Palvelut
Valitse taso

Ninni Kolan ja Taijatuuli Louhivuoren ehdotus ”Saimaan salaisuus” on voittanut Lappeenrannan kaupungin Green Leaf -juhlavuoden taidekilpailun

Ninni Kolan ja Taijatuuli Louhivuoren teosehdotus Saimaan salaisuus on voittanut taidekilpailun, jonka Lappeenrannan kaupunki järjesti Green Leaf -juhlavuoden kunniaksi. Kilpailun tavoitteena oli löytää ideoita Paasikivenpuistoon toteutettavaksi julkisesti teokseksi, joka sijoitettaisiin pysyvästi alueelle.

Taidekilpailu järjestettiin alueen taiteilijoille ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja alumneille tarkoitettuna avoimena kilpailuna, johon osallistujat jättivät ehdotuksensa nimimerkeillä varustettuna. Kilpailuun saapui määräajassa yhteensä 15 ehdotusta. Kilpailussa toiseksi sijoittui William Dennisukin Lohkare lehdet ja kolmanneksi sijoittui Samuli Poutanen ehdotuksellaan Gringos Karelians.  Essi Pitkäsen ehdotukset Kehräävät kehdot ja Temmeltäjät palkittiin kunniamaininnoilla.

Voittoisa teos tuo näkyviin Saimaaseen uponnutta arjen historiaa
Kilpailun voittaneet Ninni Kola (s.1991) ja Taijatuuli Louhivuori (s.1989) ovat molemmat LAB-ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden kuvataideopiskelijoita. Työryhmänä työskentely on nuorille taiteilijoille tietoinen valinta, ja he ovat tottuneet toteuttamaan taideprojekteja yhdessä.

- Voitto tuntui meistä ihanalta! On todella tärkeää saada tunnustusta näin uransa alkuvaiheessa olevana nuorena taiteilijana, Louhivuori kertoo.

- Kilpailun voittaminen vahvistaa omaa käsitystä itsestään taiteilijana. Avoimet taidekilpailut ovat hieno toteutustapa, sillä ne antavat uransa eri vaiheissa oleville taiteilijoille mahdollisuuden menestyä, Kola lisää.

Kolan ja Louhivuoren voittaneessa teoksessa keskeisenä materiaalina toimivat Saimaasta nostetut metalliset esineet. Teoksen ulkokuori muodostaa kilpailuehdotuksessa pylväsmäisen ja selkeälinjaisen kehikon, jonka sisällä on vapaasti pursuileva orgaaninen sisus.

- Teoksen lopullinen rakenne ja muoto määräytyy Saimaasta löydettyjen esineiden innoittamana. Kilpailuehdotuksessa olimme käyttäneet esimerkkinä polkupyörän vanteita, mutta emmehän voi lopulta tietää mitä kaikkea järven pohjasta löytyy, Kola ja Louhivuori kuvailevat.

Paasikivenpuistoon haettavan teoksen tavoitteena oli luoda ja vahvistaa alueen ja kaupungin omaa identiteettiä, lisätä viihtyisyyttä sekä tuoda esiin ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tehtävän työn merkitystä. Taiteilijan toivottiin lisäksi hyödyntävän kiertotalouden materiaaleja osana teoksen toteutusta. 

- Kilpailun lähtökohdat olivat herkulliset ja kilpailussa keskeisenä aiheena oleva ympäristönäkökulma herätti huomiomme. Meillä molemmilla on vahva kiinnostus ympäristö- ja julkiseen taiteeseen ja teoksen ideoiminen tapahtui luonnollisesti, Kola sanoo.

European Green Leaf Award on Euroopan Komission vuosittain järjestämä kilpailu alle 100 000 asukkaan kaupungeille, joiden ilmastotoimet ovat esimerkillisiä ja edistyksellisiä ja jotka panostavat vihreään kehitykseen ja työpaikkojen luomiseen.

- Lappeenrannan kaupungin voittamalla Green Leaf -palkinnolla on suuri symbolinen merkitys ja meistä on hienoa, että alueella tehdään paljon kestävään kehitykseen liittyvää työtä ja tutkimusta. LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama yhteistyö tarjoaa paljon mahdollisuuksia ympäristöön liittyvien asioiden tarkasteluun ja me voimme taiteilijaopiskelijoina kokeilla ja tuoda esiin erilaisia näkökulmia ja osallistua vuoropuheluun erilaisten ihmisten ja alojen kanssa, Louhivuori kertoo.

