Palvelut
Valitse taso

NAIS! teoksia Lappeenrannan taidemuseon kokoelmista

Lappeenrannan taidemuseo 16.6. – 2.9.2018

 

Näyttely esittelee kokoelmiemme naistaiteilijoiden teoksia eri aikakausilta. Vanhin esillä oleva teos on 1860-luvulta ja uusin vuodelta 2016. Teoksia on sekä paikallisesti että valtakunnallisesti tunnetuilta taiteilijoilta. Esillä on muun muassa Ellen Thesleffin, Elin Danielson-Gambogin, Ester Heleniuksen, Ina Collianderin, Aino von Boehmin, Eva Cederströmin, Tove Janssonin, Annu Vertasen, Tuulikki Pietilän ja Leena Luostarisen töitä. Näyttelyssä tekniikat vaihtelevat piirustuksista valualumiinisiin veistoksiin ja perinteisiin öljymaalauksiin. Mukana on jo aiemmin nähtyjä suosikkeja sekä ensimmäistä kertaa näytteille asetettuja teoksia.

Näyttelyn vanhin, Ida Silfverbergin maalaama teos on lahjoitettu Etelä-Karjalan museolle yksityishenkilön toimesta. Teos on kopio alankomaalaisen taiteilijan, Gabriël Metsun teoksesta. Näyttelyn uusimmat kokoelmahankinnat ovat puolestaan Marjukka Korhosen veistokset Janne ja Vasa, jotka on ostettu kokoelmaan tänä vuonna.  

Näyttely on saanut inspiraatiota viimeaikaisesta #Metoo -kampanjasta. Naiset ovat kautta taiteen historian olleet marginaalissa ja aliedustettuina miehisiin kollegoihinsa verrattuna. Vaikkakin nykyään asiat ovat onneksi muuttuneet, on aina aika ajoin hyvä luoda katsaus menneeseen, jolloin naisen taiteilijauran esteenä oli usein perhe ja avioituminen sekä yhteiskunnallinen paheksunta. Katsoja voikin näyttelyssä vieraillessaan pohtia näkyykö taiteilijan sukupuoli näyttelyn teoksissa tai niiden aiheissa? Onko sillä nykymaailmassa edes mitään väliä? Entä naisen asema yhteiskunnassa, ovatko historialliset muutokset nähtävissä näyttelyn teoksissa?

 

Kuparinen, Katri, Tuulinen päivä, 2003, jpg.jpg

Katri Kuparinen, Tuulinen päivä, 2003. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Jansson, Tove.jpg

Tove Jansson, Lyktor, 1962. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Luostarinen Leena_Delacroixin mukaan_jpg.jpg

Leena Luostarinen, Delacroix'n mukaan I, 1980 - 1981. Kuva: Lappeenrannan museot