Valitse taso

Talvihiekkojen poistokatunäkymä.jpg

Hiekoitushiekan poistoprosessi ajoittuu kulloinkin vallitsevien sääolojen mukaan yleensä maaliskuun lopun ja toukokuun alun välille. Kaupunki poistaa levittämänsä talvihiekat ajoradoilta ja pyöräteiltä sekä muilta hallitsemiltaan alueilta, niiltä osin kuin niitä on hiekoitettu. Keskustan katuja ei yleisesti ottaen hiekoiteta kauttaaltaan, vaan liukkaudentorjunta keskitetään bussipysäkeille, mäkiosuuksille, risteyksiin tms. alueille joissa liukkaudentorjunta on koettu tarpeelliseksi.

Talvihiekkojen poistoon liittyy olennaisesti myös katupölyn ehkäisy. Kaupunki käyttää tässä yhteydessä kolmea eri menetelmää pölyämisen ehkäisemiseksi, keräys kasteltuna, huuhteleminen ja laimealla suolaliuoksella kastelu. Jalkakäytävien kunnossapito ja myös hiekan poisto kuuluu lain mukaan kiinteistölle, eli käytännössä eri kiinteistöhuoltoyhtiöille.

Kaupunki haluaakin tässä yhteydessä muistuttaa, että myös näitten alueiden hiekanpoistossa koneellinen harjaus ilman vesisumutusta on kielletty, kuten puhaltimienkin käyttö.

Kaupungin kunnossapito seuraa yhdessä Lappeenrannan seudun ympäristötoimen kanssa ilmanlaatuindeksiä ja sopeuttaa toimensa siihen. Talven aikana lumeen sitoutuu pölyä eri lähteistä joka lumien sulettua ja kevätahavan ilmaan nostattamana pölyää ympäriinsä, kunnes se saadaan poistettua tai sitoutuu puiden lehdistöön ja aluskasvustoon niiden alkaessa vihertää. Kevätpöly on jokakeväinen vitsaus, johon kaikista ehkäisevistä ja hillitsevistä toimista huolimatta on kuitenkin pakko jotenkin sopeutua.