Valitse taso

Joutseno -kokoelma

Vuoden 2009 alusta Joutsenon kaupunki liittyi Lappeenrantaan uutena kaupunginosana. Liitos toi mukanaan laajan taidekokoelman, joka kulkee Joutseno-kokoelman nimellä.

Taiteilijasuku von Boehm on lahjoittanut Joutsenon kaupungille yhteensä 207 taideteosta, joista suurin osa on Aino von Boehmin ja hänen poikansa Tuomas von Boehmin teoksia. Lahjoitukseen kuuluu myös mm. Eero von Boehmin teoksia ja yksi Eva Cederströmin maalaus vuodelta 1935. Joutseno-kokoelmaan kuuluvat myös kunnan aikaisemmin saamat lahjoitukset ja ostot. Taiteilijanimistä mainittakoon mm. Ahti Lavonen, Reino Puustinen, Leena Luostarinen, Jaana Niittamo, Sinikka Kurkinen, Väinö Rautio, Saara Pakarinen ym.

Taideteoksia on sijoitettuna Joutsenon kaupunginosan eri toimipisteisiin asukkaiden nähtäviksi.

------------------------------------------------------------------------------------

Aino von Boehm syntyi Pohjois-Karjalassa, Liperissä 16.7.1892. Isä oli kihlakunnantuomari August Zitting ja äiti Aina os. Andersin. Perhe muutti Imatralle vuonna 1908, kun August sai viran Jääsken kihlakunnantuomarina. Perheeseen syntyi yhteensä seitsemän lasta. Aino kävi koulua Viipurissa ja Joensuussa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Helsingissä vuonna 1911.

Aino jatkoi opintojaan Taideteollisessa keskuskoulussa tavoitteenaan valmistua piirustuksenopettajaksi. Hän kävi Helsingin yliopistossa kuuntelemassa Robert Tikkasen taidehistorian luentoja ja piirsi Eero Järnefeltin johdolla. Myöhemmin hän jatkoi opintoja ja syventyi A.W. Finchin johdolla keramiikkaan. Piirustuksenopettajaksi hän ei koskaan ryhtynyt vaan vapaa taide vei hänet mukanaan. Aino opiskeli jaksoissa Taideteollisessa keskuskoulussa vuosina 1921-22, -24 ja -26 ja STY:n koulussa vuosina 1928-30. Tuona aikana hänen opettajinaan olivat mm. William Lönnberg, Werner Åström ja Uuno Alanko.

Aino avioitui vuonna 1915 Eero von Boehmin kanssa Iivolan hovissa Ruokolahdella, joka oli Zittingien kesäpaikka. Nuoripari asui talvet Helsingissä ja kesät vietettiin Joutsenossa Saimaan rannalla Karstunrannassa. Työsaaren huvilassa vietettiin kesäpäiviä vihannesmaata ja kukkapenkkejä hoitaen, seurustellen ja uiden. Aino maalasi akvarelleja ympäröivästä luonnosta ja Joutsenon Karsturannasta. Kohteena olivat myös sukulaiset, kesävieraat ja kyläläiset. Ainon sisko Alli (lahjoituskokoelmassa myös pari hänen teostaan) asui mantereen puolella Karsturannassa Alppila-huvilassa. Hän oli ammatiltaan piirustuksenopettaja.

Aino von Boehm   Aino von Boehm  
Aino von Boehmin maalaamia maisemia Joutsenosta.

Ainon taiteilijaystäviin kuuluivat mm. Eva Cederström, Gunvor Grönvik ja Brita von Zweygberg. Aino von Boehmin taiteilijaura jäi lyhyeksi, sillä hän kuoli talvisodan ensimmäisissä Helsingin pommituksissa 30.11.1939.


Tuomas von Boehm syntyi Eero ja Aino von Boehmin perheeseen Joutsenossa 12.5.1916. Äidin jälkiä seuraten hän syventyi taideopintoihin Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1937-38, mutta sota katkaisi nuoren miehen opinnot.

Tuomas von Boehmista muotoutui yksi keskeinen modernismin edustaja sodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Hänen keskeisenä tavoitteenaan oli, kuten hän itse kiteytti tavoitteensa, "toimiva visuaalinen taideteos". Tuomas von Boehmin teoksissa säilyi esittävyys, vaikka osa samanaikaisista taiteilijoista siirtyi kokonaan abstraktiin ilmaisuun. Hänen taiteilijaystävänsä Helge Dahlman ja Tapani Raittila jakoivat samansuuntaiset ihanteet. Pelkistaminen, eleettömyys ja pohditut kokonaisuudet ovat yhteisiä ominaisuuksia kaikille kolmelle. 

Tuomas von Boehm avioitui Tainionkoskella Jalo Sihtolan tyttären Kirstin kanssa vuonna 1943. Taidemesenaatti Jalo Sihtola oli tuolloin Imatran Enzo-Gutzeitin tehtaiden johtajana. Tuomakselle ja Kirstille syntyi neljä lasta. Joutsenossa on edelleen suvun kesäpaikka, joten yhteydet alueelle elävät edelleen. Merkittävän modernistin elämä päättyi Helsingissä 9.3.2000. 


Lähde: Ilmari Tawaststjerna, Aino von Boehm ja hänen taiteensa.