Valitse taso

Jyrki Myllärinen

Jyrki Myllärinen syntyi Napolissa 1961. Lapsuutensa hän vietti Lappeenrannassa ja aloitti musiikkiharrastuksensa viulunsoitolla silloisen kansakoulun musiikkiluokalla. Viulun rinnalle tuli pian kitara, ja kitaransoiton opinnot veivät hänet taas Napoliin ja Conservatorio S. Pietro a Majellaan, missä hän opiskeli vuosina 1979-1984 Francesco De Sanctisin oppilaana.

 

Vuonna 1984 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa Seppo Siiralan johdolla päättyen erinomaisin arvosanoin suoritettuun A-kurssitutkintoon 1989. Ensikonserttinsa jälkeen Myllärinen asettui Baseliin jatkaakseen opintojaan italialaisen Oscar Ghiglian mestariluokalla Baselin musiikkikorkeakoulussa. Vuonna 1994 oli vuorossa solistinen jatkotutkinto ja arvostetun Garganon kansainvälisen kitarakilpailun voitto Italiassa.

 

Jyrki Myllärinen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa ja esiintynyt useiden maiden radioille ja televisioille. Lappeenrannassa kuullaan Jyrki Myllärisen kolmannen tohtorikonsertin kenraali. Konsertin punaisena lankana toimii siinä kuultavan musiikin äärimmilleen viety karakterisointi, joka koettelee esittäjän/esittäjien dynaamisen ja ekspressiivisen ilmaisun rajoja.

Omaggio a Jukka Tiensuu

 -feat. Jyrki Myllärinen ystävineen

to 29.11.2018 klo 19 Raatihuone Liput 20/10 e

Kotisivut

Elina Mustonen

Elina Mustonen on luonut pitkän ja näyttävän uran cembalistina ja pedagogina. Näistä ansioista hänelle myönnettiin Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2013. Solistina ja kamarimuusikkona Mustonen on esiintynyt ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa yhteistyökumppaneinaan niin vanhan kuin uudemmankin musiikin parhaimmisto (esim. Mahler Chamber Orchestra ja Pekka Kuusisto, Ton Koopman, Wieland Kuijken, Laurence Dreyfus ja Andres Mustonen) Hän on myös levyttänyt ahkerasti niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin levymerkeille – mm. J.S. Bachin koko cembalosarjatuotannon. Hänen tuorein levytyksensä ”Birds” sisältää lintujen inspiroimaa vanhaa ja uutta musiikkia cembalolle. Mustosen ja Freundlichin tuorein yhteistyö ”JOUEZ! - Molièren matkassa” yhdistää Molièren värikkäät näyttämöhahmot ja aikakauden ranskalaisen musiikin persoonalliseksi musiikkiteatteriksi. Suuren suosion saaneen esityksen visuaalisesta ilmeestä vastaa Nina Mansikka. Elina Mustonen on toiminut viime vuosina myös orkesterinjohtotehtävissä, viimeksi Lapin Kamariorkesterin vieraana. Syksyllä 2013 hän vastasi Aku Ahjolinnan baletin ”Kaarina Maununtytär” -baletin musiikista ja musiikinjohdosta. Vuodesta 2012 hän on toiminut perustamansa Heinola Residence -festivaalin taiteellisena johtajana. Elina Mustoselle on myönnetty taiteilijaprofessuuri vuodesta 2017 alkaen.

Elina Mustonen Jouez! – Moliérin matkassa

pe 30.11.2018 klo 19 Raatihuone Liput 20/10 e

Jukka Tiensuu

Jukka Tiensuu kuuluu aikamme suomalaisista säveltäjistä merkittävimpiin. Hän on edennyt säveltäjänä jo pitkään huipulta huipulle luoden kiehtovan taiturillisesti kirjoitettuja, säihkyviä teoksiaan. Tiensuu on toteuttanut musiikillista kutsumustaan laajalla rintamalla ja luonut merkittävän kansainvälisen uran myös cembalistina, pianistina, kapellimestarina, opettajana, esseistinä sekä musiikkitapahtumien ja festivaalien organisoijana. Finnish Music Quarterlyn mukaan Tiensuun vaikutus nykymusiikkiimme onkin vertaansa vailla.Kun Tiensuu tuli säveltäjänä esiin 1970-luvulla, hän nousi nopeasti modernistisen rintaman terävimpään kärkeen. Hän on soveltanut teoksissaan mm. mikrointervallien, erilaisten aleatoristen menetelmien, avoimen tai vaihtuvan muodon, sarjallisuuden, elektroniikan, tietokoneavusteisen säveltämisen ja instrumentaaliteatterin mahdollisuuksia ja yhä hän kokeilee mieluusti erilaisilla ilmiöillä - ja Picassoa mukaillen ei vain kokeile ja etsi vaan myös löytää.Jukka Tiensuulle myönnetyistä palkinnoista mainittakoon Erik Bergman -palkinto 1997, Teosto-palkinto 2004, Säveltaiteen Valtionpalkinto 2012, UNESCON kansainvälisen säveltäjärostrumin voitto 1988 sekä lukuisat "Vuoden levy" -palkinnot.Jukka Tiensuu (s. 30. elokuuta1948 Helsinki) on suomalainensäveltäjä, pianisti, cembalisti ja kapellimestari.[1] Hän on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja Juilliard Schoolissa.Tiensuun Umori sai vuoden 2004Teosto-palkinnon, jonka suuruus on 20 000 euroa. Vuonna 2012 hän sai säveltaiteen valtionpalkinnon. Hänen muita tunnettuja teoksiaan ovat Alma (1995–1998), Tokko (1987) ja Puro (1989).Tiensuun teoksia ovat kantaesittäneet muun muassa Annikka Konttori-Gustafsson ja Matti Rantanen.Tiensuu toimi vuosina 1979–1983 Helsinki Biennalen taiteellisena johtajana, ja hän perusti ViitasaarelleMusiikin aika -kesäakatemian ja toimi taiteellisena johtajana vuodet 1981–1987.Tiensuun puoliso on säveltäjä Anneli Arho.

