Etusivu PalvelutJuhannusta juhlitaan Myllysaaressa ja Kehruuhuoneella
Ajankohtaista
19.6.2017 8:00

Juhannusta juhlitaan Myllysaaressa ja Kehruuhuoneella

Perinteinen juhannuskokko sytytetään Lappeenrannan Myllysaaren edustalla juhannusaattona 23.6.2017 klo 21.

Kokon järjestämisestä vastaavat perinteisesti Kaukaan Laulumiehet ry sekä Lappeenrannan kaupunki. Kaukaan Laulumiehet rakentavat kokon talkoilla ja rakennustarvikkeena he käyttävät rojupuuta.

Juhannuskokko läheltä Myllysaari_kuva Minna Kivistö_408x272.jpgMyllysaaren juhannuskokko on tärkeä perinne kaupunkilaisille. Sen on todistanut aikaisempien vuosien tuhatpäinen yleisö. Myllysaareen tullaan nauttimaan juhannuskokon lisäksi upeista järvimaisemista ja rantavesistä.

Kaukaan Laulumiehet ovat vastanneet Myllysaaren juhannuskokosta jo yli kymmenenä juhannuksena. Arkistolähteiden mukaan juhannuskokosta on saanut nauttia Myllysaaressa ensimmäisen kerran kuitenkin jo vuonna 1956.

Hiekkalinna avoinna myös juhannuksena

Lappeenrannan Hiekkalinna on avoinna myös juhannusaattona ja -päivänäkin klo 10–21. Hiekkalinnalla tähytään Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi tulevaisuuteen, teemana on 200-vuotias Suomi.

Hiekkalinnan alue tarjoaa tekemistä koko perheelle. Hiekkaveistosten ohella alueella on kahvila ja jäätelökioski sekä huvilaitteita, kuten pomppulinna, bungee-trampoliini, karuselli ja pikkujuna. Alueella sijaitsee myös kaupungin matkailuneuvonnan infopiste, josta voi vuokrata pyöriä, kanootteja, kajakkeja, SUP-lautoja ja soutuveneitä. Infopiste on avoinna juhannuksenakin klo 10–18.

Juhannusaaton viettoa Kehruuhuoneella

Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone tarjoaa juhannusaaton Ukon juhlassa klo 11–18 karjalaista ohjelmaa koko perheelle: ruokaa, musiikkia, yhteislaulua ja leppeää juhannustunnelmaa.

Kehruuhuoneen juhannus alkaa klo 11 haitarimusiikin tahdissa. Klo 12 tarjolle katetaan lohikeittoa ja talon ruisleipää sekä jälkiruuaksi kahvia/ teetä ja pieni makea Kehruuhuoneen tapaan. Virallinen juhannusohjelma alkaa klo 12 nuoren haitaristin, Eelis Vuorelan taidokkaalla soittoesityksellä.

FM, kansanperinteen tutkija Mikko Europaeus kertoo klo 13 alkaen eteläkarjalaisista juhannusperinteistä. Juhannusta vietettiin ammoin ja alun perin Etelä-Karjalassakin Ukon juhlana. Europaeus johdattaa aiheeseen ensin Kehruuhuoneella, josta siirrytään linnoituksen pohjoisrantaan suorittamaan muinainen uhriolutriitti. Luvassa on myös pientä tarjoilua, aattoiltaan valmistava pikkukokko, loitsuja ja runonlauluja.

Kehruuhuoneen kesämuusikko Saara Östman viihdyttää yleisöä klo 15. Kesäisiä yhteislauluja lauletaan musiikin monitoimimies Seppo Äikkään johdolla ja säestämänä klo 16 alkaen. Kehruuhuoneen juhannusaaton juhlinta päättyy lipunnostoon klo 18.

Kaikki Kehruuhuoneen juhannusaaton esitykset ovat maksuttomia. Ukon juhlaa tukee paikallinen panimoyhtiö Tuju.

Kehruuhuoneen toimitusjohtaja Sari Kaasinen toivottaa juhannusaaton viettäjät lämpimästi tervetulleeksi Lappeenrannan linnoitukseen.

– Kehruuhuone haluaa nostaa tänä vuonna esiin eteläkarjalaiset juhannusperinteet. Kannattaa siis tulla viettämään aattoa Kehruuhuoneelle ja nauttia samalla hyvästä musiikista ja ruuasta!

Hyvää juhannusta!


Lisätietoja:

Juhannuskokosta:
Kaukaan Laulumiehet ry
puheenjohtaja Pertti Lallo
puh. 0400 158 445
pertti.lallo@quicknet.inet.fi

Lappeenrannan kaupunki
varikkopalvelut, asiakasvastaava Jukka Kultanen
puh. 040 771 8764
jukka.kultanen@lappeenranta.fi

Hiekkalinnasta:
Hiekkalinnan infopiste, avoinna klo 10–18, puh. 040 572 2224

Kehruuhuoneen juhannuksesta:
Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone
toimitusjohtaja Sari Kaasinen
puh. 050 564 0938
sari.kaasinen@kehruuhuone.fi

Kuva: Juhannuskokko Myllysaaren edustalla_kuvaaja Minna Kivistö