Mitä Lasten Parlamentissa tehdään?

Syksy 2021 kokoukset

Syksyn 2021 kokoukset pidetään alustavasti Teamsin välityksellä. Kokouskutsu toimitetaan opettajalle. Kutsun yhteydestä löytyy linkki Teamsiin. 

Missä kokoukset pidetään ja miten niihin saavutaan?

Varmasti tyypillisin Lasten Parlamentin toiminnan muoto ovat kokoukset. Kokoukset järjestetään lähes aina Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Monarin toisen kerroksen salissa. Saliin pääsee kulkemalla rakennuksen sivuovesta sisään ja nousemalla portaat ylös. Sieltä löytyy heti sinisten ovien takaa suurehko Sali, jonka edessä on naulakko ulkovaatteille. Salin edessä on myös sohvia ja penkkejä, joihin voi halutessaan istahtaa odottelemaan, tai sitten tulee vain suoraan saliin sisään.

Lasten Parlamentin ohjaajana toimii Sami Taponen, joka saapuu paikalle usein reilua puolta tuntia aikaisemmin valmistelemaan kokouspaikkaa. Valmisteluun kuuluu tuolien laittaminen paikoilleen, tarjoilujen asettaminen edustajia varten ja kaiken kokoukseen liittyvän tietotekniikan valmistelu. Halutessaan Samia voi tulla auttamaan valmisteluissa, jos odottaminen käy muutoin tylsäksi.

Tuolit on tilassa aseteltu puoliympyrään ja edustajat saavat istua haluamillaan paikoilla. Kauden ensimmäisessä kokouksessa Sami esittelee toimintaa kaikille ja kertoo lyhyesti Lasten Parlamentin toiminnasta. Tämän jälkeen edustajat voivat esitellä itsensä kertomalla lyhyesti vaikka nimensä ja koulunsa, josta tulevat.

Kokouksen kulku

Kokoukset kulkevat usein samalla tavalla. Edustajia varten on varattu syötävää ja juotavaa, joita he voivat vapaasti käyttää kokouksen ajan. Kokouksen avaa nuorisotyöntekijä Sami. Tämän jälkeen todetaan kokouksen läsnäolijat; siihen riittää ihan vain nimi paperiin, joten aikaa siihen ei mene enempää. Tämän jälkeen Sami kysyy Lasten Parlamentilta, että haluaisiko joku edustajista toimia puheenjohtajana. Jos vapaaehtoisia ei löydy, toimii Sami kokouksen ajan puheenjohtajana ja muut edustajat saavat vapaasti keskustella kokouksen aiheista. Jos lapsipuheenjohtaja löytyy, saa hän jakaa puheenvuorot.

Illan lopuksi kokouksen puheenjohtaja päättää kokouksen ja kaikki edustajat saavat lähteä kotiin.

Kokouksen aiheet

Kokouksen käsiteltävät aiheet ovat tulleet ennen kokousta esityslistana edustajille. Aiheet voivat olla erilaisia ja esimerkiksi koulujen oppilaskunnat voivat ehdottaa aiheita Lasten Parlamentille ja Lasten Parlamentti voi tehdä niistä halutessaan myös virallisen lausunnon, joka toimitetaan edelleen Lappeenrannan kaupungille, jossa se käsitellään ja otetaan huomioon päätöksenteossa. Osa aiheista tulee esimerkiksi Samilta valmiina ja ne voivat olla lasten omaan maailmaan liittyviä keskusteluja. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi mielipiteet kouluruoasta, koulukiusaaminen, internetissä toimiminen ja erilaisten tapahtumien suunnittelu.

Kokoukseen voi tulla myös aiheita Lappeenrannan kaupungilta. Tällöin kaupunki toivoo lasten mielipidettä johonkin heitä koskevaan asiaan. Tällaisia käsiteltäviä asioita ovat olleet esimerkiksi Sammonlahden alueen kouluverkkouudistuksen käsittely, jossa Lasten Parlamentin jäsenet pohtivat sitä, millainen koulu olisi alueella paras ja millaisia koulumatkat voisivat olla pituudeltaan. Lisäksi Parlamentti on pohtinut myös lasten harrastusmahdollisuuksia. Kokouksessa valitaan usein myös lausunnon kirjoittaja ja jos sellaista ei löydy, niin Sami kokoaa yhteen Lasten Parlamentin ajatukset ja tekee Parlamentin edustajien hyväksymänä lausunnon kaupungille.

Muuta toimintaa

Lappeenrannan Lasten Parlamentti on tehnyt myös erilaisia retkiä ja osallistunut muuhun nuorisotoimen järjestämään toimintaa. Keväällä 2020 Lasten Parlamentti teki esimerkiksi päiväretken Angry Birds -puistoon. Matka ja siihen kuuluvat lounaat olivat edustajille ilmaisia. Parlamentin edustajat ovat esittäneet myös toiveita siitä, että olisi mukava lähteä yhdessä leirille tms. Näitä kaikkia toimintoja ja ideoita voi esittää läpi kauden.

Nuorisotoimi on järjestänyt vuosittain myös Lasten discoja, jonne Lasten Parlamentin edustajat ovat usein järjestäneet erilaisia kilpailuja jne. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi biljarditurnaus, ilmapallonheitto, laulukilpailu, limbokisa, tuolileikki jne. Osallistuminen kilpailujen järjestämiseen on täysin vapaaehtoista.