Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotNäyttelytSijoiltaan - Pakolaisuuden arkeologiaa
Valitse taso

Kari Vehosalo_Suomenhevonen I, 2020_kuva_Jussi Tiainen.jpg

Kari Vehosalo, Suomenhevonen I, 2020, öljy kankaalle. Kuva: Jussi Tiainen

 

Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa

Lappeenrannan taidemuseo 1.6.–4.10.2020

Evakkous ja pakolaisuus ovat seurausta ihmisten pakkomuutosta kotiseudultaan väliaikaisesti tai pysyvästi. Sen kokeneet kantavat muistoja ja jälkiä, jotka välittyvät seuraaville sukupolville. Kokemuksista tulee osa perhehistoriaa, usein myös paikallista ja kansallista historiaa, kuten Suomessa Lapin sodan evakosta tai Karjalan, Petsamon, Kuusamon ja Sallan siirtoväestä. Pakolaisuus on kaiken aikaa todellisuutta jossain päin maailmaa ja pakolaiset ovat siksi aina keskuudessamme.

Sijoiltaan-näyttely on syntynyt uudenlaisessa yhteistyöprojektissa, jossa tutkijat ja taiteilijat ovat työstäneet sitä, miten toisen maailmansodan pakolaiset ja evakot ovat tulleet hyväksytyksi tai torjutuksi uusissa yhteisöissään, millainen prosessi pakolaisuus on yksilöiden ja yhteisöjen elämässä ja millaisia kertomuksia muisti niistä rakentaa. Työryhmä on myös etsinyt yhteistä kieltä vuoropuheluun akateemisen ja taiteellisen tutkimuksen välillä.

Näyttelyn taiteilijat ovat taidemaalari Antero Kahila ja muusikko, runoilija Kirsi Poutanen, kuvataiteilija Mika Karhu, Aalto-yliopiston elokuvaleikkauksen professori Anne Lakanen ja elokuvaaja Tahvo Hirvonen, kuvanveistäjä Heli Ryhänen, kuvanveistäjä Anssi Taulu ja taidemaalari Kari Vehosalo sekä Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen opiskelijat Sevgi Eker, Vilja Harjamäki ja Menni Renvall. Hankkeessa ovat olleet mukana Oulun yliopiston tutkijat FT Outi Autti (sosiologia), FM Saara Intonen (kulttuuriantropologia), dosentti, FT Seija Jalagin (historia), FT Ilmari Leppihalme (kirjallisuus) ja FT Hanna-Leena Määttä (kirjallisuus).

Yhteistyössä Suomen Akatemia, Oulun yliopisto ja Karjalan Sivistysseura ry

Etelä-Karjalan museossa on näyttelyn tematiikkaan liittyvä rinnakkainen näyttely Sijoiltaan – Pakolaisena omalla ja vieraalla maalla 13.6.–25.10.2020.

Mika Karhu, Yön kuultua, (installaation yksityiskohta), 2019..jpg

Mika Karhu, Yön kuuultua (yksityiskohta instalaatiosta), 2019.

 

Antero Kahilan teos Aino.jpg

Antero Kahila, Aino, Suistamosarja, 2019-20, öljy kankaalle.