Etusivu PalvelutTapahtumatLoppuhalauskompleksi kertoo naisen tarinaa ja nostaa samalla esiin suomalaisten ominaispiirteitä
Valitse taso
Ajankohtaista
18.9.2017 13:00

Loppuhalauskompleksi kertoo naisen tarinaa ja nostaa samalla esiin suomalaisten ominaispiirteitä

Monologinäytelmä Loppuhalauskompleksi saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä lauantaina 23.9.2017 klo 19.

Loppuhalauskompleksi_kuva Mika Haaranen_301x423.jpgTytön ja naisen näkökulmasta elämää riemukkaasti katseleva Loppuhalauskompleksi on koostettu kirjailija Sinikka Nopolan teksteistä. Nopola kertoo, että esitykseen valitut tekstit kertovat naisen tarinaa hänen eri elämänvaiheistaan ja nostavat esiin myös suomalaisten tapoja ja ominaispiirteitä.

– Yhden naisen draamakomediassa näyttelijä venyy lapsesta vanhaksi rouvaksi. Henkilöhahmon elämä on eri vaiheissaan melko pöhkö, mutta ehkä juuri siksi tunnistettava. Miksi juuri minun leluni viedään hiekkalaatikolla? Miksi säästän vaatteitani, itseäni ja elämääni, ja mitä varten vieraiden ihmisten halaaminen on kiusallista? Ja mitä tekisin, jos tietäisin kuolevani pian?

Loppuhalauskompleksin ohjaaja Timo Sokuran mukaan näytelmä koostuu osittain noin kolmen minuutin mittaisista pienoisnäytelmistä.

– Luvassa on sarkasmia, ironiaa ja hyvin pitkälti suomalaisuutta ja suomalaisen ajattelu- ja elämäntavan kuvailua. Näytelmä on viihdyttävä, mutta kertoo kuitenkin paljon asiaa ihmisten elämästä neljältä eri ikäkaudelta. Kirjailijan tekstit kyllä tunnistaa, vaikka olemmekin tehneet pientä sovitusta. Esitys vedetään kokonaan Tampereen murteella.

Pienellä näyttämöllä Eila Niemisen roolissa tekstejä tulkitsee kaupunginteatterin suosittu konkarinäyttelijä Marja-Liisa Ketola, jota näytelmän harjoituksia seuraamassa ollut kirjailija Nopola kehuu vuolaasti.

– Kun Ketola pyysi lupaa esittää tekstejäni, en epäröinyt. Hän oli mukana jo 2000-luvun alkupuolella, kun Lappeenrannassa esitettiin hämäläisnäytelmiäni. Harjoituksissa huomasin jälleen kerran, että hyvä näyttelijä tekee komediankin tosissaan, yrittämättä hassutella. Ketola on löytänyt täysin oikeat sävyt tekstieni tulkintaan!

Ohjaaja Sokura yhtyy hehkutukseen.

– Ei ole mikään helppo nakki olla puolitoista tuntia yksin näyttämöllä. ”Miukku” on kuitenkin todella taitava ja oppinut nopeasti tekstien jujut. Meillä on ollut äärettömän mukavaa ja hauskaa harjoituksissa, toivottavasti positiivinen vire välittyy myös katsomoon.

Monologinäytelmässä on mukana tekstejä Nopolan kirjoista Ei tehrä tästä ny numeroo, Se on myähästä ny, Kyä tässä jotain häikkää o, Likka, äite ja rouva Obama sekä Matkustan melko harvoin. Näytelmän lavastuksesta vastaa Mika Haaranen.

Kuva: Loppuhalauskompleksin Eila Niemisenä nähdään Marja-Liisa Ketola. Kuvaaja: Mika Haaranen.

Tietoa näytelmästä:

Sinikka Nopola
Loppuhalauskompleksi
Ensi-ilta 23.9.2017 klo 19, Pieni näyttämö.

Ohjaus: Timo Sokura
Lavastus: Mika Haaranen
Valot: Kimmo Pasanen
Äänet: Marvin Martin
Puvut: työryhmä ja teatterin puvusto
Tarpeisto: Sirpa Tervo ja Riikka Pulkkinen
Harjoituskuiskaus: Riikka Pulkkinen
Järjestäjä: Jani Kassinen
Lavasterakennus: Seppo Ihalainen, Vesa Hulkkonen ja Kari Sillankorva
Kampaus ja maskeeraus: Pinja Ruokolainen
Pukuhuolto: Eva Eronen

Henkilöt:

Eila Nieminen – Marja-Liisa Ketola.

Esitysoikeudet: Sinikka Nopola.

Lehdistökuvat:

Kuvaaja: Mika Haaranen. Kuvat ladattavissa osoitteesta: http://kuvapankki.ekarjala.fi/main.php?g2_itemId=26123

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja, ohjaaja Timo Sokura, puh. 040 670 0508
timo.sokura(at)lappeenranta.fi