Valitse taso
Kokeile vaikka näitä!

Vinkit nuorille

Vuoden nuori lukija -palkinnon saajien kirjavinkit

Ainon kirjavinkit:

1. Soturikissat -sarja, kirjat sopivan pituisia annospaloja. Sopivat pitkien sarjojen ystäville, lukeminen ei lopu heti kesken. Eläinfantasiaa.
2. Harry Potter -sarja, mukavia klassikoita, sopivat myös lukudiplomikirjoiksi. Harry Potterin maailma on taianomainen ja vaikea kuvitella ilman näitä hienoja kirjoja
3. Talisman of thunder- sarja. Sarjan nimestä huolimatta kirjat ovat suomeksi, sopii sekä fantasian ja hevosten ystäville. Sarjassa seikkailevat kaksi tyttöä ja heidän hevosensa hämärässä fantasiamaailmassa
4. Aino-hevoskirjasarja, kolmiosainen erityisesti hevosten ystäville suunnattu kirjasarja. Aino tekisi mitä vaan hevosten puolesta, hän inhoaa kaupunkeja ja viettäisi aikaa mieluinen maalla ja metsissä
5. Hevoskoulun oppilas, kertoo tytöstä, jonka perhe muuttaa pois rakkaan hevostallin luota. Tyttö muuttaa hevossisäoppilaitokseen, onneksi sentään oma heppa on matkassa mukana.
Bonus mysteerikirjoista pitäville: Hotelli kultainen mysteeri ja salaistakin salaisempi pölynimuri. Sarjassa on muitakin kirjoja, mutta jokainen on oma kokonaisuutensa ja luettavissa erikseen.

Viivin kirjavinkit:

1. Markus Zusak - Kirjavaras: Mukaansatempaava, kaunis, hauska ja herkkä, kaikkia näitä yhtä aikaa.
Kirjavaras on kirja saksalaistytöstä, joka löysi sanojen kauneuden eikä päästänyt enää irti.
2. Victoria Aveyard - Punainen Kuningatar: Kirja kertoo tasa-arvon puutteesta kahden eri ihmisrodun välillä ja siitä,
kun eräs tyttö ei kuulunut kumpaankaan.
3. Erin Hunter- Soturikissat: Kauniista kerronnasta, jännittävistä tapahtumista ja mysteereistä nidottu
fantasiateos, joka vie totaalisesti mukanaan. Pian huomaat lukeneesi kaikki Soturikissojen neljä suomeksi ilmestynyttä saagaa.
4. Ransom Riggs - Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille: Kiehtova teos erään isoisän tarinoista, joihin kukaan ei uskonut ennen kuin eräs petollista terapeuttia kaipaava poika todisti ne todeksi.
5. John Green - Tähtiin kirjoitettu virhe: Koskettava kertomus vähän erilaisen taistelun voittamisesta, haasteista ja
menetyksen kalvavasta surusta. John Greenin teos saa kenet tahansa itkun partaalle kauniine sanoineen.

Oonko ihan normaali?

Evie aloittaa uuden koulun. Hänellä on salaisuus: hän kärsii mielenterveysongelmista eikä hän uskalla kertoa siitä ystävilleen. Kaikkein eniten hän haluaisi olla normaali: käydä koulua, käydä treffeillä ja saada ystäviä. Kirja panee pohtimaan sitä, kuka meistä on normaali, ihan tavallinen? Kirja Oonko ihan normaali? ei ole synkkä, vaan railakas ja hauska kirja, johon on myös kaksi itsenäistä jatko-osaa: Mikä kaikki voi mennä pieleen? ja Mitä tytön täytyy tehdä?

Uutta fantasiaa nuorille

Odotetut fantasiasarjojen aloitukset on nyt vihdoin suomennettu! Brandon Sandersonin Usvasyntyinen-sarjan ensimmäinen osa Viimeinen valtakunta ja Sarah J. Maasin Throne of glass-sarjan ensimmäinen osa Lasipalatsi ovat keränneet kehuja maailmalla. Kannattaa tutustua!

Chi’s Sweet Home

Chi’s sweet home kertoo pienestä kissanpennusta nimeltä Chi, joka eksyy perheestään ja lopulta jää asumaan Yamadan perheen luo. Chin elämä uudessa ympäristössä on täynnä uusia seikkailuja ja tuttavuuksia sekä hauskoja kommelluksia. Tämä mangasarja sopii erittäin hyvin niin lapsille kuin nuorillekin! (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Caritalle)

Soturikissat soturikissatkansi.jpg

Tämä moniosainen kirjasarja kertoo neljässä eri klaanissa asuvien metsän villien kissojen hurjista seikkailuista joihin liittyy jännitystä, toimintaa, kauhua, rakkautta ja yliluonnollisia tapahtumia. Soturikissat on jaettu eri tarinajaksoihin ja se on jaettu (ainakin tällä hetkellä) kolmeen eri kauteen. Jokaisessa kaudessa kerrotaan aina uuden sukupolven seikkailuista. Kirja sopii kaikenikäisille! (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Caritalle)

Mad music

Madventures -sarjasta tuttu kaksikko Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat kirjoittaneet kirjan Mad music - musiikin maailma siitä, miksi musiikki on ihmiskunnan vaikuttavin voima. Kirja herättelee tutustumaan uuteen ja vieraaseen musiikkiin, aina Thaimaan jazzista indonesialaiseen heviin.

