrannan toiminta.

Onko Lappeenrannan Lasten Parlamentin edustajien keskuudessa kiinnostusta lähteä mukaan Imatralle esittelemään toimintaa. Mitä kaikkea voisimme kertoa toiminnasta heille?

10. Muut esille tulevat asiat

Haluavatko Lasten Parlamentin jäsenet tuoda joitain asioita Parlamentin käsittelyyn tai tietoisuuteen?

 

11. Kokouksen päättäminen


Puheenjohtaja päättää kokouksen klo 18.00.

 

lapa_ajankohtaista.jpg

Seuraava kokous ke 22.3.2017 Monarilla klo 17-18

Kaikkien koulujen edustajat ovat tervetulleita kokoukseen.

Esityslista tulee näille sivuille noin viikkoa ennen kokousta.

lapa_mukaantoimintaan.jpg

Ilmoittautuminen kaudelle 2016-2017

Lasten Parlamentin toiminnassa ovat mukana seuraavat koulut  

Itä-Suomen koulu
Kanavansuun koulu
Kasukkalan koulu
Kesämäki
Kimpinen
Korkea-ahon koulu
Korvenkylä
Kuusimäen koulu
Lappeen koulu
Lappeenrannan steinerkoulu
Lauritsalan yhtenäiskoulu
Lavolan koulu
Lönnrotin koulu
Myllymäen koulu
Parjalan koulu
Pulpin koulu
Ravattilan koulu
Voisalmen koulu

Jos haluat koulusi mukaan toimintaan, laita viestiä Mikolle.

Ilmoittauduttasi voit käydä täyttämässä koulusi ja oppilaidesi tiedot. Opettajat ja vanhemmat voivat molemmat käyttää samaa linkkiä ilmoittautumiseen.

https://digiumenterprise.com/answer/?sid=1438803&chk=WJ65C6D7

Lasten Parlamentin kokoukset

Lasten Parlamentti kokoontuu n. kerran kuussa kuukausikokoukseen, jossa edustajat voivat tuoda asioita omalta oppilaskunnaltaan Lasten Parlamentin käsiteltäväksi. Asioita valmistellaan kuukausikokouksissa kohti keväällä järjestettävää yleiskokousta. Yleiskokouksessa tehdään tärkeimmät päätökset.

Lasten Parlamentin kauden 2016-2017 kokousajat ovat:

ke 26.10.2016 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 23.11.2016 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 14.12.2016 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 25.1.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 22.2.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

ke 22.3.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

pe 21.4 2017, yleiskokous klo 10.00 - 12.00. Valtuustosali, Kaupungintalo.

ke 17.5.2017 klo 17.00 - 18.00 Monari, sali 2

Muutokset mahdollisia.

yhdenpalstanpalkki.jpg

lapa_tarkeita_tiedostoja.jpg

Tärkeitä tiedostoja

Matkakorvauslomake:

Matkakorvauksia voi hakea kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Keväällä on mahdollista hakea koko toimintakauden matkakulut yhdellä hakemuksella. Toimita täytetty matkakorvauslomake Mikolle.

matkakorvauslomake2016.docx

Vuosikokousten pöytäkirjat:

yleiskokous2016_pöytakirja.docx

Yleiskokous 2015 pöytäkirja