Lappeenrannan Balettigaala 2015

Lappeenrannan Balettigaala avasi kesäkauden loistokkaasti ja päätti vanhan kaupunginteatterin tarinan tanssillisiin kiitoksiin.

 
Lappeenrannan kaupunginteatterin muuton vuoksi yleensä elokuussa järjestetty Balettigaala saapui kaupunkiin jo kesäkuussa. Näytökset olivat perjantaina 12.6.2015 klo 19 ja lauantaina 13.6.2015 klo 14 ja 19 Lappeenrannan kaupunginteatterissa. 

Pääesiintyjänä hollantilainen Introdans

Pääesiintyjäksi saapui hollantilainen ryhmä Introdans, joka toi näyttämölle kaksi kokonaista teosta kahdelta vahvalta nykykoreografilta. Hans van Manen edustaa kokemusta ja tyylin taituria. Hän on vuosien varrella luonut yli 120 teosta, joita on nähty ainakin viidenkymmenen balettiryhmän ohjelmistossa ympäri maailmaa. Polish Pieces on yksi hänen käyntikorteistaan.

Espanjalainen Cayetano Soto on tuore tuttavuus huippukoreografien tähtikaartissa. Lappeenrannassa Soto myös esittäytyy ensimmäisen kerran pohjoismaissa. Maraschino Cherries on herkullinen cocktail maustettuna asiaankuuluvilla kirsikoilla.

Ryhmä kiertää jatkuvasti ympäri maailmaa ja on noussut hollantilaisen tanssin lähettilääksi ja on ollut mukana myös monilla kuninkaallisilla valtiovierailuilla. Introdans uskoo vahvasti tanssin erityislaatuiseen kieleen, joka puhuttelee kaikkia ihmisiä.

Klassikot ihastuttivat ja koskettivat

Tänä vuonna fokus oli aikaisempia vuosia vahvemmin myös suurissa balettiklassikoissa. Näimme balettirepertuaarin rakastetuimpia kohtauksia ja koimme suuria tunteita.

Illan aloitti Viron Kansallisbaletin ihana Alena Shkatula koskettavalla soololla Kuoleva Joutsen. Teoksen herkän, Camille Saint-Saënsin säveltämän musiikin esittivät soolosellisti Eeva-Maria Pykäläinen ja pianisti Ninni Niemi.

Alena esitti myös Prinsessa Ruususen huikean ja vaativan Grand Pas -numeron partnerinsa Denis Klimukin kanssa. Molemmat tanssijat ovat Viron Kansallisbaletin ensitanssijoita.

Joutsenlammen kolmannen näytöksen suuri kaksintanssi kutsui näyttämölle Boston Baletin ensitanssijat. Ashley Ellis mustana joutsenena ja Paulo Arrais prinssi Siegfridinä sytyttivät dramaattisen koreografian ja upean musiikin liekkeihin.

Unkarin Kansallisbaletista saapui Alexandra Kozmer partnerinaan myös unkarilainen, mutta Saksan Dresdenin Semper Oopperan baletissa tanssiva Istvan Simon. Istvan on Helsingin kansainvälisen balettikilpailun juniorisarjan voittaja vuodelta 2005. Heidän klassikkoteoksensa, gaalaohjelmistojen suosikki, Talisman Pas de deux tarjoaa lavan täydeltä ilotulitusta ja taituruutta.

Kaikki klassiset taitajamme esittivät myös uudempaa koreografiaa illan aikana.

Charmikas Davit Galstyan, Ballet du Capitolin ensitanssija Ranskan Toulousesta, nousi viime vuonna yleisön ja kriitikoiden suosikiksi. Hänen Les Bourgeois soolonsa Jacques Brelin musiikkiin nostaa takuuvarmasti tunnelman kattoon tänäkin vuonna. Davit on sekä taitava tanssija että karismaattinen tulkitsija.

MaraschinoCherriesCopyrightIntrodans_PhotoHansGerritsen_314x217.jpg

Maraschino Cherries, copyright Introdans,
photo: Hans Gerritsen
 

PolishPiecesCopyrightIntrodans_PhotoHansGerritsen 1_314x212.jpg

Polish Pieces, copyright Introdans,
photo: Hans Gerritsen

  

Lisätietoja:

NordicDance Makers Oy:
Taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori, puh.040 504 8634,
jute912@gmail.com

Tuottaja Irma Salomaa, puh. 050 594 1859
irma.salomaa@nordicdance.com

Lappeenrannan kaupunki:
Viestintäjohtaja, II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu,
puh. 040 724 8776
alina.kujansivu@lappeenranta.fi

Balettigaalan yhteyshenkilö Eeva-Liisa Tarvainen
puh. 0400 553 272
eeva-liisa.tarvainen@pp.inet.fi

Lappeenrannan Balettigaala rakentuu NordicDance Makers Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin yhteistyönä.