Etusivu PalvelutAalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat ideoineet uusia käyttötarkoituksia Lappeenrannan Rakuunamäen kasarmirakennuksille
Ajankohtaista
24.5.2017 12:00

Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat ideoineet uusia käyttötarkoituksia Lappeenrannan Rakuunamäen kasarmirakennuksille

Laura Laco Buceta _ The Flea House _ Activity Hub_403x284.jpg 
 Laura Laso Buceta: The Flea House, Activity Hub

 Yizhou Zhao _ Hybrid Housing for Artists_403x212.jpg
 Yizhou Zhao: Hybrid Housing for Artists

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen maisteriohjelmaan kuuluvan Reuse of Buildings -kurssin opiskelijat ovat ideoineet Lappeenrannan perinteikkään Rakuunamäen kasarmirakennuksille uusia käyttötarkoituksia. Suunnitelmista on koottu näyttely, joka on yleisölle avoinna Lappeenrannan kaupungintalon 01-kerroksen aulassa 25.5. – 30.6.2017.

Kansainväliselle Reuse of Buildings -kurssille etsitään joka vuosi harjoitustyön aiheeksi jokin 1900-luvulla rakennettu, olemassa oleva rakennus, jonka käyttötarkoitus muuttuu. Kevään 2017 kohteena on ollut kaksi vanhaa kasarmirakennusta Lappeenrannan Rakuunamäellä.

Toinen Rakuunamäen kohteista on 1910-luvulla venäläisille joukoille rakennettu kaksikerroksinen tiilikasarmi alueen kaakkoisosassa, Suonionkadun päätteenä. Sen luoteispuolella sijaitsee toinen kohde, joka on arkkitehti Sebastian Gripenbergin suunnittelema, 1889–1893 välisenä aikana rakennettu, tiilinen, osittain kolmikerroksinen miehistökasarmi. Se on itäisin kolmesta eskadroonarakennuksesta.

Senaatti-kiinteistöjen omistama Rakuunamäen ydinalue ja varuskuntasairaalan alue vapautuvat uuteen käyttöön, koska Puolustusvoimat on keskittämässä Lappeenrannan toimintojaan Leirikentän alueelle ja luopuu Rakuunamäen rakennuksistaan.

Professori Mikko Summanen Aalto-yliopistosta kertoo, että kurssilla villitkin ideat ovat olleet sallittuja.

– Todellisuuspohjaa suunnitelmiin on sisällytetty ohjauksessa, jossa on syvennytty myös rakenteisiin ja talotekniikkaan. Opiskelijoille uusi asia oli tilaohjelman kehittäminen, mikä tuntui haastavalta erityisesti suurempaan kasarmirakennukseen. Omat ideat alkoivat kuitenkin konkretisoitua, kun ensin käytiin paikalla ja analysoitiin rakennusten ympäristöä ja ominaispiirteitä, Summanen kertoo.

Hän kuvailee, että jokainen opiskelijatyö on yksilöllinen ja ideoidut käyttötarkoitukset poikkeavat huomattavasti toisistaan. Esimerkiksi hotellia, museota, rokkiklubia ja nuorisokeskusta on ehdotettu, ja erilaisia asumisen muotoja lofteista opiskelija-asuntoihin on tutkittu useassa ehdotuksessa.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo, että Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitseva Rakuunamäki muuttuu tulevina vuosina nykyistä avoimemmaksi, toiminnoiltaan monipuolisemmaksi ja liittyy yhä tiiviimmin osaksi kaupungin keskustaa.

– 1880-luvun lopulla ratsuväelle rakennettu Rakuunamäen varuskunta-alue rakennuksineen on poikkeuksellisen hyvin säilynyt. Nykyisin alueelle on kehittymässä toiminnoiltaan monipuolinen alue, mutta vielä parikymmentä vuotta sitten kaikki alueen käyttötarkoitukset sen porttien sisäpuolella liittyivät Puolustusvoimien toimintaan. Rakuunamäki on kaupunkiympäristönä ainutlaatuinen ja se sisältää merkittävää kehittämispotentiaalia, Pimiä arvioi.


LISÄTIETOJA

Aalto-yliopisto
Professori Mikko Summanen, Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitos
puh. 040 762 5265

Lappeenrannan kaupunki
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi,
puh. 040 653 0745
Asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi,
puh. 040 660 5662

Liitteet