Valitse taso
Yhdessä liikkuen

Perheliikunta

Liikuntatoimi jakaa helposti toteutettavia vinkkejä ja ideoita perheiden yhteisiin liikuntahetkiin kotona ja lähiympäristössä.

Liikettä kotona ja missä vain

Hyvän mielen liikuntapassi

 

Lasten liikuntapassi on päiväkoti-ikäisille suunnattu leikkimielinen, jokaisen perheen arkeen soveltuva lapsen mielen hyvinvointia ja liikunnallisuutta kehittävä kannustin. Liikkumisella on tärkeä merkitys lapsen kasvulle ja kehitykselle. Monipuolinen liikunta tukee lapsen oppimista ja kehollista ilmaisua ja lisää samalla lapsen mielen hyvinvointia.

 

liikuntapassi.jpg

Hyvän mielen liikuntapassi

Liikkujan kunniakirja

Lähde: mieli.fi

 

Olohuonesirkus

 

Kotonakin voi liikkua ja pitää hauskaa! Olohuonesirkus on sarja erilaisia liikkeitä, joita voi tehdä yhdessä lapsen iän ja taidot huomioiden. Ilo ja yhteinen tekeminen on parasta. Mukaan vauhdikkaaseen menoon ja videoihin pääset tästä.

olohuonesirkus.jpg

Lähde: neuvokasperhe.fi

 

Seikkailuja lähimaastossa

Lähiliikuntaa ja metsäseikkailuja

 

Lappeenrannan monipuolinen luonto ja eri liikuntapaikat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja ulkoiluun. Valitkaa yhdessä perheen kanssa teille sopiva retki- tai kuntopolku ja lähtekää retkelle luontoon.

 

Retkeily- ja kuntopolut Lappeenrannassa

 

Päiväretkipaikkoja lapsiperheille

 

Alla luontoon sopivia seikkailuja ja leikkejä:

 

Luontoliikunta-bingo

 

Kerätkää kortissa olevia luontoliikunta-aktiviteetteja läpi vuoden. Luontoliikunta-bingo on Luontoliikkujat-hankkeen kampanja, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä ulkoilemaan ja kokeilemaan matalan kynnyksen luontoliikuntalajeja. Luontoliikunta sopii kaikille!

 

bingo luontoliikkujat.jpg

 

Kortti tulostettavassa muodossa täältä.

Lähde: allergia.fi

 

Luontobingo

 

Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta. Kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon. Saatuanne viiden suoran vaaka- tai pystysuunnassa tai vinottain, huutakaa yhdessä: BINGO! Voitte myös sopia, että bingon saa vasta, kun kaikki ruudukon asiat ovat löytyneet.

 

luontobingo-423x298.jpg

 

Luontobingo tulostettavassa muodossa täältä.

 

Luontobingo toimii mainiosti myös talvella, voit tulostaa pohjan täältä.

 

Mobiilisuunnistus

 

Etelä-Karjalassa voi harrastaa omatoimisesti mobiilisuunnistusta nykytekniikan avulla. Aktiviteetti sopii hyvin lapsiperheiden yhteiseksi aktiviteetiksi. Maakunnassamme on yhteensä 17 mobiilisuunnistusrataa. Kaikille maksuttoman mobiilisovelluksen, MOBO-sovelluksen, voi ladata älypuhelimeen. Sovellus näyttää kunkin radan kartan. Ohjeet MOBO-sovelluksen käyttöönottoon: www.mobo.suunnistus.fi

mallirasti.jpg

 

Etelä-Karjalan Mobo-radat:

Parikkala Harjulinna

Rautjärvi Simpele

Imatra Hossukka

Joutseno Ahvenlampi ja Koulukeskus

Lappeenranta Nuijamaa, Kasukkala, Simola, Rakuunamäki, Ylämaan koulu

Luumäki Jurvala ja Taavetti

Lemi Kuukanniemi

Savitaiaple Petynkangas

Taipalsaari Röytty ja Saimaanharju

 

Lisätietoa ja alueen mobo-karttoja löydät täältä.