- Meistä oli hienoa, että taidekilpailun lähtökohdat olivat vahvasti sidoksissa Lappeenrantaan, sen lähialueisiin ja siihen omaan juttuun, mitä täällä tehdään. Meillä on Lappeenrannassa paljon hienoja asioita, joista voimme olla ylpeitä, molemmat jatkavat.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä piti kilpailua korkeatasoisena ja voittanutta teosta onnistuneena.

- Teoksessa hyödynnetään hienosti kierrätysmateriaaleja, jotka ovat vahvasti sidoksissa ympäristöön ja herättävät samalla keskustelua ja ajatuksia omasta suhteestamme Saimaaseen. Teos kiehtoo myös elävällä muodollaan ja haastaa perinteisen julkisen teoksen muotoja, Pimiä sanoo.

Taideteos muistuttaa merkityksellisestä Green Leaf -vuodesta

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen pitää voittanutta ehdotusta hienona muistutuksena kaupungin viettämästä Green Leaf -juhlavuodesta.

- Lappeenrannan kaupunki on uusiutuvan energian ja puhtaan ympäristön pioneerikaupunki, joka on valittu yhdeksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista. Kolan ja Louhivuoren kilpailuehdotuksen pohjalta toteutettava taideteos muistuttaa meitä vielä pitkään tekemämme työn merkityksestä.

- Saimaan salaisuus -teoksessa käytetyt materiaalit eivät olet luonnosta peräisin, vaan ne ovat päätyneet järven pohjaan ihmisen toiminnan ansiosta. Minusta se muistuttaa siitä, että meidän tulee kantaa vastuuta elinympäristöstämme sekä tehostaa materiaalien kiertoa ja kannustaa kestävän kehityksen mukaiseen luonnonvarojen käyttöön, Räsänen lisää.

Saimaan salaisuus -teoksen materiaalit ovat järven pohjasta löytyneitä materiaaleja, joilla on suuri merkitys teoksen rakentumiselle ja lopulliselle muodolle. Tämän vuoksi teoksen toteuttamisesta on tarkoitus tehdä erillinen dokumenttielokuva, jonka avulla asukkaat pääsevät tutustumaan teoksen syntyprosessiin tarkemmin.

- Meillä on tavoitteena, että teoksen toteuttamisesta voitaisiin toteuttaa myös erillinen dokumentti. Se toisi lisää näkyvyyttä hienolle teokselle ja antaisi kaikille mahdollisuuden seurata teoksen syntyä lisäten samalla myös keskustelua Saimaan tilasta ja erilaisista keinoista, joilla voimme vaikuttaa siihen, Räsänen kertoo.

Palkintolautakuntaan kuuluvat Lappeenrannan kaupungilta kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen, Elinvoima ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi, viestintäjohtaja ja 2. kaupunginsihteeri Alina Kujansivu sekä alueen taiteilijoiden edustajat Janette Holmström ja Olli Mantere.Havainnekuvan saateteksti "Saimaan salaisuus" kilpailuehdotuksesta: "Koska etukäteen on mahdotonta tietää tismalleen mitä materiaalia Saimaan pohjasta nousee, olemme luonnoksessa käyttäneet havainneromuna polkupyörän vanteen muotoa sisäosaan (kuvassa vaaleanpunaisella) ja putkimaista muotoa ulkokuoreen (kuvassa mustalla)."

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki, Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, puh. 040 653 0745

Lappeenrannan kaupunki, Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, puh. 040 081 5284

Taiteilija, Ninni Kola, ninni.kola@student.lab.fi, 0504946261

Taiteilija, Taijatuuli Louhivuori, taijatuuli.louhivuori@student.lab.fi, 0443440408

Green Leaf -juhlavuoden taidekilpailu

Lappeenrannan kaupunki etsii ideoita toteutettavaksi teokseksi Lappeenrannan keskustaan Paasikivenpuiston alueelle.

Lappeenranta voitti Euroopan komission myöntämän European Green Leaf Award -tittelin ja viettää voittovuotta vuoden 2021 aikana. Kaupungin ja sen kumppaneiden yhteinen Greenreality-toiminta on saanut palkinnon kautta tunnustusta teoista, tahdosta ja kehityksestä.