Kirsikkasydän

Cathy Cassidyn Kirsikkasydän -kirja kertoo 13-vuotiaasta Cherry Costello tytöstä, joka muuttaa isänsä kanssa isän uuden naisystävän luokse. Uudella naisystävällä on aiemmasta suhteesta neljä tyttöä, joista vanhin ei pidä Cherrystä eikä hänen isästään. (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Eveliinalle)

Hirviön kutsu

13-vuotiaan Conor-pojan äiti sairastuu syöpään. Hirviö ilmestyy paikalle seitsemän minuuttia yli keskiyön. Se kertoo Conorille kolme tarinaa, mutta neljäs tarina Conorin pitää kertoa itse. Mutta pystyykö hirviö parantamaan Conorin äidin? Patrick Nessin kirjoittaman Hirviön kutsun elokuvasovitus tulee ensi-iltaan tämän vuoden lokakuussa.

Kupla

Siri Pettersenin Kupla-kirjassa päähenkilö Kineä ottaa päähän lähes kaikki. Koulussa hänelle on annettu pilkkanimeksi Kupla, uintitunnit ovat kidutusta ja vanhemmat rasittavia. Kaikkien aikojen kamalimman koulupäivän jälkeen Kine löytää hautausmaalta pienen lasikuplan, jonka sisällä on riepunukke. Kine vie kuplan kotiinsa. Seuraavana aamuna Kinen herätessä kupla on kasvanut niin suureksi, että se vie Kinen huoneesta puolet. Kine huomaa, että hän pystyy pääsemään kuplan sisälle. Hän pystyy liikkumaan kuplan lasin läpi, mutta siihen ei pysty kukaan muu, eivät edes raivostuneet vanhemmat. Kine oppii, että kupla osaa myös lentää ja sen sisään voi toivoa kaikkea mitä haluaa. Kinen ei enää ikinä tarvitse mennä kouluun jos hän ei halua. Pikku hiljaa kuplan lasipinta kuitenkin kovenee, ja Kinen on yhä vaikeampi päästä kulkemaan sen lävitse ulkomaailmaan. Kinen on tehtävä valintansa: jääkö hän asumaan kuplan sisälle ikuisiksi ajoiksi vai palaako takaisin kotiin? 

Lumikki-trilogia

Kirjailija Salla Simukan Lumikki-trilogiasta (Punainen kuin veri, Musta kuin eebenpuu, Valkoinen kuin lumi) tehdään täyspitkä elokuva. Elokuvalle on löytynyt tuottaja Hollywoodista. Elokuvaa ryhdytään kuvaamaan viimeistään parin vuoden kuluttua. Lue sitä ennen koko kirjasarja! Täältä voit katsoa kirjasarjan trailerin.

Darren Shanin tarina

Darren Shan on normaali 12-vuotias poika, joka pelaa jalkapalloa maailman parhaiden kavereiden kanssa ja rakastaa pelottavia asioita – varsinkin hämähäkkejä. Hän ja ystävänsä Steve karkaavat yöllä katsomaan kiellettyä Friikkisirkusta. Siellä he tapaavat vampyyri Vur Horstonin. Steve huomaa matkalippunsa pimeyden maailmaan tulleen… puoliksipaha.jpg
Kirjasta on tehty myös mangasarja ja elokuva. (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Annille)

Hyviä ja pahoja noitia

Sally Greenin Half Bad –kirjasarja kertoo valkoisten ja mustien noitien taisteluista nykymaailmassa. Päähenkilö Nathan Byrn on väliinputoaja: vitivalkoisen parantajan ja pelätyimmän mustan noidan poika. Sekä valkoiset että mustat noidat vainoavat häntä. Pahoinpidelty, vangittu ja kuolemaan tuomittu Nathan ei tiedä ketä auttaa, ketä uskoa ja ketä rakastaa. (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Annille)

Labyrintti - The Maze Runner

James Dashnerin suosittuun romaaniin perustuva elokuva sijoittuu post-apokalyptiseen maailmaan. Thomas herää muistinsa menettäneenä valtavan labyrintin vankina. Thomas ei ole kuitenkaan yksin, vaan labyrinttiin on suljettu joukko muitakin nuoria miehiä. Yhdessä he ryhtyvät selvittämään kuka heidät labyrinttiin vangitsi ja miksi.

DUFF - Designated Ugly Fat Friend

Duff on komedia lukioikäisestä Biancasta, jonka käsitys omasta sosiaalisesta asemastaan kaveripiirissä muuttuu, kun hän saa selville olevansa ystäviensä nokkimisjärjestyksessä pelkkä läski ja ruma kaveri, jonka kautta kauniimpia ihmisiä on helpompi lähestyä. Tästä sisuuntuneena hän tekee lapsuudenkaverinsa kanssa sopimuksen tullakseen suosituksi.

