Valitse taso

Lasten SalpalinjaSalpalinjan mahdollisuudet-hankkeen yhtenä tehtävänä oli tuottaa lapsille suunnattua materiaalia Salpalinjasta. Salpalinjasta on tehty julkaisuja ja tutkimuksia, mutta ne eivät suoraan sovellu lapsille tai opetuksessa käytettäviksi.


Salpalinjan konekiväärikorsu Voisalmessa kuva Elina Lyijynen K2306_077.JPG

Salpalinjan konekiväärikorsu Voisalmessa, Kuva Elina Lyijynen


Materiaali on tehty yhdessä Voisalmen koulun kanssa ja esimerkkikohteena oleva Voisalmen korsu sijaitsee koulun läheisyydessä. Materiaalia voidaan käyttää ensisijaisesti historian opetuksessa. Aineistoa voidaan hyödyntää erityisesti silloin, kun lähdetään tutustumaan Salpalinjaan paikan päällä. Salpalinjaa ei ole myöskään syytä unohtaa, jos opetuksessa tutustutaan Suomen muihin linnoihin ja linnoituksiin.

Vaikka materiaalin otsikkona on Lasten Salpalinja, niin materiaali ei ole kielletty aikuisilta. Sieltä löytyy varmasti kaikille mielenkiintoista asiaa. Tervetuloa tutustumaan Salpalinjaan.

    Salpalinjan panssariestekiviä Iitiässä kuva Elina Lyijynen K2306_063.jpg                             

    Panssariestekiviä Iitiässä, kuva Elina Lyijynen                                    

Lapsille ja nuorille suunnattu materiaali on muodostuu viidestä osasta, jotka tukevat toisiaan.


Salattu Salpalinja.pdf-teksti kertoo Salpalinjan rakentamisen syistä, rakennustöistä sekä esittelee eri linnoiterakenteet. Teksti on tarkoitettu opettajille taustamateriaaliksi ja yläluokille itsenäiseen opiskeluun.

Liite: Lasten Salpalinja - pdf-teksti kertoon lyhyesti mikä Salpalinja on, miten se rakennettiin ja missä siihen voi tutustua. Tämä soveltuu itsenäisesti lukien 5-6 luokille ja alemmille opettajan johdolla.

Liite 2: Voisalmen korsun esittely -pdf-teksti. Tekstin pohjalta voidaan suorittaa tutustusmisretki Voisalmeen korsulle oman opettajan tai vanhemman johdolla. Tukena kartta ja kuvia kohteesta. " Tervetuloa tutustumaan Voisalmen korsuun..."

Liite 3: Salpalinjan yleisimmät rakenteet -powerpoint. Esitys esittelee yleisimmät rakenteet ja toimii täydentävänä kuvamateriaalina Salattu Salpalinja tekstille.

Liite 4: Salpalinjaan liittyviä tehtäviä -pdf-tekstissä on aiheeseen liittyviä tehtäviä ala- ja yläluokille. Tehtävät voidaan suorittaa Salpalinjaan tutustumisen jälkeen.

Lähdeaineistona on käytetty julkaisuja, arkistolähteitä sekä erityisesti hankkeessa kerättyä haastattelumateriaalia.


Salpalinjan luola Rutolassa kuva Seppo Pelkonen K2306_040.jpg

Luola Rutolassa, kuva Seppo Pelkonen