Kilpailun tavoitteena on löytää ideoita alueelle toteutettavasta paikkasidonnaisesta pysyväisluonteisesta julkisesta teoksesta, joka luo paikalle omaa identiteettiä, lisää viihtyisyyttä ja tuo esiin ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tehtävän työn merkitystä. Taiteilijan toivotaan hyödyntävän teoksessa kierrätysmateriaaleja.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Kaakkois-Suomessa toimivat ammattitaiteilijat ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja korkeakoulusta valmistuneet kuvataiteen alumnit yksin tai työryhmänä.

Kilpailun järjestää Lappeenrannan kaupunki.

 

Mikä on Green Leaf?

European Green Leaf Award on Euroopan komission vuosittain järjestämä kilpailu alle 100 000 asukkaan kaupungeille, joiden ilmastopolitiikka ja toimet ovat esimerkillisiä ja edistyksellisiä. Sen tarkoituksena on antaa tunnustusta erityisen paljon ympäristöasioihin huomiota kiinnittäneille kaupungeille. Palkinnon jakoperusteissa painotetaan erityisesti pyrkimyksiä luoda vihreää kasvua ja saada aikaan uusia kestäviä työpaikkoja. 

Kilpailu oli kaksivaiheinen. Ensin kaupungit täyttävät kilpailuhakemuksen, johon listataan kaupungin tekoja useilla eri sektoreilla: ilmasto- ja energia, jätteet ja kiertotalous, kestävä liikenne, luonto ja biodiversiteetti, vesi sekä ilmanlaatu ja melu. Tuomaristo valitsee näiden hakemusten perusteella finalistit.

Kilpailun finaalissa painotettiin kolmea osa-aluetta: kaupungin sitoutumista vihreään kasvuun, kaupunkilaisten kannustamista ja viestintää tavoitteista sekä kaupungin mahdollisuuksia toimia ”vihreänä lähettiläänä”, eli kannustaa myös muita eurooppalaisia kaupunkeja kohti kestävää tulevaisuutta.

Lue lisää Greenrealitystä ja Green Leaf Awardista osoitteessa www.greenreality.fi.

 

Lappeenrannan kaupunki on pidentänyt Paasikivenpuiston taidekilpailun osallistumisaikaa 

Pävitetty 29.11.2021

Kilpailun voittajat julkistetaan joulukuun alussa 2021.

Julkaistu 2.7.2021

Lappeenrannan kaupunki on pidentänyt Green Leaf -juhlavuoden kunniaksi järjestettyä taidekilpailua. Alkuperäisenä osallistumisaikana kilpailuun lähetettiin yhteensä kolme ehdotusta. Vähäisen osallistujamäärän vuoksi palkintolautakunta on päättänyt jatkaa kilpailuaikaa maanantaihin 30.8.2021

Lappeenrannan kaupunki on järjestänyt Green Leaf -juhlavuoden kunniaksi taidekilpailun, joka käynnistyi 10.5.2021. Kilpailun tavoitteena on löytää ideoita Paasikivenpuistoon toteuttavaksi julkiseksi teokseksi, joka sijoitettaisiin pysyvästi puiston alueelle.  

Palkintolautakunnan puheenjohtajan, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan teoksen tarkoituksena on tuoda omaa identiteettiä, lisätä viihtyisyyttä sekä tuoda esiin ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tehtävän työn merkitystä. 

- Kilpailun palkintolautakunta päätti jatkaa kilpailuaikaa, jotta taiteilijoilla on enemmän aikaa valmistella ehdotuksiaan. Jätetyt ehdotukset olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia, mutta toivomme kaiken kaikkiaan, että ehdotuksia olisi enemmän. Kilpailun vihreä teema on tärkeä Lappeenrannan kaupungille ja toivomme, että Green Leaf -juhlavuoden taideteoksesta muodostuu merkityksellinen osa Paasikiven puiston hienoa miljöötä, Pimiä jatkaa. 

Kilpailuun jo osallistuneet taiteilijat voivat halutessaan täydentää sekä päivittää omia ehdotuksiaan jatkoajan aikana. Taiteilijoiden tavoitteena on luoda lopputulos, joka vastaa taiteellisen laadun lisäksi kustannuksiltaan sekä tekniseltä toteutettavuudeltaan kaupungin tavoitteita. Taiteilijoiden on myös toivottu hyödyntävän kiertotalouden materiaaleja osana teoksen toteutusta. 

