Etusivu PalvelutTapahtumatSuomi 100 Lappeenrannassa
Valitse taso

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on vahvasti huomioituna itsenäisyyspäivän 6.12.2017 juhlatilaisuuksissa Lappeenrannassa. Perinteisten juhlallisuuksien ohella itsenäisyyspäivää juhlistetaan Lappeenrannan kaupungin, Etelä-Karjalan liiton ja Maasotakoulun yhteisesti järjestämässä Suomi100-itsenäisyysjuhlakonsertissa.

Partiolaiset nostavat itsenäisyyden juhlaliput salkoihin jo tiistai-iltana 5.12. Lappeenrannan alueen kirkot järjestävät itsenäisyyspäivän kunniaksi perinteiset juhlajumalanpalveluksia ja messun. Juhlajumalanpalvelukset pidetään Lappeen, Nuijamaan ja Ylämaan kirkoissa klo 10 alkaen. Itsenäisyyspäivän messu järjestetään Joutsenon kirkossa klo 10. SaiPan juniorit sytyttävät sankarivainajien haudoille kynttilät itsenäisyyspäivän aamuna. Kunniavartio toteutetaan sankarihautausmaalla klo 11.15–11.45 välisenä aikana.

Lue lisää

Suomi 100 -musiikkivideo

Lappeenrannan Kimpisen koulun 4. ja 6. musiikkiluokkien #SUOMI100 -musiikkivideo (2017) on tehty 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden kunniaksi. Video julkaistiin maanantaina 6.11.2017 klo 9:00 ja se avasi Lappeenrannan musiikkiluokkien 50v -juhlaviikon. Tämä musiikkivideo on hyväksytty osaksi valtioneuvoston virallista Suomi100 -ohjelmaa. Sävellys ja sanat: Joel Puranen.
Katso video täältä

Itsenäisyyden juhlavalaistus

Lappeenrannan kaupunki toivoo, että liikelaitokset, kiinteistöjen omistajat ja asukkaat juhlistaisivat itsenäisyyspäivää ja 100-vuotiasta Suomea mahdollisuuksiensa mukaan juhlavalaistuksin ja kynttilöin. Kaupunki toivoo, että kynttilät sytytettäisiin ikkunoille klo 18–20 väliseksi ajaksi.

Lappeenrannan Energia juhlistaa Suomen tasavallan 100-vuotista merkkipäivää valaisemalla vesitornin juhlavalaistuksen ajaksi sinivalkoiseksi sekä järjestämällä juhlaliputuksen Simolantien toimipisteessä. Myös kaupungintalon sekä Äiti Karjala -patsaan lipputangot valaistaan.

Lue lisää

Kaupungintalon joulukalenteri

Joulukalenteri sijaitsee Lappeenrannan kaupungintalossa, IsoKristiinan puoleisen kävelykadun seinustalla.

Joulukalenteri rakennetaan juhlavuoden teeman mukaisesti YHDESSÄ lasten ja nuorten parissa toimivien tahojen kanssa. Jokainen toimija toteuttaa vuorollaan yhden kalenterinäkymän pääsääntöisesti sähköisessä muodossa. Tallenne on esillä päivän kaupungintalon 1. kerroksen jouluikkunassa 1.12 – 24.12.2017. Kalenterin eri näkymät kuvaavat karjalaisen joulun perinteitä, nykypäivää ja tulevaisuutta. Se on ikkuna karjalaiseen mielenmaisemaan, elämään ja joulunajan viettoon.

Joulukalenterin tekemiseen osallistuu yli kaksikymmentä eri toimijaa, mm. Unicef, Lappeenrannan seurakunta, Lappeenrannan alakoulut, Saimaan Nuorisoseurat, Tanssiopisto, kaupunginteatteri, Saimaan Muodostelmaluistelijat, Kuvataidekoulu, Taidekoulu Estradi ja monet muut. Ikkunan somistaa Taito Etelä-Karjala.

Hankkeen koordinoinnista vastaa Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku.


Tulevaisuuden kuuset

Lappeenrannan kaupunki organisoi keskiviikkona 27.9.2017, Vesan päivänä, reilun sadan kuusen vesan istutusta ympäri kaupunkia.

