Waltti-koulumatkatukiliput toisen asteen opiskelijoille

Oppivelvollisuuslaki uudistui 1.8.2021 siten, että toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia opiskelijoille, jotka ovat syntyneet 2004 tai sen jälkeen JA ovat päättäneet peruskoulun 2021 tai sen jälkeen.

Koulumatkatuki muuttui kaikilla opiskelijoilla 1.8.2021 alkaen. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut toisen asteen opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Elokuusta alkaen voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Lisäksi koulumatkasi tulee olla vähintään 7 kilometriä, josta joukkoliikenteellä kuljettu matka vähintään 5 kilometriä, jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen. Jos et ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, koulumatkasi tulee olla vähintään 10 kilometriä, jotta voit saada koulumatkatukea.

Riippumatta siitä, oletko oikeutettu maksuttomaan toisen asteen opetukseen vai et, koulumatkatukea haetaan seuraavasti:

  • Täytä ja tulosta Kelan verkkosivuilta hakemuslomake Koulumatkatuki, KM1 ja jätä se oppilaitokseesi. Koulumatkatukea ei voi hakea OmaKelassa.
  • Oppilaitos tarkastaa hakemuksesi tiedot. Jos käytät Waltti-liikennettä, saat oppilaitoksestasi sähköisen ostotodistuksen ja ohjeet koulumatkatuetun lipun hankkimiseen.
  • Käy Winkissä tai Joutsenon kirjastossa ostamassa matkakortti tai lataamassa olemassa olevaa korttiasi.
  • Jos sinulla ei ole ennestään Waltti-matkakorttia, uudesta korttipohjasta peritään 5 euron korttimaksu. Jos sinulla on jo Waltti-kortti, voit ladata koulumatkalipun siihen.
  • Muista, että lippu tulee ladata kuukausittain! Waltti-koulumatkatukituotteita voi ladata asiakaspalvelupisteessä sekä Waltti-verkkokaupassa mutta ei busseissa eikä R-Kioskilla. Huomaathan, että huoltaja ei voi ostaa Kela-koulumatkatukituotetta oppilaan puolesta verkkokaupassa, vaan oppilaan tulee tunnistautua itse omilla, henkilökohtaisilla tunnuksillaan.
  • Seuraavan kuun etuus on mahdollista ladata aikaisintaan 14 päivää ennen kuun vaihdetta. Voit siis käydä lataamassa korttiasi jo ennen kuin edellinen kausi on päättynyt.
  • Kelan päätös myönnetystä koulumatkatuesta tulee postissa kotiisi.
  • Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Jos esimerkiksi haluat saada tukea elokuun alusta alkaen, sinun täytyy jättää hakemus oppilaitokseesi syyskuun loppuun mennessä.

Lisää tietoa koulumatkatuen hakemisesta löydät Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki.

Jos sinulla ei ole oikeutta Kelan maksamaan koulumatkatukeen mutta olet toisen asteen opiskelija, voit ostaa joko junnujen (7-16 vuotta) 30 vuorokauden kausilipun tai opiskelijoiden 30 vuorokauden kausilipun.

Kaupunki ei ole velvollinen järjestämään toisen asteen opiskelijoille kuljetuksia, mutta olemassa olevaa joukkoliikennettä on mahdollista hyödyntää. Jos joukkoliikenteen käyttö koulumatkalla ei ole mahdollista, Kelalta on mahdollista hakea tukea myös omaan matkustustapaan.

 

Toisen asteen opiskelijoiden liput ja hinnat

Lippu on henkilökohtainen ja sillä on rajaton matkustusoikeus niillä vyöhykkeillä, joille lippu on hankittu. Ensimmäinen lippu tulee hankkia Winkistä, Joutsenon kirjastosta tai kirjakauppa Aalefista LUT-yliopistolta.

Oikeus maksuttomaan opiskeluun, oikeus koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 14 tai 30 vuorokautta riippuen siitä, montako koulupäivää sinulla on kyseisen kuukauden aikana. Hinta on 0 euroa.

Ei oikeutta maksuttomaan opiskeluun, oikeus koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 14 tai 30 vuorokautta riippuen siitä, montako koulupäivää sinulla on kyseisen kuukauden aikana. 30 vuorokauden lipun hinta on 38 euroa ja 14 vuorokauden lipun hinta on 21,50 euroa riippumatta vyöhykkeistä.

Ei oikeutta koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 30 vuorokautta, hinta riippuu vyöhykkeistä ja asiakasryhmästä. Hinnat löytyvät osoitteesta https://www.lappeenranta.fi/fi/Kartat-ja-liikenne/Matkaliput-ja-hinnat/Matkaliput-ja-hinnat.

 

 

Laajennetusta oppivelvollisuudesta ja koulumatkatuesta löytyy lisätietoja Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/oppivelvollisuus-laajenee.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia liittyen oppivelvollisuuteen ja koulumatkatukeen löydät Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta osoitteesta https://minedu.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta