Eurooppalaisen tanssin juhlaa

Lue Balettigaalan arvostelut:

 

Dortmundin Baletti Joutsenlampi web.jpg
Dortmundin baletti, Joutsenlampi
Katya Khaniukova web.jpg
Katya Khaniukova

  
Lappeenrannan Balettigaalan viides kesä oli eurooppalaisen tanssin juhlaa. Luvassa oli sekä koreografien mestariteoksia että loistavia esiintyjiä Euroopan kiinnostavimmilta balettinäyttämöiltä, joilla on juuret vahvasti klassisessa traditiossa, mutta ilmaisu tätä päivää.

Balettigaalan taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori oli poiminut ohjelmakokonaisuuteen paljon Suomessa ennennäkemätöntäkin. Ensimmäistä kertaa oli luvassa myös uuden teoksen kantaesitys, maailmanensi-ilta.

Balettigaalan runsaudensarveen mahtui nykybaletin palkittuja teoksia, vahvaa tanssitekniikkaa, kiihkeitä välimerellisiä pyörteitä ja chansonien tunnelmia, mutta myös kansainvälisten balettikilpailujen voittajien huikeita klassisia virtuoosinumeroita. 

Balettia Saksasta ja Ranskasta itämaisin ja skandinaavisin vivahtein…

Saksan mielenkiintoisimmista balettiryhmistä Lappeenrannassa esittäytyy korkeatasoinen Dortmundin baletti, jolle sen kiinalainen johtaja Xin Peng Wang on luonut uusia tulkintoja klassikkobaleteista, mutta antanut tilaa myös nouseville kyvyille. Lappeenrannassa nähtiin ruotsalaisen koreografilupauksen Alexander Ekmanin hypnoottisen koskettava duetto teoksesta Cacti sekä iki-ihana kohtaus baletista Joutsenlampi.

Ranskalainen koreografimestari Roland Petit on viihdettä ja taidetta taitavasti yhdistelevä neoklassisen baletin suuri nimi. Hänen klassikkoteoksistaan nähtiin herkkä Thaïs Pas de Deux sekä sähäkkä duetto baletista Carmen esittäjinä jo viime vuonna ihastuttaneet Laurence Laffon ja Jean-Sébastien Colau Pariisista.

…Portugalista ja Tšekistä italialaisin, espanjalaisin ja ranskalaisin maustein…

Kohtaus italialaisen Mauro Bigonzettin koreografiasta Cantata vei katsojat sisilialaisen kansanmusiikin pyörteisiin. Sen esittäjät espanjalainen Carlos Pinillos ja portugalilainen Filipa de Castro ovat Portugalin kansallisbaletin tanssijoita. Pirilloksen vahva tekniikka ja intensiivinen ote yleisöön tulee ilmi myös hänen omassa koreografiassaan.
Tšekin kansallisbaletin johtajan, taiturimaisen tarinankertojakoreografin, Petr Zuskan palkittu duetto Les Bras de Mer kulki ranskalaisen chansonin tunnelmissa esittäjinään Tšekin kansallisbaletin tanssijat.

… ja klassisen baletin helmet Lontoosta ja Toulousesta poimien

Klassisen baletin virtuoosinumeroina nähtiin tänä vuonna kohtauksia sekä espanjalaishenkisestä baletista Paquita että itämaisen mystisestä baletista Le Corsaire eli Merirosvo. Näiden vaativien pas de deux -kohtausten esittäjiksi saapuivat ukrainalaissyntyinen Katya Khaniukova Englannin Kansallisbaletista ja Davit Galstyan Ballet du Capitolesta Toulousesta.

Maailman ensi-ilta ainutlaatuisena erikoismausteena

Lappeenrannan Balettigaalan kutsusta ohjelmassa nähtiin maailmanensi-iltana Brnon baletin johtajan, koreografi Mário Radačovskýn uutuusteos. Lappeenrannan Balettigaalalle maailmanensi-ilta oli uudenlainen erikoismauste ja kutkuttava tapaus. 

Järjestäjänä kaupunki NordicDance Makersin kanssa

Lappeenrannan Balettigaalan toteuttaa NordicDance Makers yhdessä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Tapahtuman taiteellinen johtaja on kansainvälisesti arvostettu balettimestari Juhani Teräsvuori. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Etelä-Saimaa, Lappeenrannan Energia Oy ja Cytomed Oy.

 

LISÄTIETOJA:

NordicDance Makers Oy

Taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori
puh. 040 504 8634, juhani.terasvuori70@gmail.com

Tuottaja Irma Salomaa
puh. 050 594 1859, irma.salomaa@nordicdance.com

Lappeenrannan kaupunki

Viestintäjohtaja, II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu
puh. 040 724 8776, alina.kujansivu@lappeenranta.fi

Balettigaalan yhteyshenkilö Eeva-Liisa Tarvainen
puh. 0400 553 272, eeva-liisa.tarvainen@pp.inet.fi