Mökki

Unelmaduuninovelli, Maija Alamäki

Hän oli melkein valmis lähtemään, mutta sitten hän muistaa hammasharjan, jonka takia hän joutuu palaamaan takaisin sisälle. Hän närkästyneenä avaa kenkiensä nauhat ja tallustaa vessaan hakemaan unohtunutta hammasharjaansa. Hän menee takaisin eteiseen hammasharja mukana, mutta kuitenkin sen tunteen kanssa, että jotakin jäi pois matkasta. Hän kuitenkin laittaa laukkunsa vetoketjun kiinni ja on olevinaan valmis. Hänen on ottanut mukaansa myös oman tyynyn, sillä hän ei muilla tyynyillä suostu nukkumaan. Hän ottaa yhdelle viikonlopulle mukaan kolme laukkua ja näyttää kuin hän muuttaisi kohteeseen. Yhdessä laukussa hänellä on kuitenkin kaikki tarvittava (jos hän muisti ottaa kaiken mukaan), toisessa se hänelle niin rakas tyyny ja kolmannessa ruokaa, kuten sipsipussi ja yksi pieni vesimeloni, jonka hän aikoo heti kohteessa leikata kuutioiksi, sillä hänen mielestä vesimelonisiivuissa on liikaa ajateltavaa, kun pitää järsiä vaaleanpunainen osa ja jättää vihreä pois.

Toinen matkaaja odottelee kotonaan istumassa kengät jalassaan. Hänellä on vain yksi laukku, johon hän on saanut tungettua kaikki tarvitsemansa. Perillä hänen nostettua laukkunsa takakontista, hän saa kaikki ihmettelemään kuinka hän sai kaiken tarvitsevansa yhteen laukkuun. Yhden laukun kantaja puolestaan ihmettelee, mihin tarvitaan kymmentä eri laukkua yhdelle yölle, mutta hän saa aina vain saman vastauksen: ”Aina pitää kaikkeen varautua.”

Kuten siihen, että osalla porukasta on outoja suunnitelmia illan suhteen. Yksi haluaa olla vesisotaa, vaikka ulkona sataisi vettä ja kastelisi heidät läpimäräksi. Toinen haluaa viettää rauhallista iltaa ja grillata, kolmas haluaa rikkoa kananmunan toisen päähän.

Tälle reissulle tulee mukaan myös kaksi karvakamua. Toinen on pieni pystykorva, toinen hieman suurempi. Viime kerralla suuremman koiran omistaja ikävöi karvakamuaan, joten se pääsi tällä kerralla mukaan.

Mukaan lähtee myös muitakin. Yksi, joka pitää homman kasassa ja joka estää tekemästä tyhmyyksiä. Ilman häntä olisi varmaan muut porukasta jo tehneet jotakin tyhmää ja lopulta kärsineet siitä. Toisaalta, tarvitaan myös yksi mukaan, joka makaa sängyssä viimeiseen asti, jopa melkein silloin kun kyyti ajaa pihaan. Hän kuitenkin aina viime metreillä nousee ylös ja on aina valmis juuri silloin kun tarvitaan. Tai jos ei silloin, niin häntä kuitenkin odotetaan. Ja vaikka hän olisi kuinka myöhässä, hänet silti pyydetään seuraavalle reissulle mukaan.

Viiden henkilön on aika vaikea ahtautua yhteen autoon, joten yksi heistä tulee moposkootterillaan perässä. Auto ajaa edellä ja yksi matkustaja skootterilla sen takana. He ajavat ensin tietä pitkin, kunnes asfaltti muuttuu hiekkatieksi. Suuri pilvi peittää auringon, mutta illemmaksi on luvattu aurinkoista ja lämmintä säätä.

Perille päästyään heidät jätetään yksin mökin pihalle, ja koirat juoksevat ympyrää jahdaten toisiaan ja kieriskelevät maassa.

Ensin heidän ongelmanaan on totuttautua huussiin ja siihen, ettei sisävessaa ole käytettävissä. Seuraava ongelma tulee siinä, kun halutaan pelata pullonpyöritystä ja täytyy juoda äkkiä joku limonadi tyhjäksi, että saadaan tyhjä pullo pyöritykseen. Käydään läpi visioita, mihin loppu limppari kaadetaan, ja onneksi löytyy kannu, johon limppari voidaan kaataa. Osa limpparista kaadetaan kuitenkin mukeihin, jokaiselle omaan.

Illan myötä saadaan jo grilli ja sauna tulille ja kananmunat päähän.

Kun he seisovat rivissä laiturilla ja arvuuttelevat, kuka uskaltaa ensimmäisenä järveen. Osa heistä on luopunut ajatuksesta kylmästä vedestä, ettei edes aio koskettaa vettä. Mutta osa kiristelee hampaita kävellessään pitkin kylmää vettä, ja yksi hyppää laiturin päästä. Hän ei jaksa odotella, sillä sen jälkeen vesi tuntuu vielä kylmemmältä. Hän haluaa nopeasti saunaan, mutta osa vielä jäkittää rannassa.

Kun he uskaltautuvat kastautua, he juoksevat suoraan saunaan. He kertovat toisilleen tarinoita kaikesta, mitä mieleen tulee. He käyvät uimassa vielä kerran, ja sitten käyvät grillin ääreen kuunnellen musiikkia illan hämärtäessä. Aurinko laskeutuu rauhallisesti veden taakse, kun grillin tuoksu leijuu ilmassa. Taustalla soi musiikki, jonka sanoihin yhdytään ja pian laulu kuuluu vielä lujempaa kuin musiikki soi, kun kaksi muistaa sanat ulkoa.

Kun ulkona ei ole enää yhtään valoa, paitsi pieni ulkolyhty, he siirtyvät sisälle. He juttelevat maaten sängyillä ja patjoilla. He jatkavat pullonpyöritystä niin kauan kun vielä jaksavat, mutta kun väsymys alkaa painaa, he painuvat pehkuihin.

He kuiskailevat vielä jotakin, mutta kun ensimmäinen nukahtaa, toinen nukahtaa tämän jälkeen ja kolmas. Lopulta huoneen täyttää uninen tuhina.