Valitse taso

Kirjaston asiakastietokoneet ja Internet
 

Käyttösäännöt
Kirjasto tarjoaa tietokoneet ja Internet-yhteyden asiakkaiden käyttöön maksutta kirjaston sääntöjen mukaan. Kirjastoissa on pöytätietokoneita ja tabletteja asiakkaita varten.

Koneilla on osastokohtaiset ikärajat. Koneiden käytöstä ei saa aiheutua haittaa muille asiakkaille. Koneiden häiritsevästä käytöstä tai koneisiin kohdistuvasta ilkivallasta seuraa koneiden tai kirjaston käyttökielto. Virheellisestä käytöstä seuraa vuoron menetys.

Kirjaston koneille kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. Jos kirjastokorttia ei ole, on henkilöllisyys todistettava. Pääkirjaston aikuistenosaston koneita voivat käyttää yli 15-vuotiaat.

Opastus
Kirjasto antaa tietokoneet ja ohjelmat asiakkaiden omatoimiseen käyttöön. Kirjastolla ei ole mahdollisuuksia opastaa kaikkien ohjelmien käytössä.

Ajanvaraus
Pääkirjaston, Sammonlahden, Lauritsalan ja Joutsenon asiakaskoneille voi varata ajan Internetistä kirjaston kotisivujen kautta. Ajan voi varata myös kirjaston aineistohakukoneilla. Varaamiseen ja koneille kirjautumiseen asiakas tarvitsee kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen salasanan. Vierailijavarauksen voi tehdä henkilöllisyytensä todistamalla.

Asiakkaalla voi olla 2 voimassa olevaa varausta. Varauskoneiden käyttöaika on enintään 1-3 tuntia päivässä (vaihtelee osastoilla ja kirjastoissa). Jos varauskone on vapaana, sitä voi käyttää ilman ajanvarausta seuraavaan täyteen puoleen tuntiin asti.

Jonotuskoneille ei voi varata aikoja etukäteen. Jonotuskoneiden käyttöaika on 15-30 minuuttia ja enintään 30-60 minuuttia päivässä (vaihtelee osastoittain ja kirjastoittain). Samalle jonotuskoneelle ei voi kirjautua kahta kertaa peräkkäin.

Ohjelma sulkee jonotuskoneen automaattisesti 15-30 minuutin kuluttua, riippuen sallitusta käyttöajasta, varauskoneen 1-2 tunnin kuluttua, riippuen sallitusta käyttöajasta. Ohjelma ilmoittaa ajan päättymisestä 5 min ja 1 min aikaisemmin. Käytön voi lopettaa aikaisemminkin.

Tulostaminen
Internet-koneilta voi tulostaa. Tulosteet maksavat 0,20 euroa/kpl. Tulosteet ovat mustavalkoisia. Pääkirjastossa voi tulostaa myös väritulosteita, jotka maksavat 1,00 euroa/kpl.

Omien tiedostojen tallentaminen
Koneilla voi tallentaa tiedostoja USB-muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Koneilla on käytössä virustentorjuntaohjelmisto. Tarkista kirjaston koneella käyttämäsi tallennusmedia virustentorjuntaohjelmalla ennen sen käyttöä muualla.
Koneille on mahdollista tallentaa väliaikaisesti omia tiedostoja työaseman työpöydälle. Poista tallennetut tiedostot käytön jälkeen. Koneille tallennetut tiedostot ovat kaikkien käyttäjien saatavilla. Koneille tallennetut tiedostot häviävät, kun koneesta sammutetaan virta.
Kirjasto ei vastaa cd/dvd-levyille tai muistilaitteille aiheutuneista vahingoista.

Ohjelmat ja oheislaitteet
Tietokoneisiin on asennettu tekstinkäsittelyyn Word, taulukkolaskentaan Excel ja esitysten tekoon PowerPoint -ohjelmistot.

Pääkirjaston joillakin asiakastietokoneilla on mahdollista käyttää skanneria 30 min. Pidemmät skannausvuorot Digipajassa.
Lisäksi pääkirjastossa on mahdollista käyttää kyrillistä näppäimistöä, jonka voi lainata neuvonnasta. 
Pääkirjastossa on mahdollista saada lainaan myös USB-korppuasema eli 3,5" levykeasema.


Tietoturva

Lopetettuasi Internetin käytön on hyvä tyhjentää selaimen selaushistoria.

Langaton verkko eli WLAN / Wifi
Pääkirjastossa, Joutsenon, Sammonlahden, Lauritsalan, Korvenkylän ja Pontuksen kirjastossa on käytössä langaton verkko. Verkko on kaikille avoin ja sen käyttämiseen tarvitaan laite, jossa on WLAN-ominaisuus. Verkon nimi on KirjastoOpen, ja siihen ei tarvita käyttäjätunnuksia.