Etusivu PalvelutRakentaminen ja maankäyttöMetsätalousPoiminta- ja pienaukkohakkuut kaupunkimetsissä
Valitse taso

Poiminta- ja pienaukkohakkuut kaupunkimetsissä

Taajamametsien hakkuissa on löydettävä uudenlaisia hakkuutapoja ja hakkuumenetelmiä, jotta puustojen uudistaminen saadaan jatkossa hoidettua. Lähellä asutusta olevat metsät merkitsevät monille asukkaille paljon. Äkillinen muutos maisemassa on harvoin toivottu muutos. Puuston biologinen ikä on kuitenkin rajallinen ja tämän takia metsien uudistaminen joko kerralla tai vähitellen on välttämätöntä.

Lappeenrannan taajama-alueella viheralueiden hoitoluokituksen C1-alueilla jatketaan kiertoaikaa tarkoituksella ja kohteissa, joissa maapohja on riittävän rehevä, pyritään kasvattamaan puusto erirakenteiseksi. Pienaukkohakkuut on yksi mahdollisuus hoitaa metsien uudistaminen, jos metsän kasvattaminen erirakenteiseksi ei onnistu. Pienaukkohakkuissa uudistuminen on epävarmempaa kuin normaaleissa avohakkuualojen uudistamisessa.

Suomen kaupunkien metsien ikäluokkajakaantuma painottuu vanhoihin metsiin. Nyt on alettu havahtumaan kehityksestä, joka johtaa ongelmiin puustojen vanhentuessa yli-ikäisiksi. Seurauksena saattavat olla merkittävät myrskytuhot, maannousemasienen leviäminen ja näiden seurauksena hallitsematon hyönteistuho.

Sauli Valkonen on tutkinut poiminta- ja pienaukkohakkuita. Katso hänen esityksensä 28.11.2012 Lappeenrannan kaupungintalolla asiasta oheisesta liitteestä.

6bkehitysluokkien pa-jakauma0001.jpg