Valitse taso

Lappeenrannan historiaa kaupunkilaisten ja muiden kertomana

Lappeenrannan kaupunkisuunnittelu keräsi keväällä 2019 kaupunkilaisten omia kertomuksia ja tarinoita kaupungista, sen historiasta ja tulevaisuudesta. Kerätyt tarinat ovat luettavissa tältä sivulta.

Tarinoiden lisäksi kaupunkilaisilta tuli suoria ideoita ja näkemyksiä siitä, missä kaikkialla muraaleja voisi olla mitä niiden aiheet voisivat olla. Ideakilpailun tarkoituksena on kunnioittaa taiteilijaa, sekä taiteilijan vapautta ja ilmaisua, jonka vuoksi suorat ehdotukset on jätetty sivulta pois. Ehdotuksissa toivottiin kuitenkin muraaleja sijoitettavaksi muuallekin kuin Kirkkokadulle; esimerkiksi Vesitorni toimisi ehdotusten perusteella hyvänä maamerkkinä kaupunkiin saapuville ja kertoisi siten tarinaa rakkaasta kaupungistamme.

Lappeenrannan historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen voi tutustua esimerkiksi seuraavien linkkien kautta

Lappeenrannan historiasta löytyy lyhyt kuvaus kaupungin omilta sivuilta https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunkimme/Historia Sivustolta löytyy myös erilaisia linkkejä, joita pitkin on mahdollista sukeltaa erilaisiin historiallisiin seikkailuihin.

Villimiehen jäljillä -blogi http://willimiehenjaljilla.blogspot.com/ Sivuston kuvauksen mukaan Willimies on historiaan jo nuorena hurahtanut lappeenrantalainen, jonka retket johtavat muistomerkeille, historiallisille paikoille ja luonnonnähtävyyksien äärelle. Sivustolta löytyy kattava katsaus alueesta ja sen menneisyydestä elävästi kuvattuna.

Ylen sivuilta löytyy vuodelta 1962 peräisin oleva tallenne, josta voi bongata menneiden aikojen tunnelmaa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/02/07/vanhoja-kaupunkejamme-lappeenranta

Olipa kerran Lappeenranta -ryhmä https://www.facebook.com/groups/1551092281815905/ Facebook -ryhmässä jaetaan aktiivisesti kuvia ja tarinoita vanhasta Lappeenrannasta.

Lappeenranta -ryhmä https://www.facebook.com/groups/2783041015/ Ryhmässä jaetaan paikoin vanhoja kuvia kaupungista ja kaupunkilaiset osallistuvat aktiivisesti keskusteluun. Puheenaiheet koskettavat historian lisäksi niin nykypäivän polttavia aiheita, kuin tulevaisuudensuunnitelmiakin.

Kaupungin vihreään tulevaisuuteen voi tutustua Greenrealityn kotisivuilla osoitteessa https://www.greenreality.fi/

Kaupunkilaisten kertomia tarinoita

Lappeenrannan keskusta on täynnä erilaisia ääniä. Autojen renkaista lähtee hiljainen rahina ja moottorit pitävät omaa hiljaista murinaansa. Jalankulkijoiden askeleet rytmittävät arkista äänimaisemaa ja aina välillä voi kuulla satamasta lähtöisin olevan Camillan äänitorven törähdyksen. Ihmisen luoman äänimaiseman lisäksi taustalla soivat usein kirkkaina lintujen viserrys ja lokkien kirkuna. Pysähtyessään voi kuulla tuulen humisevan puissa ja heiluttelevan lehtiä, jotka kuiskivat hiljaa omalla kielellään.

Me kaikki kuljemme päivittäin tuon äänimaiseman keskellä omina ajatuksinemme ja tunteinemme. Äänet ja ympäristö johdattavat meidät niiden äärelle.

Toivoisin, että muraalin aiheissa näkyisivät myös äänimaisemat ja ihmiset, jotka työskentelevät niiden parissa. Toivoisin, että muusikot ja puistotyöntekijät pääsisivät osaksi aihetta.

Nimimerkki: ”Nimetön”


Kaupunkilaisten kertomia tarinoita

Lappeenranta vuonna 1971

Tuolloin tulin Lappeenrantaan asumaan vanhempieni kanssa ja sisarusteni. Silloin en vielä ollut niin vanha, että oisin iltaisin aikaa viettänyt kaupungilla, mutta siinä 1975-1977 -luvuilla tuli aikaa vietettyä joskus viikonloppuisin.

Silloin oli R-kioski ja Lihispaikka siinä Valtakadulla puiston puolella ja linja-autojen vaihtopysäkit siinä, paitsi autolinja joka kulkee vieläkin osin samaa reittiä kuin nyt.

