Etusivu Osallistu ja vaikutaAsukas- ja aluetoimintaKaupunginosatMyllymäki-Hyrymäki-Hiessilta-Karhuvuori-Pajarila
Valitse taso

Viihtyisää pientaloasumista lähellä keskustaa 

MYLLYMÄKI herättää mielikuvan suurista kaupoista, jotka hallitsevat näkymää heti tienvarressa. Alueelle on 2000-luvun aikana noussutkin useita eri alan liikkeitä kohottamaan kaupunkimme tax free -myyntitilastoja. Myllymäen länsiosasta löytyy teollisuuteen ja teknisiin palveluihin erikoistuneita liikkeitä. Puiden kätköistä löytyy myös asutusta. Mäelle keskittyneen omakotitaloasutuksen uusien talojen joukosta löytyy vielä nostalgisia vanhempia rakennuksia. Varmaankin vanhin rakennus on Armilan ja Kourulanmäen VPK -talo. Kyseinen talo on rakennettu vuonna 1915, mutta itse vapaapalokuntatoiminta alkoi jo vuonna 1897.

HYRYMÄKI
tunnetaan lähinnä teollisuusalueena, jolle on hiljattain valmistunut suuri ostoskeskus. Alue tunnetaan myös suurista huonekaluliikkeistään. Toki alueelta löytyy pienessä määrin omakotitaloasutustakin.

HIESSILLAN ensimmäiset talot rakennettiin 1990-luvun alussa. Asutus alkaa Myllymäen koulun takaa. Koulu sijaitsee Hiessillan kaupunginosassa nimestään huolimatta. Hiessillan asutusalueella on muutama vuosina 2004 ja 2010 valmistunut kaupungin vuokrakerrostalo. Pääosin asutus on kuitenkin pientaloasumista.

KARHUVUORI on myös pääsääntöisesti pientaloasumisaluetta. Muutamia, muun muassa kaupungin, vuokrakerrostaloja tältäkin alueelta löytyy. Karhuvuori on tihein asutusalue näistä viidestä. Sen asutus on muodostunut useassa eri vaiheessa. Pohjoisosa on vanhinta ja rakentamisen alku sijoittuu vuoden 1984 tienoille. Karhuvuoren itäisessä osassa rakentaminen tapahtui vuosien 1990-1995 aikana ja viimeisin eli eteläisin osa alueesta on valmistunut 2000-luvulla.

PAJARILA, joka myös kuuluu eteläiseen alueeseen, on lähinnä teollisuusaluetta. Alue on maaseutumaista ja siellä on harvaa vanhempaa omakotitaloasutusta.

ASUTUS koko alueella keskittyy lähinnä Hiessiltaan ja Karhuvuoreen tällä hetkellä. Näiden alueiden asuntotyypeistä pientaloasumista on 88 prosenttia ja kerrostaloasumista yksitoista prosenttia. Asuntoja on yhteensä noin 1 200. Asumismuoto on lähes täysin omistusasunto-pohjaista.

VÄESTÖ muodostuu noin 3 100 henkilöstä, joista 30-64 vuotiaita on 51 prosenttia, nuoria aikuisia eli 20-29 vuotiaita on 9 prosenttia ja lapsia on kaiken kaikkiaan 34 prosenttia. Ikääntyneitä, yli 65 vuotiaita, alueella on vain 6 prosenttia. Näiden lukujen kautta voidaan todeta alueen olevan lapsiperheiden suosiossa. Nuoretkin ovat todenneet, että alueella parasta on kavereiden paljous.

LUONNON LÄHEISYYS on alueen yksi suurista vahvuuksista. Vaikka alueella on paljon kaupallista toimintaa ja tiuhaan asuttua pien-taloasutusta, niin puhtaan luonnon läheisyys yllättää positiivisesti. Lähistöltä löytyy jopa kolme laavupaikkaa, jonne voi mennä koko perheen voimin retkeilemään: Lasolan, Karhusjärven ja Hämmäauteensuon laavut sekä myös vaellusreittejä puhumattakaan talvisin kansanhiihtoladuista. Lähistöllä oleva suoalue luo myös oivalliset olosuhteet marjastamiselle.