 

 

Noppapeli metsässä

 

metsachallenge-800x800.jpg

Metsä-challenge eli noppapeli metsässä:

 

Voitte käyttää valmista noppaa (lainaa lautapelistä), askarrella oman nopan maitopurkista tai käyttää nopan sijaan purkkiin laitettuja, 1-6 numeroituja paperilappuja. Tässä esimerkkikuvassa on varsin helpot tehtävät. Kannustamme keksimään porukallenne omanlaiset, teille sopivat haasteet. 

 

Lähde ja lisää ulkoiluvinkkejä: suomenlatu.fi 

 

Leikitään Metsäninjoja!

 

Metsäninja.jpg

Lähde: http://www.metsaemo.fi/

 

 

 

Pihalla ja puistossa

Leikkejä lähiympäristössä

Vipinää ja kipinää -perheliikuntahankkeen metsäiseen teemaan sopivia vinkkejä omassa lähiympäristössä toteutettavaksi tekemiseksi perheen kanssa löydät alta.

 

Temppurata 

 

Tehkää omasta pihasta löytyvistä materiaaleista rata, jota kierrätte yhdessä eri tavoin liikkuen. Rata voi sisältää esimerkiksi oksan yli hyppäämisen, kiven päällä tasapainottelun, puiden välissä pujottelun, kuperkeikan tai oksaan kurkottamisen. Radan voi suunnitella itse omaan pihaan sopivaksi lasten kanssa yhdessä ideoiden. Temppuradan jälkeen voitte nauttia yhdessä ulkona eväistä.

 

Maja metsänpeikolle

 

Tehkää omalle pihalle maja metsänpeikolle, joka voi käydä luonanne vierailulla. Peikko tarvitsee pienen ja suojaisan majan, jossa se mahtuu köllöttelemään. Majan pohjalle voitte tehdä peikolle havunneulasista pedin. Voitte jättää peikolle majaan käpyjä syötäväksi ja käydä seuraavana päivänä tarkistamassa, onko peikko vieraillut majassa. Kenties peikko tuo metsästä vastalahjaksi jonkin yllätyksen. Peikkoa voi ruokkia useamminkin ja tarkkailla löytyykö maasta peikon jälkiä. 

 

Aarrejahti

 

Ottakaa jokaiselle oma kori tai astia ja lähtekää luontoseikkailulle omaan pihaan. Kerätkää perheen kanssa yhdessä upeita aarteita, joita pihaltanne löytyy. Aarteita voivat olla kävyt, kepit, kivet, jääpuikot tai vaikka kaarnat. Kun aarrejahti on valmis, voitte koota aarteista taideteoksen tai tutkia luonnonkappaleita sisällä lisää. Voitte käyttää tutkimuksissa apuna esimerkiksi suurennuslasia. Aarrejahtia kannattaa tehdä eri vuodenaikoina, jolloin löydätte varmasti paljon aivan erilaisia aarteita ja tutkittavaa. 

 

Liikuntadiplomi ja Seikkailudiplomi

Seikkailudiplomi

Seikkailudiplomi on alle kouluikäisten liikunnallinen ja iloisesti kuvitettu tehtävämateriaali, jota voivat käyttää niin perheet kuin varhaiskasvattajatkin.

Seikkailudiplomi:

-Riemukas tapa tutustua liikuntaan monipuolisesti.

-Liikunnallista tekemistä  ympäri vuoden.

-Seikkailkaa syksyllä metsässä, laskekaa talvella mäkeä ja rakentakaa lumesta, tutkikaa luontoa keväisellä lintu- ja ötökkäretkellä sekä nauttikaa kesällä rantaleikeistä. Pallotelkaa, taituroikaa, temppuilkaa sekä rentoutukaa. Seikkailudiplomin parissa pääsette tutustumaan uusiin lajeihin.

