Etusivu PalvelutMaailman ensimmäinen EKOenergiakaupunki Lappeenranta kannustaa ekotekoihin Earth Hour -tunnin lisäksi muulloinkin
Ajankohtaista
13.3.2018 8:15

Maailman ensimmäinen EKOenergiakaupunki Lappeenranta kannustaa ekotekoihin Earth Hour -tunnin lisäksi muulloinkin

Lappeenrannan kaupunki osallistuu vuonna 2018 Earth Hour -tapahtumaan haastamalla myös kuntalaiset, yritykset ja yhteisöt ympäristötalkoisiin Earth Hour -tunnin ajaksi. Lappeenrannan kaupunki sammuttaa valaistuksen vesitornista tuon tunnin ajaksi. Maailman ensimmäisenä EKOenergiaa käyttävänä kaupunkina, Lappeenrannan viestinä on saada muut tekemään yhtenä päivänä se, mitä kaupunki itse tekee joka päivä. Ekoteko.

Maailmanlaajuinen Earth Hour on kampanja, jossa ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi samana päivänä. Tänä vuonna Earth Hour on 24.3. kello 20.30–21.30. Suomessa vietetään Earth Hour -tunnin aikana jo neljättä kertaa maailman suurinta kynttiläillallista, jonka tarkoituksena on tuoda esille ruoankulutuksen merkitys ilmastolle.

Suomen ilmastopääkaupunki näyttää mallia EKOenergian käyttäjänä ja Greenreality-tekojen tekijänä

Lappeenrannan kaupunki teki vuonna 2017 Lappeenrannan Energia Oy:n kanssa sopimuksen, että kaupungin kiinteistöissä käytetään vain EKOenergia-sertifioitua sähköä eli tuuli- ja metsävoimaa. Tällaista selkeää koko kaupungin vihreään sähköön siirtymistä ei ollut tehty vielä missään muualla koko maailmassa. Lappeenrannan jalanjälkiä ovat sen jälkeen Suomessa seuranneet ainakin Imatran kaupunki ja vuoden 2018 alusta myös Kotkan kaupunki.

Lappeenranta on Suomen ilmastopääkaupunki ja toimii monessa asiassa esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Lappeenranta Greenrealityyn kuuluvat tekijät ja teot puhuvat puolestaan. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä voidaan mainita sähköautojen käytön tehostaminen ja liikenteen päästöjen vähentäminen, joiden ansiosta Suomen ympäristökeskus valitsi tammikuussa 2018 Lappeenrannan kuukauden Hinku-teon palkinnonsaajaksi.
Kivisalmen pumppaamo_ilmakuva_Lappeenrannan kaupunki_395x222.jpg
Vesiensuojeluun panostus on ollut Lappeenrannassa merkittävää Suomen mittakaavassa. Viime vuonna (2017) alueelle valmistui vesiensuojelurakenteita ja kosteikkoja Suomen juhlavuoden kunniaksi täydet sata. Vuonna 2015 rakentunut Kivisalmen pumppaamo on taasen parantanut merkittävästi Pien-Saimaan vedenlaatua jo nyt.

Kaupunki tekee yhteistyötä ympäristöasioissa yritysten sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) kanssa. Yliopiston kehitystyö aurinkovoiman hyödyntämisessä on Suomen huippuluokkaa. Yliopiston katolla on Lappeenrannan seudun suurin aurinkovoimala. Myös muiden rakennusten aurinkosähkövoimaloiden määrä on kasvanut ja kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi lokakuun lopussa tehtyjen vertailujen mukaan vuonna 2014 voimaloita oli 54 kappaletta ja vuonna 2017 niitä oli jo 253 kappaletta.

Lappeenranta on saanut teoillaan näkyvyyttä maailmanlaajuisesti, kun se on päätynyt kahdesti finaaliin WWF:n kansainvälisessä Earth Hour City Challenge -kilpailussa. Kilpailu mittaa kaupunkien ilmastonmuutoksen vastaisia toimia esimerkiksi energiaan ja liikkumiseen liittyen.

Kaupungin strategia ohjaa ilmastotavoitteita entistä korkeammalle

Lappeenrannan kaupungin ilmastotyö jatkuu edelleen vahvana ja koska aiemmin asetetut tavoitteet saavutettiin etuajassa, nostettiin tavoitteita vieläkin korkeammalle. Alun perin kaupungin tavoitteena oli leikata kasvihuonekaasupäästöjä 30 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tavoite toteutui jo vuonna 2014, kun Lappeenrannan päästöt putosivat 38 prosenttia ja vuonna 2016 päästövähenemä oli 40 prosenttia.

Nyt Lappeenranta on asettanut uudeksi tavoitteeksi vähentää päästöjä 50 prosentilla vuoteen 2021 mennessä ja 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Kaupungin uuden strategian yksi kärkiteema onkin ”puhdasta ja kestävää”, mikä ohjaa kaupunkia ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Ilmastomuutoksen hidastamiseksi voi jokainen tehdä jotakin omalta osaltaan. Lappeenrannan kaupunki pyrkii edistämään ja kehittämään koko ajan erilaisia keinoja, joilla myös kuntalaisten, yritysten ja yhteisöjen olisi helpompi osallistua ympäristön suojeluun. Näihin asioihin kuuluu esimerkiksi liikennekulttuuri, jota kaupunki haluaa edistää toimivalla julkisella liikenteellä, pyöräilyä suosivilla kulkureiteillä ja sähköautojen käytön lisäämisellä. Kaupungin ympäristötekoihin voi tutustua laajemmin ja tarkemmin sivuilla http://www.greenreality.fi

Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen
040 081 5284 
ilkka.rasanen(at)lappeenranta.fi

Kehitysjohtaja
Markku Heinonen
040 581 1998 
markku.heinonen(at)lappeenranta.fi