Etusivu PalvelutTapahtumatJuhlailmettä itsenäisyyspäivään

Enemmän juhlailmettä kaupunkikuvaan itsenäisyyspäivänä

Suomen_lippu_2016.jpg

Lappeenrannan kaupungin palautelaatikkoon on jätetty kommentti itsenäisyyspäivän juhlavalaistuksen laimeasta toteutuksesta kaupungissa. Kaupunki on tiedotteissaan perinteisesti kehottanut juhlistamaan itsenäisyyspäivää juhlavalaistuksella. Saamassamme kuntalaispalautteessa on todettu, että juhlavalaistusta ei oltu kuitenkaan toteutettu.

Lappeenrannan kaupungin Itsenäisyydenpäivän tiedotteissa on perinteisesti ollut yleinen kehotus juhlistaa arvokasta päiväämme toteuttamalla niin yksityisissä kuin julkisissakin kiinteistöissä erityinen juhlavalaistus. Tämä on aiempina vuosina tarkoittanut valoja päällä pitämistä sisällä asunnoissa ja toimistotiloissa klo 18-20 välisenä aikana ja tämän lisäksi on ollut tapana myös polttaa kahta kynttilää ikkunassa.

Sittemmin on rakennusten julkisivujen valaiseminen tullut yleiseen käytäntöön ja näyttävä valaistus Lappeenrannan ja Lappeen kirkkojen osalta onkin tullut jo osaksi iltojemme kaupunkikuvaa.  Myös Lappeenrannan kaupungintalo sekä vesitorni ovat olleet valaistuna joka ilta.

Sisävalojen päällä pitämisestä juhlistamassa itsenäisyyspäivämme iltaa on vuosien saatossa luovuttu. Yhä vähemmän kaupunkikuvassa näkyy myös perinteistä tapaa polttaa kahta kynttilää ikkunassa. Kun Suomi juhlii ensi vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään, pitäisikin pohtia että miten me Lappeenrannassa voisimme juhlistaa tätä päivää yhdessä toimien ja saada juhlapäivä näkymään entistä paremmin myös kaupunkikuvassa. Itsenäisyyspäivämme juhlistaminen vuonna 2017 tulisi olla jotain sellaista mihin meillä jokaisella olisi mahdollisuus ja että me yhdessä loisimme sellaisen tekemisen hengen mikä näkyisi aina peräkyliltä kaupungin keskustaan. 

Itselleni tulee ainakin mieleen Suomen lipun monimuotoisemman käytön lisääminen. Aina ei tarvitsisi olla suurta lippusalkoa ja isoa lippua. Myös pienemmät seinäliput toisivat eloa ja iloa yleiseen ilmeiseen ja ne juhlistaisivat itsenäisyyspäiväämme hienosti, vaikka joka päivä.

Jorma Kallio