Valitse taso

Wolkoffin talomuseo lapsille

Kauppakadulla sijaitsee vanha keltainen kaksikerroksinen puutalo. Oven yläpuolella on kyltti, jossa lukee Wolkoffin museo ja kauppa. Astu sisään Piinallen johdattamana. Kun ovesta astuu sisään, pääsee pieneen kauppaan, josta voit jatkaa matkaa museoon tai tutustua museokaupan valikoimaan. Samassa tilassa aloitti yli 100 vuotta sitten Ivan Wolkoffin sekatavarakauppa, jossa myytiin kaikkea elintarvikkeista, taloustavaroihin ja rakennustarvikkeisiin aivan kuten isoissa marketeissa nykyään. Tavaroita hankittiin myyntiin Viipurista ja Helsingistä ja jopa Pietarista asti. Wolkoffin suku omisti kaupan ja asuinrakennuksen 1980-luvulle asti.

Talo on nykyään museona ja siihen voi tutustua opastetuilla kierroksilla. Museo on säilytetty kotina ja sinne mennään kuin kylään, kengät jätetään eteiseen tai jalkaan laitetaan suojatossut. Talo aivan kuin nukkuu ja odottaa asukkaitaan, asukkaat ovat lähteneet töihin tai piipahtaneet ostoksille. Vihkoja on auki tarkastusta varten kirjoituspöydällä, ruokapöytä on valmiiksi katettu, nuket on laitettu lastenhuoneessa nukkumaan ja hammasharjat odottavat mukissa käyttäjäänsä. Jos on aivan hiljaa, tuntuu kuin joku odottaisi seuraavassa huoneessa. Olisikohan joku Wolkoffeista sittenkin kotona, mutta sehän on vain Piinalle, joka on tullut tutustumaan lastenhuoneen vanhoihin leluihin.

Joulukattaus ruokasalin pöydällä Wolkoffin talossa Lappeenrannassa

Talossa ei ole tavallisen museonäyttelyn tapaan esineiden/taulujen vieressä kylttejä, jotka kertoisivat teoksen nimen, tekijän tai milloin se on tehty. Oppaalla on vaativa tehtävä, hän kertoo talon historiasta, talossa asuneista ihmisistä ja esittelee myös tavaroita, mitä ne ovat ja mihin niitä on käytetty. Talossa on sulassa sovussa neljän eri sukupolven keräämiä esineitä, vanhoja Pietarista tuotuja huonekaluja, ortodoksiseen uskontoon liittyviä esineitä ja matkamuistoja viime vuosikymmeniltä. Sisustus voi vaikuttaa sekavalta ja runsaalta, eikä oikein tiedä mitä katselisi. Pääsiäiseksi ja jouluksi talo koristellaan suvun perinteiseen tyyliin. Oppaalta voi vapaasti kysyä, jos näkee jotain mielenkiintoista ja haluaa tietää lisää. Hän on talon kävelevä tietopankki.

Alla olevassa kuvassa on suvun toisen ja kolmannen polven edustajia, Maria Wolkoff ja hänen lapsensa Johannes ja Anna 1920-luvulla.

Johannes, Maria ja Anna Wolkoff.


tehtavat.gif

Piinalle-paa.jpg Paluu Museot lapsille -etusivulle Muusa-paa2.jpg

samovaari.jpg

hammasharjat.jpg

keinutuoli ja nalle.jpg

silitysrauta.jpg

prännäri.jpg

leikkikalut.jpg

kauneudenhoitovälineitä.jpg

IMG_4130 – Kopio.JPG

helmitaulu.jpg