Lappeenrannan Balettigaalan ohjelmistossa nähtiin jälleen kerran aikamme huipputeoksia

Rokkareita ja enkeleitä Lappeenrannan Balettigaalassa 2012.

Lappeenrannan Balettigaalan päävieras maineikas Prahan Kansallisteatterin baletti hyppäsi ulos balettitossuista suoraan kuusikymmentäluvun Rolling Stones -klassikoiden rytmeihin.

Mário Radačovskýn johtama nuori ja positiivisesti latautunut Bratislavan baletti Slovakiasta esitti Jiri Kylián koreografian Falling Angels. Tuulahduksen Atlantin takaa toi puolestaan arvostettu Bostonin baletti.

Elokuun viimeiseen viikonvaihteeseen ajoittuva Lappeenrannan Balettigaala oli järjestyksessään kolmas. Balettigaalan toteuttaa NordicDance Makers yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa kuten edellisinäkin vuosina.
 BG ROOSTER - Lenka Hrabovská - Foto Pavel Hejný_net.jpg
 BG_Lia Cirio photo Gene Schiavone_net.JPG

Superhitti Rooster

Prahan Kansallisteatterin baletti tarjosi Lappeenrannassa rokkia ja lauantai-illan huumaa The Rolling Stonesin musiikkiin perustuvassa teoksessa Rooster (Kukkopoika).

Brittikoreografi Christopher Brucen superhitti Rooster kymmenelle tanssijalle kiertää edelleenkin maailmaa, vaikka Bruce tekikin sen jo vuonna 1991 Geneven baletille. Teos on nähty ainakin kymmenen balettiryhmän ohjelmistossa ja vastaanotto on aina ollut innostunut.

Lappeenrannan Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori pitää teoksen koreografiaa yhdistelmänä klassista ja modernia balettitekniikkaa.

– Koreografin mukaan liikekielessä on mukana myös aavistus aikakauden sosiaalisista tansseista ja ilmapiiristä. Lontoon ensi-illassa vuonna 1992 oli läsnä myös Rollareiden keulakuva Mick Jagger. Hän kehui teosta hienoksi ja ihastui koreografian liikekieleen, Teräsvuori kertoo.

Christopher Bruce toimi johtavan brittiläisen balettiryhmän Rambert Dance Companyn koreografina ja taiteellisena johtajana vuosina 1994–2002. Hän on luonut koreografioita myös monille muille huippuryhmille ja huomioitu kotimaassaan merkittävillä palkinnoilla ja arvonimillä.

Yllätyksellinen Falling Angels

Mestarikoreografi Jiri Kyliánin teoksen Falling Angels (Langenneet enkelit) esitti Lappeenrannan Balettigaalassa Mário Radačovskýn johtama nuori ja innostunut Bratislavan baletti Slovakiasta.

Juhani Teräsvuoren mukaan Bratislavan baletti pyrkii teknisesti korkeatasoiseen taiteelliseen tanssi-ilmaisuun.

– Jiri Kylián loi teoksensa Falling Angels vuonna 1989 kahdeksalle naistanssijalle osana suurempaa Mustien ja Valkoisten balettien kokoelmaansa. Teoksen maailma on yllätyksellinen ja ennalta arvaamaton. Afrikkalaiset rummut ja hallitusti liikkuvat tanssijat luovat energisen ja vangitsevan kokonaisuuden. Mestari Kyliánin tapaan teoksen teema on hyvin universaali ja liikekieli hiottua ja kaikesta turhasta riisuttua. Teos nivoo taiturimaisesti yhteen musiikin ja liikkeen, Teräsvuori arvioi.

Jiri Kylián syntyi Prahassa. Hän on luonut ainutkertaisen kansainvälisen uran koreografina. Hän työskenteli hollantilaisen huippuryhmän Nederlands Dans Theatren taiteellisena johtajana vuodesta 1975 aina vuoteen 1999. Tänä aikana Kylián luotsasi ryhmän maailmanmaineeseen niin koreografina kuin visionäärisenä johtajanakin. Hänen teoksiaan nähdään suurten balettitalojen ohjelmistoissa ympäri maailmaa. Hän on kiistattomasti yksi aikakautemme suurista mestareista.

Bratislavan baletin johtaja Mário Radačovský työskenteli pitkään itse Jiri Kyliánin johdolla Hollannin Tanssiteatterissa saaden näin oppinsa suoraan eurooppalaisen tanssin eliitiltä.

Muita makupaloja Balettigaalasta

Bostonin baletti on yksi Pohjois-Amerikan merkittävimmistä balettiseurueista. Sen suomalainen johtaja Mikko Nissinen saapui Lappeenrantaan tähtitanssijoidensa Lia Cirion ja James Whitesiden kanssa.

Mikko Nissinen on johtanut Bostonin balettia vuodesta 2001. Hieno ura tanssijana vei Nissisen aikoinaan Suomen Kansallisbaletista Hollannin Kansallisbaletin ja Baselin baletin kautta Yhdysvaltoihin San Fransisco Baletin ensitanssijaksi. Bostonin baletin johtajana Nissisellä on todellinen näköalapaikka kansainvälisessä balettimaailmassa.

Vuonna 2011 Balettigaalassa nähtiin Prahan Kansallisteatterin baletin johtajan Petr Zuskan teos Maria´s Dream (Marian Uni). Vuonna 2012 oli vuorossa herkkä ja hauska Déjà vu (Jo nähty) koreografin oman ryhmän esittämänä.

Lappeenrannan Balettigaalaan tuli tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös loistava tähtipari Pietarista, Mihailovski-teatterin tanssijat Anastasia Lomatshenkova ja Mihail Sivakov. Lappeenrannassa he esittivät adagion baletista Tuhkimo ja taiturimaisen Talisman Pas de Deux´n.

Lappeenrannan kaupunki osallistuu Balettigaalan järjestelyihin tarjoamalla näyttämöksi kaupunginteatterin tilat sekä järjestämällä tarvittavan tekniikan. Lisäksi kaupunki osallistuu Balettigaalan markkinointiin ja tiedotukseen. Lappeenrannan Balettigaalan pääyhteistyökumppani vuonna 2012 oli Etelä-Saimaa. 

BG Lehdistökooste 2012.pdf

Rooster - Foto Pavel Hejný.jpg