Iloa seikkailudiplomin suorittamiseen! 

pikkueläinpoppoo.jpg

Materiaaleja on kaksi, 5-6-vuotiaille taitotassuille ja alle 5-vuotiaille pikkutassuille.

Seikkailukortteja on neljä: yksi jokaiselle vuodenajalle. Jokaisessa seikkailukortissa on noin kymmenen tehtävää. 

Seikkailudiplomin paikalliset eli villikortti -tehtävät  on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä lappeenrantalaisten urheiluseurojen, liikunta-alan toimijoiden sekä kaupungin kanssa.  Villikortti on keskeinen osa diplomia, sillä se yhdistää paikalliset liikunta-alan toimijat ja diplomin suorittajat. Mikä tahansa kunta voi kerätä oman villikortti -osion ja liittää sen Seikkailudiplomiin.

Tulosta valmiit materiaalit:

PIKKUTASSUT Seikkailudiplomi

TAITOTASSUT Seikkailudiplomi

jälkitarrat NORPPA

jälkitarrat KETTU

jälkitarrat JÄNIS

jälkitarrat HIRVI

jälkitarrat SUSI

 

Diplomipohjat valmiille Pikkutassuille ja Taitotassuille:

 

DIPLOMI Pikkutassulle

 

DIPLOMI Taitotassulle

 

Liikuntadiplomi


Liikuntadiplomi on riemukas tapa tutustua liikuntaan monipuolisesti. Se tarjoaa lapsille liikunnallisia elämyksiä, haastaa kokeilemaan uusia lajeja ja kehittää liikuntataitoja. Liikunnallista tekemistä on luvassa ympäri vuoden. Uuden oppiminen ja liikkuminen yhdessä toisten kanssa tekevät tulevasta diplomivuodesta mielenkiintoisen.

 

Tsemppiä Liikuntadiplomin suorittamiseen!


ryhmäkuva-väri.jpg

Diplomin tekemisen voi aloittaa heti. Aikaa diplomin suorittamiseen on lukuvuoden loppuun saakka.

Liikuntadiplomeja on kolme:

  • Pronssidiplomi
  • Hopeadiplomi
  • Kultadiplomi.

Pienten koululaisten on hyvä aloittaa pronssidiplomista.

Hopeadiplomin tehtävät kehittävät taitoja edelleen, mutta vaativat enemmän harjoittelua.

Kultadiplomin suorittajalta vaaditaan sisukkuutta ja päättäväisyyttä. 

Liikuntadiplomin voi ladata tai tulostaa alla olevista linkeistä. Diplomivihkosta löytyvät ohjeet sekä kahdeksan tehtäväkorttia. Aikuinen kuittaa tehtävät tehdyksi. Palauta diplomi opettajalle, kun kaikki tehtävät on suoritettu. Diplomin suorittajat palkitaan lukukauden päätteeksi liikuntadiplomilla.

 

Liikuntadiplomitehtävät:

Liikuntadiplomi pronssi

Liikuntadiplomi hopea

Liikuntadiplomi kulta

 

Diplomipohjat:


Diplomipohja pronssi

Liikuntadiplomi hopea

Liikuntadiplomi kulta

Linkkejä perheliikuntaan

Voimistelukoulun kotoharjoittelu

Vinkkejä Voimistelukoulun kotiharjoitteluun koronapandemian aikana ja muutenkin vaikka loma-aikoina hyödynnettäväksi. 

Moto-taituriksi

Opas sisältää paljon hauskoja tehtäviä, leikkejä ja pelejä, jotka kehittävät ja vahvistavat lasten motorisia taitoja.

Metsäsirkus

Hauska koko perheen oma metsäsirkus, jossa päästään harjoittelemaan hauskoja taitoja ja temppuja.