Taidekilpailuun voivat osallistua kaikki Kaakkois-Suomen alueella toimivat ammattitaiteilijat sekä LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja alumnit. Tavoitteena on, että toteutettavaksi valittava teos saadaan valmiiksi kilpailualueella kevään 2022 aikana.  

Ainutkertainen mahdollisuus tuoda näkyväksi vihreitä arvoja 

-Kilpailu tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden taiteilijoille tuoda näkyväksi taiteen keinoin kestävää kehitystä, ekologisuutta ja ilmastomuutokseen liittyviä pohdintoja. Odotamme mielenkiinnolla miten taiteilijat muotoilevat laajan teeman aiheita taiteen muotoon, Pimiä tuumaa. 

Lappeenrannan kaupunki palkitsee kolme sijoittunutta yhteensä 6000 euron suuruisella palkinnolla. Lisäksi palkintolautakunta voi jakaa kunniamainintoja kilpailuun osallistuneille. Ehdotusten arvostelussa tullaan kiinnittämään huomiota niiden teemaan ja ideaan, taiteellisuuteen, ajanmukaisuuteen sekä toteutus- ja kehityskelpoisuuteen. 

Kilpailuohjelmaan voi tutustua tämän linkin kautta.

Lisätietoa 

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, puh. 040 653 0745, maarit.pimia@lappeenranta.fi 

Kustannukset ja toteutus

Teoksen tai teosten toteuttamisen kokonaiskustannukset ovat 30 000€. Kokonaiskustannukset käsittävät taiteilijapalkkion sekä teoksen toteuttamisesta, materiaaleista ja asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Taiteilijan ei tarvitse esittää kilpailuvaiheessa laskelmaa materiaalien kustannuksista, mutta hänen tulee varautua jatkosuunnitelmissa kehittämään teosta niin, että kokonaiskustannukset eivät ylity.

Toteutettavan teoksen jatkotyöstämisessä taiteilija kehittää luonnostaan yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa, niin sen lopputulos vastaa taiteellisen laadun lisäksi kustannuksiltaan ja tekniseltä toteutettavuudeltaan tilaajan tavoitteita.

Lappeenranta voitti Euroopan komission myöntämän European Green Leaf Award -tittelin ja viettää voittovuotta vuoden 2021 aikana, jonka aika myös teoksen tulee olla toteutettuna kilpailuohjelmassa kuvatulle kilpailualueelle. Tavoitteena on, että teos valmistuu kesän/syksyn 2021 aikana.

 

Palkinnot

Palkintoina jaetaan yhteensä 6 000 € seuraavassa sijoitusjärjestyksessä:

1. 3 000 €
2. 2 000 €
3. 1 000 €

Palkinnot eivät ole verovapaita.

Palkintolautakunnalla on oikeus jakaa palkintojen kokonaissumma ilmoitetusta poikkeavasti. Palkintolautakunta voi myös halutessaan jakaa kunniamainintoja.

Palkinnoiksi ilmoitettu summa jaetaan, jos kilpailuun on jätetty vähintään palkintojen lukumäärää vastaava määrä ehdotuksia. Jos kilpailuun hyväksyttyjä ehdotuksia on vähemmän kuin palkintoja, palkintolautakunnalla on oikeus harkita, mitkä palkinnot se jakaa.

Teoksen tilaamiseen johtaessaan palkinto katsotaan osaksi taiteilijapalkkiota. Jatkokehittämisestä ja toteutuksesta tehdään erillinen sopimus.

Arviointi

Arvostelussa kiinnitetään huomiota ehdotuksen teemaan ja ideaan, taiteellisuuteen, ajanmukaisuuteen sekä sen toteutus- ja kehityskelpoisuuteen.

Ehdotuksen tulee olla nimenomaan kilpailukohteeseen suunniteltu teos, eli se ei saa olla aiemmin julkistettu. Muuten teos voidaan hylätä.

 

Kilpailuehdotusten lähettäminen ja aikataulu

palkintolautakunta on päättänyt jatkaa kilpailuaikaa maanantaihin 30.8.2021 klo 23.59 saakka. Ehdotukset tulee lähettää osoitteeseen kaupunkisuunnittelu@lappeenranta.fi

Kilpailu alkaa 10.5.2021 ja päättyy 21.6.2021 klo 23.59. Ehdotukset tulee lähettää osoitteeseen kaupunkisuunnittelu@lappeenranta.fi.