Lapset ja nuoret kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa istuttavat tuolloin Tulevaisuuden kuusen taimia päiväkotien ja koulujen pihoille ja päivän päätapahtuma sijoittuu Veteraanipuiston viereen, jonne tullaan istuttamaan sadan kuusen metsikkö.
Tulevaisuuden kuusi - virallinen sivusto

Lappeenrannan vallitanssit

Lappeenrannan kaupunki vastasi Koko Suomi Tanssii –haasteeseen! Tanssijat pyrähtivät Linnoituksen valleille ja sataman Hiekkalinnalle.

Videoon pääset oheisesta linkistä.

Lappeenrannan vallitanssit -video

4-luokkalaisten itsenäisyysjuhla 5.12

Perinteinen 4-luokkalaisten itsenäisyysjuhla järjestetään juhlavuoden kunniaksi isommissa puitteissa ja hieman erilaisella konseptilla Lappeenrannan urheilutalolla 5.12.2017.

Maakuntakirjastossa kerrotaan Suomen ja Etelä-Karjalan historiasta ja nykypäivästä

Maakuntakirjaston juhlavuoden tapahtumissa nostetaan esiin kirjailijoita ja esiintyjiä, jotka kertovat Suomen ja Etelä-Karjalan historiasta ja nykypäivästä. Näitä tarkastellaan kaunokirjallisuudessa yksittäisen pienen ihmisen näkökulmasta tai nostetaan esiin suuria linjoja tietokirjallisuuden ja asiantuntijoiden avulla.

Suomi 100 –luentosarja:

Antti Räihä: Etelä-Karjala 1700-luvulta 1800-luvun alkuun. Lappeenrannan pääkirjaston lainaushallissa 27.9.2017 klo 18 – 19

Mika Sivonen: Etelä-Karjala 1570 - 1700. Lappeenrannan pääkirjaston lainaushallissa 22.11.2017 klo 18 - 19

Kirjastoon

Museo paljastaa Karjalan kasvot

22.10.2016 - 2.4.2017
Väri on valoa - Saimaalta itään värivalokuvin. Etelä-Karjalan museo

26.11.2016 - 5.3.2017
Tunteella liikkeellä - valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi. Lappeenrannan taidemuseo

22.4. - 5.11.2017
Sodan värit - värivalokuvia talvi- ja jatkosodasta. Etelä-Karjalan museo

Näyttelyohjelma vuodelle 2017

Sataman Valot -tapahtuma 25.-26.8

Sataman Valot -tapahtumassa juhlitaan teemalla vielä jäljellä 100 päivää Suomen satavuotissynttäreihin. Sataman Valot tuotetaan yhteistyössä Etelä-Karjalan liiton kanssa juhlavuoden kunniaksi maakunnallisena tapahtumana.
Sataman Valot

Neljä vuodenaikaa - yhteisöllinen neulegraffiti

Neulegraffititeos on Vapaudenaukiolla. Neulegraffitein somistetutut erilliset puuryhmät eri vuodenaikoihin liittyvillä väreillä toteutettuina. Tekijöinä lapset ja nuoret sekä paikalliset nuorten parissa toimivat yhteisöt ja muut toimijat.

Teatterissa Me suomalaiset

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Lappeenrannan kaupunginteatteri on valinnut kevätkauden 2017 ohjelmistoonsa pääasiassa suomalaisia tekstejä eri ikäryhmille.
Teatterin ohjelmisto

Kaupunginorkesterin ohjelmistossa esillä Suomalaisuus

Kaupunginorkesterin Suomi 100 vuotta näkyy upeassa konserttitarjonnassa. Orkesteri yhdistää suomalaisen musiikin osaksi kansainvälistä kokonaisuutta parhaalla mahdollisella tavalla, jossa suomalainen musiikki peilaituu eri aikakausien musiikkiin teemalla Ovet auki orkesteriin ja maailmaan.