Leikkipankki

Leikkipankista löytyy monipuolisia puuhaideoita koko perheelle iästä riippumatta. Ideoita voi hyödyntää niin sisällä kuin ulkona temmeltäessä.

Toiminnallinen touhukalenteri

Monipuolisia liikuntavinkkejä koteihin niin sisällä kuin ulkonakin.

Iloa, leikkejä ja liikkumista vinkkikortit

Vinkkikortit sisältävät hauskoja liikunnallisia tehtäviä ja monipuolisia ideoita, joita koko perhe voi toteuttaa yhdessä kotona. 

Seikkailu peikkometsässä

Peikkometsän seikkailut vievät sinut ja perheesi luontoon hauskojen liikunnallisten leikkien pariin.

Rentoutus nallen kanssa: Olipa kiva päivä tänään, Nalle!

Mikä on saanut sinut tänään hymyilemään tai tehnyt sinut iloiseksi? Tietoinen keskittyminen hyviin asioihin tuo lapselle myönteisiä tunteita. Kesto noin 3,5 minuuttia.

Hauskaa eläinjoogaa

Hauskat eläinjoogaliikkeet ovat joogan perusliikkeitä lapsille ja aikuisille yhdessä tahtäväksi. Jooga vahvistaa tutkitusti hyvinvointia monin tavoin.

Skillilataamo

Taidot haltuun skillilataamosta! Kyseessä on maksuton verkkopalvelu, joka tarjoaa innostavan ja monipuolisen tehtäväkortiston motoristen taitojen harjoitteluun. 

Harrastakotona.fi

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona. Ideoita esimerkiksi tanssiin, parkouriin ja sirkukseen.

Geokätköily

Geokätköily on hauska ja seikkailullinen koko perheen ulkoiluharrastus. Tapoja harrastaa on monia, löydä omasi! Geokätköily sopii niin luonnossa liikkujalle, elämyksiä etsivälle, historiasta kiinnostuneelle, veneilijälle, kiipeilijälle, älyllisiä haasteita hakevalle, tekniikasta kiinnostuneelle kuin kuntoilijallekin. Harrastaa voi omassa tahdissa eikä kyse ole kilpailusta.

Neuvokas perhe: Liikkuminen

Ideoita ja videoita perheliikuntaan sisällä ja ulkona. 

Perheliikunta - Suomen latu

Lähiluonnosta on moneksi - kuntosaliksi, frisbeegolfradaksi tai vaikka talviolympia-areenaksi. Suomen ladun kolmivuotisessa perheliikunnan kehittämishankkeessa on koottu ideoita ja toimintamalleja koko perheen yhteiseen ulkoiluun. Poimi oma suosikkisi ja lähde liikkumaan! 

Sohvatiikerit nostaa peput penkeistä!

Keräkeinuntaa, kuperkeikkaa, pupuhyppyjä ja aasinpotkuja... Sohvatiikeit opastavat lastenjumppaan omassa olohuoneessa. Jokaisessa jaksossa opitaan uusia tiikeriliikkeitä ja välillä rakennetaan jopa pujottelurata tai miekkaillaan sanomalehdillä. Tavarat syrjään ja menoksi!

Hei me pyöräillään! -videosarja

Pyöräily on mukavaa perusliikuntaa ja tärkeä taito kaiken ikäisille. Pyöräilyyn kuuluu monia osataitoja, joita lapsen tulee ensin oppia, että pyöräily alkaa sujumaan ja tuntuu mukavalta.

Pyöräilyreitit Lappeenrannassa ja lähialueilla

Lappeenranta pyörällä -sivustolle on koottu erilaisia pyöräilykohteita sekä eri mittaisia reittejä kaupungissa, lähiöissä sekä ympäri maakuntaa.

Retkeily ja kuntopolut Lappeenrannassa

Lappeenrannan monipuolinen luonto ja liikuntapaikat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja ulkoiluun. Valitkaa yhdessä perheen kanssa teille sopiva luonto- tai kuntopolku.