Palvelut
Valitse taso

Etelä-Karjalan museon kuva-arkisto

Kuva-arkisto tallentaa valokuvia ja muuta kuva-aineistoa Lappeenrannasta, nykyisen Etelä-Karjalan maakunnan alueelta ja ns. luovutetusta Etelä-Karjalasta Terijoelta Jaakkimaan asti. Kuva-aineistot karttuvat pääosin lahjoituksin sekä museon oman valokuvaustoiminnan myötä.
Museon kuvakokoelmissa on noin 150 000 valokuvaa. Kuva-arkistosta löytyy erityyppisiä valokuva-aineistoja 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään. Merkittävä osa kuvista on Lappeenrannasta, josta löytyy laaja kokoelma kaupunki- ja maisemakuvia sekä kuvia kaupungin vaiheisiin liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Valokuvia ja postikortteja on myös kaikista Etelä-Karjalan kunnista sekä luovutetulta alueelta. Jonkin verran kuvia löytyy myös mm. Valamosta, pohjoisemmista Viipurin läänin pitäjistä ja Suomenlahden saarista.
Erillisinä alakokoelmina kuva-arkistossa ovat valokuvaaja Aarne A. Mikonsaaren kuvakokoelma, entinen Lappeenrannan kaupunginarkiston valokuvakokoelma, intendentti Juha Lankisen kokoelma, Kosken kuvaamon negatiivikokoelma sekä museoon talletettu valokuvaamo Kuvapajan negatiiviarkisto. 
Omina kokoelmiaan ovat lisäksi Viipuri-museon kuvakokoelma, Ratsuväkimuseon sekä Wolkoffin museon kuvakokoelmat. Viipuri-museon kokoelmissa on valokuvia ja postikortteja Viipurista ja sen lähialueilta. Ratsuväkimuseon kokoelma koostuu kuvista Suomen Rakuunarykmentin ja Ratsuväkiprikaatin ajoilta Uudenmaan Rakuuna-pataljoonan aikaan asti. Wolkoffin kokoelmassa on valokuvia Venäjältä 1800-luvulla Lappeenrantaan muuttaneen ortodoksisen kauppiasperheen vaiheista.

Etelä-Karjalan museon kuvakokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksin. Kuva-arkisto tallentaa Lappeenrantaan ja Etelä-Karjalan maakuntaan liittyvää kuvallista kulttuuriperintöä sekä Viipurin ja Karjalan kannaksen alueen sotaa edeltävän ajan valokuva- ja postikorttiaineistoja.

Kokoelmia verkossa

Finna on suomalaisten museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen käyttöliittymä. Sen kautta on mahdollisuus hakea ja tarkastella museoiden, arkistojen ja kirjaston digitaalisessa muodossa olevia aineistoja.
Lappeenrannan museot on julkaissut syksyllä 2015 oman Finna-näkymän. Sen kautta voi tutustua museon kokoelma-aineistoihin verkon kautta. Finnasta löytyy tällä hetkellä museon kuvakokoelmista tiedot noin 16000 kuva-arkistossa säilytettävästä valokuvasta. Mukana on muun muassa Lappeenrannan kaupunkikuvaan, ratsuväkeen, Etelä-Karjalan teollisuusperintöön ja rakennusperintöön liittyviä aineistoja, valokuvia ja postikorttikuvia Viipurista ja luovutetun alueen kunnista sekä paljon muuta. Tarkoituksena on jatkossa julkaista lisää museon keskeisimpiä ja kysytyimpiä kokoelma-aineistoja Finnassa ja parantaa näin kokoelmien saavutettavuutta ja käyttöä. 
Lappeenrannan museoiden Finnassa julkaistut digikuvat ovat vapaasti käytettävissä lisenssillä CC-BY-NC-ND 4.0. 

Lappeenrannan museoiden näkymä löytyy täältä:

lappeenrannan finna logo.png

 

Kuva-arkiston käyttö

Kuva-arkisto välittää kuvia yksityisille ihmisille, yhdistyksille, tutkijoille, julkaisuihin, markkinointiin ja tiedotusvälineille. Museon kuva-arkiston asiakaspalvelutila on avoinna virka-aikana sopimuksen mukaan. Asiakkaita pyydetään aina ottamaan etukäteen yhteyttä ajanvarausta varten.

Yhteydenotot ja tiedustelut kuva-arkistoon:
miikka.kurri(at)lappeenranta.fi tai puh. 040 531 0424

Laskutusperiaatteet

Museo perii kuva-arkiston painokelpoisista kuvatallenteista kuvakohtaisen tallennemaksun sekä kuvan käyttötarkoituksesta riippuen mahdollisen julkaisumaksun. Museo periin yli tunnin kestävästä kokoelma-aineistoihinsa liittyvästä tiedonhausta hinnaston mukaisen tietopalvelumaksun. Museo laskuttaa tilauksen käsittelykuluista toimitus- ja käsittelymaksun. Lisäksi ulkopuolisen suorittamista kuvauksista museon tiloissa peritään kuvausmaksu. Kuvat toimitetaan kopioina, CD:lla tai sähköpostitse.

Kuvien käyttömaksut ja muut kuvapalveluihin liittyvät maksut löytyvät museoiden palveluhinnastosta. Palveluhinnastoon pääset tästä.

   
Yhteystiedot:
Amanuenssi Miikka Kurri
PL 239 (käyntiosoite Kristiinankatu 9)
53101 Lappeenranta
sähköposti: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Kirkkokatu Etelä-Karjalan museo kuva-arkisto.jpg

Vesitorni Etelä-Karjalan museo kuva-arkisto.jpg