Palvelut
Valitse taso
Ajankohtaista
1.6.2016 15:32

Yhdessä Yrittäen ESR -hanke käynnistyi

Lappeenrannan kaupunki ja Eksote selvittävät yhteiskunnallisen yrityksen toimivuutta uudenlaisena työllistäjänä

Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ovat aloittaneet yhteishankkeen, jonka tavoitteena on selvittää yhteiskunnallisen yrityksen toimintaedellytyksiä. Kahden vuoden aikana hankkeessa työllistetään kokeiluluonteisesti kolmekymmentä työnhakijaa niin sanotun silpputyön eli tekemättömän työn tekijöiksi.

Hankkeen projektipäällikkö Julia Lindqvist kertoo, että kaupungin aiemmin tekemän tutkimuksen mukaan alueella on runsaasti hajallaan olevaa silpputyötä, joka ei yksinään riitä edes yhteen työsuhteeseen, mutta erilaisia silpputöitä yhdistelemällä voitaisiin työllistää useampikin henkilö. Lindqvist määrittelee, että hankkeen keskeinen tehtävä on saada tekemätön työ ja työtä vailla olevat ihmiset kohtaamaan. Kokeilussa työllistetyt ovat työsuhteessa kaupunkiin ja Eksoteen, vaikka varsinainen työ tehtäisiinkin yrityksissä.
Hanke toimii organisaattorina työn ja tekijöiden välillä.

– Ensin kartoitamme alueen yritysten ja julkisen sektorin silpputyöt. Toivommekin, että yritykset ottaisivat yhteyttä ja tarjoaisivat silpputyöpaikkoja. Lisäksi selvitämme yksityisten ihmisten tarpeen ostaa palveluita kotiin. Yhteistyökumppaneiden ja silpputöiden hakemisen jälkeen etsimme tehtäviin sopivat tekijät yhteistyössä TE-palveluiden kanssa.

– Onnistuessaan kokeilu edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä, mutta myös yhteiskunnalliset hyödyt ovat merkittäviä. Työllistämällä työttömän työnhakijan vaikutamme positiivisesti hänen hyvinvointiinsa ja samalla vähennämme yhteiskunnan kustannuksia työttömyyden hoidossa sekä lisäämme kaupungin verokertymää. Työntekijät saavat hankkeessa työkokemusta ja heidän on entistä helpompaa löytää työtilaisuuksia myös avoimilta työmarkkinoilta, Lindqvist arvioi.

Projektipäällikkö uskoo, että kokeilun päätyttyä alueella on valmiudet perustaa työllistämiseen erikoistunut yritys.

– Menestyessään yritys voisi työllistää Lappeenrannan alueella jopa satoja ihmisiä ja toimintamalli voitaisiin parhaimmassa tapauksessa monistaa koko Etelä-Karjalan maankuntaan. Meillä on kaikki toimivat osat: tekemätöntä työtä, työnhakijat sekä organisaattori näiden välille. Nyt vain täytyy löytää tapa näiden tekijöiden yhdistämiseksi.

Lappeenrannan kaupunki ja EKSOTE ovat saaneet kahden vuoden ESR-rahoituksen yhteiskunnallisen yrityksen toimintaperiaatteiden selvittämiseksi. Yhdessä Yrittäen – hanke toteutetaan 1.4.2016–31.3.2018.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Julia Lindqvist,
puh. 040 704 9557
julia.lindqvist@lappeenranta.fi