Palvelut - osittain alueella - pääosin keskustassa

Palvelujen vähäisyyteen on vaikuttanut keskustan läheisyys, jonne on matkaa 3-8 kilometriä. Karhuvuoressa on päiväkoti ja uusi päiväkoti rakennetaan Hiessiltaan koulun läheisyyteen. Leikkipuistoja alueelta löytyy neljä: Lakkapuisto, Myllärinpuisto, Ukonmäenpuisto ja Viljapuisto. Myllymäen koulussa opetetaan ala-asteen luokkia. Osa Karhuvuoren lapsista käy Kaukaan koulua tilanahtauden vuoksi. Kouluun rakennetaan lisäluokkia päiväkodin rakentamisen yhteydessä. Yläasteelle siirtyessään lapset tulevat jatkossa käymään Kimpisen koulua.

Vaikka alueella on laaja keskittymä kauppoja, niin päivittäistavarakauppoja löytyy vain yksi. Karhuvuoren alueella on baari-pikaruokapaikka. Hyrymäeltä löytyy kahvila-ravintola. Posti- ja pankkipalveluita ei ole saatavilla, postilaatikoita kyllä löytyy, mutta pankkiautomaatteja ei. Kirkon sijasta Karhuvuoressa on Lappeen seurakunnan seurakuntakeskus. Karhuvuoren länsireunalla on myös Lappeenrannan Rauhanyhdistyksen toimitilat. Lähimmät terveyden-hoito-ja neuvolapalvelut löytyvät keskustasta.

Julkiset liikenneyhteydet asukkaiden mielipiteiden mukaan ovat hiukan huonot. Useimmilla perheillä onkin vähintään yksi auto jollei toinenkin.

Kesäisin Karhuvuoressa on jalkapallokenttä, joka talvisin muotoutuu jääkiekkokaukaloksi sekä luistelualueeksi. Karhuvuoren 1,7 kilometrin pituinen valaistu latu muuttuu kesällä kuntopoluksi. Saimaan rantaa alueella ei ole, mutta Kalliokosken uimaranta löytyy. Myllymäen koululla on myös salivuoroja varattavissa ja VPK -talolla kansalaisopiston järjestämiä liikunnallisia kursseja.

Ojala-Tuomela - uusi alue rakenteilla

Ojala-Tuomelan alue tulee sijaitsemaan Lappeenrannan keskustasta nelisen kilometriä etelään päin, Myllymäen alapuolella Hiessillan kupeessa. Tarkoituksena on muodostaa pientalovaltainen asuinalue. Tulevalle alueelle varataan myös palveluille tilaa. Juuri nyt on menossa 25 vapaan tontin varausaika, joka päättyy tammikuun 2011 lopulla. Kysyntä on ollut kova, sillä alue on haluttua asuinaluetta.

Muistoja entisiltä ajoilta

Jutussa esitellyt alueet kuuluivat aikanaan Armilan kylään. Asutusta kylän alueella on ollut tutkitusti jo rautakauden aikaan. Roineen Leipomon toiminnan loppuessa vuonna 1983 Karhuvuoressa ei ollut muuta kuin viljapeltoja, maalaistaloja ja vetelää suopeltoa. Myllymäen rakentamisesta alettiin puhua jo tuolloin eikä suinkaan myönteisessä ilmapiirissä.

Hyrymäellä uuden kauppakeskuksen kohdalla oli aikanaan vanha Karjakunnan talo. Vanhemmat asukkaat muistelivat myös Hyrymäenkadun yläpäässä olleita Juvakan ja Helkalan kauppoja. Hiessilta oli ennen asutusta peltoa, pusikkoa ja metsää - kaupungin parasta sienimetsää kuulemma.

Näin ovat nämä kaupunginosat kehittyneet vuosien saatossa rauhalliseksi, suosituksi ja lapsiperheystävälliseksi asuinseuduksi. 

Liitteet