Valitse taso

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Kj Kimmo Jarva.jpgAloitin Lappeenrannan kaupunginjohtajana joulukuussa 2011. Etelä-Karjala oli minulle jo entuudestaan tuttu, koska työskentelin naapurikuntamme Taipalsaaren kunnanjohtajana vuosituhannen alussa. Olen työskennellyt kunnanjohtajana myös Kurikassa ja Vihdissä, josta muutin Lappeenrantaan.

Kotoisin olen Tampereelta ja koulutukseltani hallintotieteiden maisteri. Harrastuksiani ovat tennis, kuntosalitreenit, pyöräily ja varsinkin kesäisin lenkkeily luonnonkauniissa ympäristössämme.

Ihastuin ensisilmäyksellä eteläkarjalaiseen maisemaan ja Lappeenrannan poikkeukselliseen kaupunkirakenteeseen. Kaupunginlahdelta ylös kaupunkiin avautuva amfiteatterimainen näkymä tekee useastikin nähtynä minuun voimakkaan vaikutuksen. Sataman ja linnoituksen läheisyys, laajat puistoalueet ja lehmukset tehostavat keskikaupunkimme omaperäistä tunnelmaa.

Pidän tärkeänä, että vanhaa rakennuskulttuuria säilytetään, vaikka kaupunkirakennetta onkin tarpeen uudistaa ja tiivistää. Hengittävä, moderni, mutta samalla perinteitään kunnioittava, kävelypainotteinen kaupunki, jossa on puistoja, kokoontumispaikkoja ja monipuolisia palveluja, vetää yrittäjiä ja matkailijoita puoleensa ja on myös miellyttävä asuinympäristönä.

Mielestäni eteläkarjalaiset ihmiset erottuvat sosiaalisuudellaan, tuttavallisuudellaan ja avoimuudellaan kaikista muista suomalaisista. Olenkin huomannut, että täällä innovatiivisuus nousee juuri avoimuudesta ja vuorovaikutuksesta. Asioita pohditaan eri näkökulmista ja joskus vaikuttaa siltä, että täkäläisiä ei kiire vaivaa, mutta silti saamme paljon aikaiseksi, ja täällä osataan tehdä yhteistyötä.

Kaupunginjohtajakauteni alkajaisiksi olen joutunut keskittymään ennen kaikkea kaupungin talouden tasapainottamiseen. Olen kuitenkin huomannut että niin päättäjät kuin kuntalaisetkin tuntevat hyvin taloutemme realiteetit. Tästä johtuen pyynnöt ovat olleet kohtuullisia. Luottamushenkilöt ja henkilöstö ovat erinomaisen hyvin sitoutuneet säästövelvoitteisiin ja yhteisiin tavoitteisiimme. Myös kaupungin hallinnon organisaatiomuutos on toteutettu maltillisin mielin hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa.

Verrattuna aikaisempiin johtamiini kuntiin, kansainvälisyys on täällä kaakkoisrajalla silmiinpistävää. Käyn työni puolesta vähintäänkin kerran kuukaudessa Venäjän puolella. Mutta myös muut ilmansuunnat ovat elintärkeitä. Haluan pitää Lappeenrannan lähellä Eurooppaa. Siksi muun muassa lentokentän säilyttäminen ja kehittäminen on oleellista.

Lappeenrannan kaupunki luo maaperää elinkeinojen monipuoliselle kehittymiselle. Venäjältä tänne suuntautuva ostosmatkailu on vain yksi valttikorttimme. Metsäteollisuus on edelleen tärkeä työllistäjämme, mutta sen rinnalla panostamme osaamispohjaiseen yrittäjyyteen sekä matkailun ja palvelujen kehittämiseen.

Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat moottoreitamme. Kun täällä kehitettyjä innovaatioita testataan ensin paikallisesti, niille avautuu kansainvälisiä markkinoita ja yrityksemme menestyvät, mikä puolestaan parantaa työllisyyttämme.

Vihreän Lappeenrannan kehittäminen ja Pien-Saimaan suojelu ovat lähellä sydäntäni. Lappeenrantalaisten yhteinen tavoite on jätteetön ja hiilineutraali Lappeenranta vuoteen 2050 mennessä. Resurssiviisailla valinnoilla elinvoimamme kasvaa ja kaupungistamme tulee entistä viihtyisämpi asukkaillemme ja matkailijoille.

Kuntaliitosten ansiosta alueemme on laajentunut, ja pidän tärkeänä, että asukkaiden mielipiteet eri puolilta kaupunkia välittyvät päättäjille. Kaupungissamme asukastoiminta on hyvin organisoitua ja osallistumisen mahdollisuudet hyvät.

Olen tyytyväinen, että paikalliset ihmiset pitävät minua kansanomaisena ja helposti lähestyttävänä. Minua ilahduttaa, että monet tervehtivät vastaan tullessaan kaupungilla ja pysähtyvät vaihtamaan kuulumisia. Hyvä vuorovaikutus ylläpitää avointa ja välitöntä ilmapiiriämme. Kun me kaupunkilaiset olemme positiivisia ja ihmisläheisiä, tänne on muidenkin helppo tulla.