Valitse taso

Kokoelmat

Etelä-Karjalan museon kokoelmien pohjana ovat Lappeenrannan, Käkisalmen ja Viipurin museokokoelmat. Etelä-Karjalan museon omien kokoelmien rinnalla omina kokonaisuuksinaan ovat Laura Korpikaivo-Tammisen, Ratsuväkimuseon ja Wolkoffin kokoelmat. Museon kokoelmat karttuvat vuosittain vaihtelevasti, keskimäärin muutamalla kymmenellä esineellä vuosittain. Suurin osa uudesta esineistöstä tulee lahjoituksina, ja ostoja tapahtuu harvakseltaan.

Kokoelmia verkossa

Lappeenrannan museot on julkaissut oman Finna-näkymän. Sen kautta voi tutustua museon tarjoamiin digitaalisiin kokoelma-aineistoihin verkon kautta. Näkymässä julkaistaan ensimmäisenä Etelä-Karjalan teollisuusperintöön liittyviä aineistoja: kuvia ja esineitä, joita luetteloitiin ja inventoitiin Etelä-Karjalan teollisuusperintöön liittyneessä projektissa vuonna 2014. Tarkoituksena on jatkossa julkaista lisää museon keskeisimpiä ja kysytyimpiä kokoelma-aineistoja Finnassa ja parantaa näin kokoelmien saavutettavuutta. Finna on suomalaisten museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen käyttöliittymä. Sen kautta on mahdollisuus hakea ja tarkastella museoiden, arkistojen ja kirjaston digitaalisessa muodossa olevia aineistoja.

Lappeenrannan museoiden näkymä löytyy täältä:

lappeenrannan finna logo.png

 

Lappeenrannan museoiden kokoelmiin kuuluva Aarno Piltzin (1922-1986) karttakokoelma löytyy nyt verkosta:
https://www.doria.fi/handle/10024/103694

Melindasta löytyy lisäksi tietoa karttakokoelman yli kolmestasadasta kartasta hakusanalla fi-ekm:
http://melinda.kansalliskirjasto.fi/F/CL46Y6KIIJV276AMU49N5

Kokoelmien kartuttaminen

Etelä-Karjalan museo kartuttaa kokoelmaansa esineillä, jotka kuvaavat museon toiminta-alueen ominaispiirteitä. Etelä-Karjalan maakunnan lisäksi museo tallentaa Karjalan kannaksen kulttuuriperintöä ennen vuotta 1944 aina Terijoelta Jaakkimaan asti. Museon esinekokoelmaa kartutetaan harkiten. Esineen taustatiedot ovat tärkeä osa jokaisen yksittäisen esineen historiaa. Esineeseen liittyvät tiedot lisäävät sen museaalista arvoa. Museon säilytystilojen ollessa rajalliset pyritään kokoelmaa kartuttamaan ainoastaan esineillä, joiden tausta- eli kontekstitiedot ovat tunnettuja. Valmistus- ja käyttöhistorialtaan tunnettua esinettä pystytään myös monipuolisemmin käyttämään tutkimuksessa ja näyttelyissä.

Museon kokoelmatyöhön kuuluu kokoelmien kartuttaminen, tutkiminen, hoitaminen sekä niiden esitteleminen. Etelä-Karjalan museo noudattaa kokoelmatyössään vuonna 2006 valmistunutta kokoelmapoliittista ohjelmaa.
Museoon tullessaan jokainen esine saa numeron ja se luetteloidaan museon kokoelmatietokantaan.

Esinelahjoitukset

Jos sinulla on esine, jonka uskot sopivan Etelä-Karjalan museon kokoelmiin, paras tapa lähestyä museota on soittaa tai lähettää sähköpostia. Yhteydenoton jälkeen museon henkilökunta selvittää, puuttuuko kokoelmista tarjottu esine ja täyttääkö se museon kokoelmapolitiikan mukaiset kriteerit.
Lahjoittajalta pyydetään aina esineeseen liittyviä käyttötietoja sekä esineen vaiheisiin liittyviä tietoja. Lahjoituksissa esineen täysi omistusoikeus siirtyy Etelä-Karjalan museolle.


Kokoelmista vastaa amanuenssi Reija Eeva, puh. 040 838 6592 tai sähköposti reija.eeva(at)lappeenranta.fi

 

Musketti ja Muusa museotietokantojen osapuolirekisterien tietosuoja -ja rekisteriselosteet löytyvät täältä

puuhevonen_e8324_00 – Kopio.jpg

rahalipas (1).JPG

lempitupakka.JPG

höylä_e4994_00.JPG

Kattila.jpg

laukku.jpg

puhelin.jpg

tuoli museokokoelmista.jpg