Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotNäyttelytJuho Rissanen Nuorten naisten sunnuntainen vierailu
Palvelut
Valitse taso

Nuorten naisten sunnuntainen vierailu - Juho Rissasen seinämaalausluonnokset Hackmanin taloon Viipurissa -näyttely on esillä Lappeenrannan taidemuseossa 15.9.2018-6.1.2019 välisen ajan. Näyttelyssä esitellään Juho Rissasen Wilhelm Hackmanille maalaaman seinämaalauksen säilyneet luonnokset vuodelta 1913. 

 

Nuorten naisten sunnuntainen vierailu oli tilaustyönä toteutettu seinämaalaus, jonka Wilhelm Hackman tilasi Juho Rissaselta uuteen asuntoonsa, joka valmistui vuonna 1909 Pohjoisvallikadun ja Piispankadun kulmaan Viipurissa. Valmistuttuaan tuo kolmiosainen öljyvärimaalaus riippui Wilhelm Hackmanin asunnon yläaulassa, pitkän hallin pilasterein jaetulla seinällä. Suomalaisten sotilaiden kerrotaan Toisen maailmansodan aikana leikanneen maalaukset kehyksistään Hackmanin talosta ja ottaneen ne mukaansa, mutta ne hävisivät sodan aikana. Vain siis nyt näytteille asetetut luonnokset ovat säilyneet. 

 

Luonnokset omisti Suomen Kulttuurirahasto, joka vuonna 2007 lahjoitti ne taidemuseolle.

 

Näyttelyssä on esillä myös kolme muuta Lappeenrannan taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa Juho Rissasen teosta: Naiset rannalla, Kylpijät (1914) sekä Piirtäjä (1920).

 

Nuorten_naisten_sunnuntainen_vierailu-juliste.jpg