Ehdotuksen tulee koostua yhdestä pdf-tiedostosta (kooltaan enintään 10 Mt), jonka nimenä on käytetty nimimerkkiä. Jos teoksen havainnollistamisessa on hyödynnetty jotain muuta mahdollista esitystapaa, kuten videota, tulee siihen liittyvän linkin ilmetä myös pdf-dokumentista.

Yksi kilpailija tai ryhmä voi jättää useampia ehdotuksia, mutta kukin ehdotus pitää lähettää erillisenä tiedostona ja erillisellä nimimerkillä.

Kilpailuehdotus ei saa olla aikaisemmin julkistettu tai toteutettu. Myöhästynyt tai kilpailuohjelman vastainen ehdotus voidaan poistaa kilpailusta.

Kilpailuun liittyvät kysymykset

Kysymykset tulee laittaa sähköpostilla osoitteeseen mikko.holm@lappeenranta.fi 4.8.2021 mennessä. Vastaukset kysymyksiin julkaistaan 9.8. mennessä kilpailun internet-sivuilla.

Saapuneet kysymykset ja vastaukset:

Kysymys: Jos teokseen tulee istutuksia onko kasvien oltava helppohoitoisia ja monivuotisia vai onko kaupunki kiinnostunut ylläpitämään teoksessa olevia istutuksia muun alueen hoidon yhteydessä? 

Vastaus: Teos sijoittuu puistoalueelle ja siinä voi olla moni- ja yksivuotisia istutuksia ja kasvillisuutta. Teoksen yksityiskohdista neuvotellaan tarkemmin mahdollisen jatkosuunnittelun yhteydessä.

Kysymys: Haluaako kaupunki, että teos on näkyvillä ympärivuotisesti, vai voiko se olla maa tasoon sijoittuva ja reliefimäinen kuva, joka toki peittyy talvikautena? 

Vastaus: Teos voi sijaita maantasolla ja peittyä talvikautena.

Kysymys: Saako teoksessa olla liikkuvia osia, jos siitä tulee kineettinen?

Vastaus: Teoksessa saa olla liikkuvia osia. Teos sijoittuu kuitenkin julkiselle paikalle ulkotiloihin, jonka vuoksi teoksen kestävyyteen tulee kiinnittää huomiota.

Kysymys: Voiko kilpailuun osallistua useammalla teoksella?

Vastaus: Kyllä voi. Lähetä jokainen teosehdotus omana sähköpostinaan ja varusta ne kilpailuohjelmassa annetuilla tiedoilla.

 

Ehdotuksen tulee sisältää seuraavat tiedot

Ehdotuksen tulee sisältää seuraavat tiedot:

1. Nimimerkki

2. Lyhyt kirjallinen kuvaus teoksesta, jossa on teoksen nimi, sisältökuvaus, teoksen koko, tarkempi sijoittuminen kilpailualueelle ja taiteilijapalkkion määrä.

3. Enintään kuusi kappaletta luonnos- ja/tai havainnekuvia teoksesta. Taiteilija voi halutessaan hyödyntää esitysmuotona myös lyhyttä videota, jos se tukee teoksen havainnollistamista.

Lähetyssähköpostissa tulee olla tekijän/tekijöiden nimet ja yhteystiedot, sekä lyhyt selvitys Kaakkois-Suomessa toimimisesta, opiskelusta tai aiemmasta opiskelusta.

Kilpailualue

Alue sisältää Vapaudenaukion ja Paasikivenpuiston, jotka rajautuvat idässä Lappeenkatuun ja lännessä Kirkkokatuun. Kilpailualueen pohjoispuolella alue rajautuu Pormestarinkatuun, jonka jälkeen Paasikivenpuistoa reunustavat Pormestarinkatu 8-10 rakennukset, joihin on vireillä asemakaavanmuutos ja jotka kuuluvat Lappeenrannan kaavoitusohjelman kohteisiin. Alueen eteläpuolella sijaitsevat valtion virasto- ja oikeustalo, Karankulman asuin- ja liiketalo, rakentamaton kerrostalotontti ja Assi Groupin toimistorakennus. 

Tarkempi aluerajaus on osoitettu aineiston kartassa.