Kaunpungiorkesteri

Satupäivä: Suomi 100 -lapsen silmin, nukkenäytelmä

Lappeenrannan pääkirjaston Tarinasalissa 18.10.2017 klo 18.00 ja 19.10.2017 klo 9.15 ja klo 10.00
Nukketeatteri Sytkyt esittää nukkenäytelmän, jossa käydään nukketarinoiden, musiikin ja tanssin avulla läpi Suomen 100 vuotta. Esityksen jälkeen lapset saavat piirtää ja pohtia mitä Suomi heille merkitsee.

Yhdessä -laulelmakonsertti

Lappeenrannan pääkirjaston musiikkiosastolla 25.10.2017 klo 18 - 19
Trubaduuri Leena Pyylampi esiintyy. Konsertti sisältää Leenan uusia laulelmia elämänilosta, välittämisestä, ihmisen ja luonnon kunnioittamisesta, rakkaudesta, sekä kohottavia yhteislauluja teemaan sopien. Yhdessä me rakennamme lempeämmän, suvaitsevamman ja iloisemman Suomen vanhoja arvoja kunnioittaen.

Satavarma liikkuja 1.2-11.5.

Sadan päivän liikuntakampanja

Oletko satavarma liikkuja? Kerää sadan päivän aikana 50 suoritusta kampanjakorttiin. Kortin palauttaneiden kesken arvotaan liikunnallisia palkintoja.

Oppilaitoksissa ja päiväkodeissa

6.4.2017 kaikissa maakunnan oppilaitoksissa ja päiväkodeissa juhlitaan sata vuotiasta Suomea. Kyseisenä päivänä järjestetään samaan kellonaikaan maakunnan yhteistä ohjelmaa, ja loppupäiväksi koulut voivat suunnitella omaa Suomi 100 -ohjelmaansa.

Uintipäivät äitienpäivänä 14.5 ja isänpäivänä 12.11.

Lapsi voi tuoda vanhemman, isovanhemman tai vaikka kummin mukanaan uimaan. Sisäänpääsymaksuna vain lapsen uintilipun hinta.

LiikuntaGrilli - Syttyy vaikka sataa -kampanja 2.5-27.8

Hiillostavan halpa 50 euron LiikuntaGrilli-kortti tarjoaa käyttäjälle kampanja-aikana yhteensä 100 kappaletta uimahallien, urheilutalon ja Joutsenohallin käyntejä. Kortti on henkilökohtainen ja voimassa ainoastaan kampaja-aikana 2.5. - 27.8.2017 liikuntapaikkojen aukioloaikojen mukaisesti.

Hämmäauteensuolla monipuolisia luontokohteita 20.5

Luonnon päivänä 20.5 Hämmäauteensuolla, sen ympäristössä ja laavulla, esitellään monipuolisia luontokohteita: suojelukohteita, suoluontoa, talousmetsää ja virkistysmetsää. Kaupungin lisäksi mukana järjestelyissä on Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja Lappeen Riento. Tapahtuma on avoin kaikille.
Hämmäauteensuo

Kesäkonserttien ja hiekkalinnan avajaiset 4.6

Lappeenrannan kesä avataan 4.6 ja silloin kesäkonserttien avajaisten lisäksi avataan myös Lappeenrannan hiekkalinna. Kesäkonserttien avajaisissa musiikki soi satamassa koko päivän ja lapset saavat maalata perinteisesti katua maalausympyrässä.

Puolustusvoimien juhlakiertue 16.6

Lappeenrannan kaupungilla on Suomi100 -juhlavuoden johdosta kunniana toimia yhtenä isäntäkaupunkina Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertueelle 16.6. Lappeenrannan kaupunginlahdelle, rantapuistoon ja satamatorille levittäytyvä ilmaistapahtuma tarjoaa koko päivän ajan monipuolista toimintaa ja elämyksiä koko perheelle.

Metkuillaan 21.2.

Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun Metkuillaan -lasten ja nuorten suurkonsertti juhlistaa Suomen juhlavuotta 21.2. Konsertin ohjelmassa toteutuvat juhlavuoden painopisteet ja teemat; historia, nykypäivä sekä tulevaisuus. Aiemmasta poiketen juhlavuoden konsertti on nähtävissä netin kautta suorana lähetyksenä.
Metku