Etusivu PalvelutIlmanlaatu heikentynyt 11.4.2018 katupölyn ja hajurikkiyhdisteiden johdosta
Ajankohtaista
11.4.2018 9:00

Ilmanlaatu heikentynyt 11.4.2018 katupölyn ja hajurikkiyhdisteiden johdosta

Ilmanlaatu on heikentynyt keskiviikkoaamuna 11.4.2018 Lappeenrannan alueella jopa erittäin huonoksi. Ilmanlaatuun on vaikuttanut katupöly sekä selluteollisuuden huoltoseisakit. Joutsenon selluteollisuuden vuosihuoltoseisokki on käynnissä kuluva viikon (viikko 15) aikana. Lappeenrannan laitoksen kaksi viikkoa kestävä huoltoseisokki alkaa tulevana viikonloppuna.

 

Erittäin huonoa ilmanlaatua on esiintynyt Joutsenon keskustassa, jossa on mitattu korkeita hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia sekä haisevia rikkiyhdisteitä. Lappeenrannan keskustassa ilmanlaatu on heikentynyt ajoittain huonoksi katupölystä johtuen. Pulpilla ilmanlaatu on ollut välttävää haisevista rikkiyhdisteistä johtuen. Tirilässä tyydyttävään ilmanlaatun on vaikuttanut niin ikään haisevat rikkiyhdisteet. Lauritsalassa ilmanlaatu on ollut hyvää. Ilmanlaatutilanne voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden ja katujen kostumisen/kuivumisen mukaisesti.

 

Lappeenrannan kaupungin kadut ja ympäristö- yksikkö on levittänyt Lappeenrannan keskustan, Sammonlahden, Lauritsalan ja Joutsenon keskustan alueelle pölyä sitovaa kalsiumkloridiliuosta keskiviikkoaamuna 11.4. Liuoksen levittämisen jälkeen ilmanlaatu parani Joutsenon keskustassa erittäin huonosta huonoksi ja Lappeenrannan keskusta huonosta välttäväksi.

 

Kuiva sää yhdistettynä yöpakkasiin on otollinen yhdistelmä katupölyn esiintymiselle kuluvan viikon aikana. Hengitettävien hiukkasten raja-arvopitoisuustaso ei ole vielä tämän vuoden aikana ylittynyt yhdelläkään mittauspisteellä. Katupölyn sitomiseen käytetyn kalsiumkloridiluoksen levittäminen on merkittävästi vähentänyt katujen pölyämistä viime vuosien aikana.

 

Kuluvan viikon aikana myös selluteollisuuden huoltoseisokkien yhteydessä aiheutuvat päästöt voivat heikentää ilmanlaatua.

 

Katupöly voi aiheuttaa erityisesti herkille väestöryhmille kuten hengitys- ja sydänsairaille sekä pikkulapsille oireita. Lisätietoa katupölyn terveysvaikutuksista ja altistumisen vähentymisestä saa oheisesta linkistä Hengitysliiton nettisivuilta.

 

Ilmanlaatutuloksia voi seurata reaaliaikaisesti Ilmantieteenlaitoksen nettisivulinkin kautta.

 

Lisätietoja: Ulla Kiiveri p. 040 653 1910 (katujen kunnossapito)
                  Sara Piutunen p. 0400 817 636 (ilmanlaatu)