Etusivu Osallistu ja vaikutaPohjoinen alueraati teki aloitteen romuveneiden poistamiseksi Voisalmensaaren rannoilta
Ajankohtaista
9.4.2018 11:19

Pohjoinen alueraati teki aloitteen romuveneiden poistamiseksi Voisalmensaaren rannoilta

Luvattomille paikoille hylätyt pienveneet sekä käyttökuntoiset luvattomilla paikoilla säilytettävät veneet ovat vallanneet luonnonkauniin Voisalmensaaren ja osittain myös Kivisalmen rantaviivan.

Hylätty romuvene Voisalmen rannalla Kuva Pia Haakana.JPGAlueen asukkaat ovat jo usean vuoden ajan olleet yhteydessä kaupungin satamalaitokseen näiden luvattomilla paikoilla olevien veneiden poistamiseksi, mutta valitettavasti ilman tulosta. - Satamalaitos on käynyt ”laputtamassa” siirtokehotuksin näitä veneitä, mutta siellä ne vielä ovat. Merkkinä tehdyistä laputuksista näkyvät mustat nippusiteet veneiden nokassa, toteavat Pohjoisen alueraadin jäsenet tilanteesta.

Pohjoisen alueen alueraati on asukkaiden esityksestä nostanut tämän asian yhdeksi tavoitteekseen. Tavoitteessa todetaan, että Pohjoisen alueen Saimaan rannat ja uimapaikat tulisi siistiä sekä alueen muu ympäristö myös siistiä ja kunnostaa.

- Lokakuussa 2017 pari alueraatilaista yhdessä sihteerimme, kaupungin asukasyhteyshenkilön, kanssa kävivät toteamassa tilanteen ja täytyy sanoa, että aika lohduttomalta näytti, toteaa Tarja Vahtokari-Sahari nähtyään kuvagallerian kuvat.

Pohjoisen alueen alueraati haluaa nopeuttaa toimenpiteitä tämän kuntalaisaloitteen kautta.

Alueraati esittää Lappeenrannan kaupungille, että se poistaa Voisalmensaaren ja Kivisalmen rannoilta nämä romuveneet sekä luvattomilla paikoilla säilytyksessä olevat veneet.

Aikaraja toimenpiteille asetettiin aloitteessa tiukalle, jo 31.5.2018 mennessä. Alueraati perusteli aikarajaansa, asukkaiden toiveella päästä pitkästä aikaa nauttimaan luonnonpuhtaudesta jo kesällä 2018. Toinen käytännön toimiin vaikuttava perustelu on, että aikaisin keväällä nähdään paremmin kaislikon peittämät veneet ja rakennelmat ja luontoon kuulumattomat ainekset kuin keskikesällä, kun kasvillisuus on uhkeimmillaan.

Pohjoisen alueen asukkaat haluavat säilyttää Saimaan rannalla sijaitsevan maiseman ja luonnon koko kaupungin asukkaiden virkistyskäyttöön seuraamalla luonnon tilaa ja kaupungin kaavoitusta ja muita suunnitelmia.

Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan mainita Tyysterniemen kärjen kaavoitus vain virkistyskäyttöön. Alueella toimiva asukasyhdistys Voisalmensaarelaiset ry puolusti voimakkaasti huhtikuussa 2015 Tyysterniemen kärjen säästämistä luonnontilassa olevaksi asukkaiden virkistyskäyttöön tarkoitetuksi alueeksi asuinkaavoituksen sijasta. Tuolloin tehty aloite toi tulosta ja tällä hetkellä Tyysterniemen kärkeen ei ole kaavoitettu asutusta.

Lisätietoja
Tarja Vahtokari-Sahari, puheenjohtaja, Pohjoinen alueraati, puh. 040 512 4476