Nimimerkillä 70 nuori

 

Kaupunkilaisten kertomia tarinoita

Virastotalon kohdilla oli vanha kaupunginsairaala. Siellä näin ensi kerran jotain uskomatonta: sisareni katkenneen käden luut näkyivät kuin valokuvassa röntgenlaitteen näytöllä. Kellään, ei lääkärillä, ei potilaalla eikä meillä omaisilla ollut mitään suojaa, mutta ei sitä ihmetelty.

Käsi tuli kipsatuksi ja minä yhtä kokemusta rikkaammaksi.

Se sairaala oli aina tuo "kuvakortti" mielessäni, kun sen ohi pienenä koululaisena kuljin.

Nimimerkki: OlliJuhani

Kaupunkilaisten kertomia tarinoita

”Kiskis Kippurahäntä

Kis kis kippurahäntä
huomenna mennään Lappeenrantaan
mitä siellä tekemään
kissanpoikia pesemään

Minulla ei ole mitään varsinaista tarinaa, mutta toivon, että Kiskis Kippurahäntä –runo tulee jossakin muodossa esille taideteokseen.”

Nimetön ohikulkija jätti terveiset Winkkiin

Kaupunkilaisten kertomia tarinoita

CITYKORTTELIN ELÄVÖITYS Vappuna 2012

Millainen on osallistava tai avoin Lappeenrannan
kaupunki? Mistä viihtyisä karjalainen
kaupunkikulttuuri syntyy? Miten muotoilulla voidaan
edistää elämisen laatua?

Joukko paikallisia muotoilijoita ja taiteilijoita kokoontui syksyn 2011 aikana kirjastoon
pohtimaan Lappeenrannan katukuvan elävöittämistä. Mielestämme Citykortteli tarvitsi
piristystä, sillä harmaa kulahtaneella vanerilla verhoiltu kortteli oli kaupunkimme
keskeisellä paikalla katukuvan ankeuttaja: paikka henkii jättömaan töhrykulttuuria. Purku-uhan
alla oleva Kangas-kulman kaunis rakennus ansaitsi viimeiseksi käyttötarkoituksekseen muutakin kuin paikallaan rapistumisen. Me halusimme tehdä ja
nähdä muutakin.

Kaupunkikuvamme kaipasi leikkimielisyyttä, keveyttä ja iloisuutta. Kotikatummekin voi henkiä
rentoa etelä-karjalaista visuaalista kulttuuria kaupunkimme asukkaille ja vieraillemme.
Loimme dynaamisena paikallisena ryhmänä ehdotuksen nykyaikaisesta muraalitaiteesta
Citykorttelin rakennuksen seinille sekä tonttia ympäröivään aitaan. Suunnitettelimme
”Meill o´! (Kotikatukarkeot)” -kaupunkikuvan elävöittämis talkootapahtuman 27.4 –
1.5.2012.

Halusimme luoda yhteistä vuorovaikutteista ja luovaa tekemistä nuorille, lapsille, aikuisille ja perheille ulkoilmassa. Tapahtumassa paikalliset katutaiteilijat vieraineen loivat katutaidetta livemaalaamalla entisen Kangaskulman vaneriset ikkunaluukut, päätyseinän ja korttelia ympäröivän aidan. Vappuna kaupunkilaiset saivat osallistua aidanmaalaustalkoisiin yhteisöllisesti ohjattuna ympäristötaide-tapahtumana. Aita rakentui
vuorovaikutteiseksi sarjakuvaksi, jossa seikkailivat karjalan maatuskat sekä norpat. Osa seinää maalattiin liitutaulumaalilla, jolloin ohikulkijat saivat jatkaa sarjakuvaa piirtämällä liidulla suoraan seinään. Sade pyyhki piirrokset ja loi vapaata katutilaa seuraavalle ohikulkija-piirtäjälle.

Halusimme tapahtumalla näyttää, ettei katutaide tarkoita sotkemista ja töhrimistä. Tämä oli ensi askel Lappeenrannalle Suomen katutaide-pääkaupunkina yhdessä satamaan veistettävän vierailijoiden suosiossa olevan Hiekkalinnankin kanssa. Linkitimme tapahtuman osana vuoden 2012 on muotoilun ja kaupunkikulttuurin juhlavuoteen.

Juhlintaan osallistuvat Helsinki ja monet muut kaupungit ympäri Suomen. Alternative Design Capital (ADC) on ruohonjuuritason hanke, joka tuo esille vuonna 2012 toteutettavia muotoiluun, suunnitteluun ja kaupunkikulttuuriin liittyviä projekteja ja tapahtumia. Meihin uskoi ja luotti Lappeenrannan kaupungin arkkitehdit, tontin omistava Lemminkäisen talot Oy ja maaleja lahjoitti K-Rauta sekä Metku. Siis MEIL`O!