Etusivu PalvelutJa Kitara Soi -festivaalilla liikutaan musiikillisesti vuosisadalta toiselle
Ajankohtaista
6.11.2017 8:00

Ja Kitara Soi -festivaalilla liikutaan musiikillisesti vuosisadalta toiselle

Klassisen kitaramusiikin Ja Kitara Soi -festivaali järjestetään Lappeenrannassa 16.–19.11.2017. Lappeenrannan tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio luonnehtii tämän vuoden festivaalikattausta poikkeuksellisen monipuoliseksi.
Kati Outinen_kuva Antti Haanpää_352x235.jpg
– Kitaraa kuullaan tänä vuonna sen monessa eri muodossa. Kitaran lisäksi konserteissa soivat viulut, sello, harmonikka, tuuba, Lappeen kirkon urut ja piano. Runoja ja laulujakin on tarjolla.

Konserttisarjan avaa argentiinalainen Eduardo Eqüez, joka soittaa torstaina 16.11. Raatihuoneella vihuelaa ja barokkikitaraa. Kuusikielinen vihueala syntyi 1500-luvun Espanjassa. Siitä kehittyivät seuraavina vuosisatoina ensin barokkikitara ja lopulta klassinen kitara. Eqüezin ohjelmiston sävellykset ovat 1500- ja 1600-lukujen jalokiviä.

Perjantaina 17.11. Lappeen kirkossa kuullaan Jyrki Myllärisen klassisen kitaran ohella viulua sekä kokonaista jousikvartettia. Konsertti on kenraaliharjoitus järjestyksessään kolmanteen Myllärisen taiteellisen tohtorintutkinnon opinnäytteeseen tähtäävästä viidestä konsertista. Tutkintoon liittyvä konserttisarja käsittelee modernia suomalaista kitaramusiikkia. Perjantaisessa konsertissa pääsee nauttimaan 1900- ja 2000-lukujen kotimaisesta annista.

Lauantain 18.11. ilmaisessa klubi-illassa Teereenpelissä on luvassa Pipoka Trion hulvatonta musiikin genrerajoja rikkovaa Eduardo Eguez_photoRemkeSpijkers_352x235.jpgajatonta soitantaa. Mukana ovat ”ihmiskunnan jaloimmat soittimet”. Triosta Veli Kujala soittaa harmonikkaa, Petri Keskitalo tuubaa ja Jarmo Julkunen puolestaan kitaraa ja banjoa. Pipoka Trion jäsenet ovat omien soittimiensa virtuooseja.

Ja Kitara Soi -festivaalin päättää sunnuntain 19.11. kaksiosainen tunnelmallinen konsertti Lappeen Marian kirkossa. Konsertin alussa kuullaan säveltäjä Tiina Myllärisen herkkä ja puhutteleva nykyteos. Se käsittelee luopumista ja siihen liittyviä surun tunteita. Soittajat Pasi Eerikäinen (viulu), Veli Kujala (harmonikka) ja Susanne Kujala (urut) etsivät kontaktia toisiinsa ja liikkuvat koko kappaleen ajan.

Sunnuntain konsertin päättävät Aki Kaurismäen elokuvista tuttu tähti Kati Outinen, Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut vuonna 1992 voittanut sopraano Pia Freud ja kotkalainen pianisti Kristian Attila. He tulkitsevat suomalaisuuden tuntoja Suomen itsenäisyyden sadan vuoden ajalta. Kyseessä on ensiesitys, mutta runot, laulu ja piano kumpuavat tutuista aineksista. Esityksessä kuullaan mm. Paavo Haavikon, Katri Valan, Aulis Sallisen, Aarre Merikannon, Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen tuotantoa.
Pasi Eerikäinen_kuva Saara Teinilä_350x354.jpg
Liput (to, pe ja su):
20 € peruslippu
10 € eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, lapset
Ennakkolipunmyynti asiakaspalvelukeskus Winkki ja lippu.fi.
Konserttipaikoilla ovilipunmyynti alkaa tuntia ennen konserttia.

Kuva: Kati Outinen esittää sunnuntain 19.11. päätösteoksessa Suolla sataa -runo-osuudet. Kuvaaja: Antti Haanpää.
Kuva: Eduardo Eqüez avaa konserttisarjan torstaina 16.11. Kuvaaja: Remke Spijkers.
Kuva: Pasi Eerikäinen esiintyy sekä perjantaina 17.11. että sunnuntaina 19.11. Kuvaaja: Saara Teinilä.

Lisätietoja:
Taiteellinen johtaja Jyrki Myllärinen, puh. 046 524 0323
Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut - Lappeenranta Event tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio, puh. 0400 155 597

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa: http://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Tapahtumat/Ja-Kitara-Soi