Lue puhelimella, tabletilla tai tietokoneella! :)

Oletko jo kokeillut e-kirjaa? Heilikirjastojen kokoelmista löytyy jo reilu 1000 sähköistä kirjaa. Kirjoja voi ladata heilikirjastot.fi:sta, täältä löytyvät helpot ohjeet kirjojen lainaukseen.

"Te mietitte, mitä Kuokkamummo tekee. Kuokkamummo tappaa lapsia. Se on vanha kuin meri ja taivas. Se hiipii rantametsissä ja e-book.jpgniiden isojen kivien välissä ja kaatuneiden puiden takana."  Marko Hautalan kauhuromaani Kuokkamummo koukuttaa!

"Alliella on vahva tunne, että Cimmeria ei ole aivan tavallinen sisäoppilaitos...
Kehen voi luottaa, kun kaikki valehtelevat? Todenmakuisen jännitys trilogian tummatunnelmaisessa avausosassa paha ulottaa lonkeronsa eristäytyneeseen sisäoppilaitokseen." Lue C.J. Daughertyn Night School-sarjan jännittävä avausosa!

"Huippusuosittujen Himoshoppaaja-kirjojen tekijän ensimmäinen nuortenkirja Audrey on kaiket päivät kotona, sillä tyttöporukka on kiusannut häntä niin pahasti että hänellä on ahdistuneisuushäiriö. Hän piilottelee aurinkolasiensa takana eikä pysty kohtaamaan muita kuin perhettään." Sophie Kinsellan chick lit-kirja Kadonnut: Audrey nuorille!

Kirjailijavieraita LappeenrannassaAleksi Delikouras_Kuva Jouni Harala.jpg

Lappeenrannan kirjastoon ja kouluihin saatiin syksyllä 2015 mukavia vieraita, kun nuorille kirjoittavat Aleksi Delikouras, Kalle Veirto ja Jyri Paretskoi saapuivat kertomaan kirjoistaan ja kirjoittamisesta.

Aleksi Delikouras kertoi vierailullaan Nörtti-kirjasarjastaan, jonka pohjalla on lyhytelokuvasarja (löytyy Youtubesta). DragonSlayer666-hahmolla on myös omat Facebook-sivut. Delikouras on kirjoittanut myös FatalNinja-sarjan, joka on sekoitus feodaaliajan Japania, itämaisia taistelutaitoja ja aasialaista filosofiaa. Delikouras on helsinkiläinen elokuvaohjauksen opiskelija.

KalleVeirto.jpgKalle Veirto on kirjoittanut sekä nuorille aikuisille että nuoremmille lukijoille. Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka on alakouluikäisille sopiva jännityssarja. Urheilukirjasarja FC Viirupaidat kertoo jalkapalloa pelaavasta Arista ja sopii yläkouluikäisille. Kirjailijan uusin teos Pelibunkkerin pojat (2015) on tarina kesästä ja konsolipeleistä, ja tietenkin paljon muusta. Kirjailija ja toimittaja Veirto asuu Lahdessa.

Jyri Paretskoi on ammatiltaan äidinkielen opettaja iisalmelaisessa yläkoulussa. Hän on kirjoittanut jo kolme osaa jyri_paretskoi_ kuva Karisto - Kuva Tuulos.jpgkäsittävän sarjan Shell's Angles. Pääosassa on 15-vuotiaiden poikien porukka, joka ensimmäisessä kirjasarjan osassa päättää perustaa mopojengin. Kirjoihin mahtuu niin ensirakkauksia, noloja kommelluksia kuin vähän vakavampiakin sävyjä. Kirjan ensimmäinen osa sai nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon.

Aleksi Delikouraksen kuva: Otava /Jouni Harala, Kalle Veirton kuva: Päivi Oikkonen, Jyri Paretskoin kuva: Karisto

Joulu Simpsoneiden kanssa

homerjoulu.jpg

Jos pidät sarjakuvista, on Simpsonit aina hyvä valinta. Homerin joulukirja sisältää jouluaiheisia tarinoita, jotka sijoittuvat joulun aikaan. Mutta koska tarinat eivät liity niin syvällisesti jouluun, voi sarjakuvaa lukea vaikka kesällä. (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Jerelle!)

Perhosen varjo

Melkein neljätoistavuotias Linnea saa kutsun isoäitinsä luo kesäksi. Äitinsä vastusteluista huolimatta Linnea päättää kuitenkin lähteä. Kesän aikana suvun salaisuudet tihentyvät ja Linneasta tuntuu, että hänelle ei kerrota mitään. Salaisuudet tuntuvat välillä yhtä raskailta kuin kilot , joita Linnea yrittää itsestään karistaa.
Mila Teräksen kirjoittama kirja sopii mielestäni yläkouluikäisille. Saatavana myös e-kirjana. (Kiitos kirjavinkistä tet-harjoittelija Tainalle!)