Valitse taso

IMG_2009.JPG

Eläinten parissa

2.9.2018 asti

Lappeenrannan taidemuseo, Kristiinankatu 8-10

Lappeenrannan linnoitus

 

Tämä eläinaiheinen näyttely on koottu Lappeenrannan taidemuseon omista kokoelmista. Se on ensisijaisesti suunnattu perheen pienimmille, mutta kaikki löytävät siitä varmasti mielenkiintoista katseltavaa.

Eläimet valittiin näyttelyn aiheeksi siksi, että niiden avulla voi opettaa erilaisin tarinoin esimerkiksi historiasta tai biologiasta. Teosten eläimissä saattaa myös nähdä inhimillisiä piirteitä, jolloin katsojan on helppo lähestyä niitä. Näyttelyssä onkin vahva pedagoginen vire ja siihen liittyviä tehtäviä on käytettävissä viereisellä pöydällä.

 

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta, jotka erityisesti tunnetaan eläinaiheistaan:

Taidegraafikko Frans Toikkanen (1926–2008) on kuvannut kissoja useissa teoksissaan. Hänen kissansa ovat humoristisia ja peilaavat ihmisen erilaisia tunnetiloja. Toikkasen kissateoksia oli esillä vuoden 1972 Firenzen grafiikan biennaalissa ja niistä muun muassa Häiritty lepo, Lepo ja Kipinäväli olivat myyntimenestyksiä niin Italiassa kuin kotimaassa.

Antti Louhisto (1918–1989) puolestaan oli tunnettu pienistä, eloisista eläinveistoksistaan. Nuorena miehenä Louhisto hoiti kotitalonsa nautakarjan harjauksen ja tutustui tuolloin lehmän anatomiaan. Myös muut myöhemmät eläinmallit, muun muassa hevoset ja porsaat, tulivat tutuiksi maatilan töiden kautta.

Seija Rustholkarhu (1932-) on ammentanut aiheita taiteeseensa arkielämästään. Muun muassa lapset ja kotieläimet, erityisesti kissat, ovat olleet hänen kuvauksensa kohteita. Rustholkarhun veistoksissa kissat usein toimittavat ihmisen osaa, sillä hänestä ihmisiä on vaikeampi kuvata kuin kissoja.