Omaggio a Jukka Tiensuu

-feat. Jyrki Myllärinen ystävineen

to 29.11.2018 klo 19 Raatihuone Liput 20/10 e


 


 

Etelä-Karjalan klassinen kuoro

   

Etelä-Karjalan klassinen kuoro on lappeenrantalainen noin 40 laulajan sekakuoro. Kuoron taiteellisena johtajana toimii virolainen Tallinnan Musiikkiakatemian kapellimestariosaston johtaja, professori Toomas Kapten, joka on luotsannut kuoroa jo vuodesta 1990. Hänen johdollaan klassinen kuoro on vakiinnuttanut paikkansa eteläkarjalaisen konserttiyleisön mielissä korkeatasoisena amatöörikuorona. Kuoron ohjelmiston pääpaino on suurissa kirkkomusiikkiteoksissa ja kuoro onkin koko historiansa ajan tehnyt töitä eri orkestereiden kanssa. Lappeenrannan kaupunginorkesteri on merkittävä yhteistyökumppani. Yhteistyötä on vuosien varrella tehty myös Lappeenrannan Musiikkiopiston orkesterin ja ruotsalaisen Bergslagen's Kammarsymphoniker -orkesterin kanssa. Esiintymismatkoja on tehty Fagerstaan, Budapestiin ja Tallinnaan.Kuoron toiminnan rungoksi on vuosien saatossa muodostunut joulukonsertti ja hiljaisella viikolla pidettävä pääsiäiskonsertti. Usein myös äitienpäiväkonsertti on kuulunut ohjelmaan. Ohjelmistona on yleensä jokin verrattain tunnettu oratorio, messu tai passio, mutta myös tuntemattomampia klassisia teoksia tuodaan värittämään Etelä-Karjalan musiikkitarjontaa. Yleisö on kiitettävästi ottanut varsinkin Klassisen kuoron joulu- ja pääsiäiskonsertit osaksi omaa juhlintaansa.Ajoittain totutuista tavoista irrottaudutaan ja kuoro saattaa esittää yleisestä linjasta poikkeavaa musiikkia - näistä voidaan mainita latino-rytminen Ariel Ramirézin säveltämä messu Missa Criolla ja Veljo Tormiksen inkerinkarjalaiseen lauluperinteeseen pohjaava Inkerin illat -kansanlauluteos. Taiteellinen johtaja Toomas Kapten pyrkii joka vuosi tuomaan totuttuun kattaukseen jotain uutta ja virkistävää, joten kannattaa seurata ilmoittelua ja näitä sivuja, jotta tietää mitä on luvassa.Kuoroa tai pienempiä lauluyhtyeitä voi tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Tilaajan kanssa neuvotellaan tilaisuuteen sopiva ohjelma.

Misa Criolla, La Chimera kuoro (johtaa Eduardo Egüez) kohtaa EK-n klassisen kuoron (johtaa Toomas Kapten)

su 02.12.2018 klo 16 Lappeen Marian kirkko Liput 20/10 e


Toomas Kapten

Toomas Kapten (s.1957) on arvostettu virolainen kapellimestari ja musiikin monitaituri. Hän toimii Tallinnan Musiikkiakatemian kapellimestariosaston johtajana ja orkesterinjohdon professorina. Kapten on opiskellut Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa sekä Pietarin Rimsky-Korsakovin konservatoriossa. Viron musiikki- ja teatteriakatemian opettajana, orkesterin- ja kuoronjohtajana hän on toiminut vuodesta 1987. Vuonna 1994 hänet nimitettiin kuoron- ja orkesterinjohdon apulaisprofessoriksi ja vuodesta 2004 hän on toiminut osaston professorina ja johtajana.

Etelä-Karjalan klassisen kuoron taiteellisena johtajana Toomas Kapten on toiminut vuodesta 1994. Lappeenrannan Laulupäivät -organisaation kautta Kapten koulutti vuosia lähes kaikkia lappeenrantalaisia kuoroja. Näistä mainittakoon erityisesti Lappeenrannan nuorten kamarikuoro ja Cantus Saimaa. 

Misa Criolla, La Chimera kuoro (johtaa Eduardo Egüez) kohtaa EK-n klassisen kuoron (johtaa Toomas Kapten)

su 02.12.2018 klo 16 Lappeen Marian kirkko

Liput 20/10 e


Eija Kankaanranta


Eija Kankaanranta on aktiivinen kantelemusiikin uudistaja, joka tarttuu mielellään kimurantteihinkin haasteisiin. Hän on kantaesittänyt muun muassa Kaija Saariahon, Jukka Tiensuun, Juhani Nuorvalan ja Lotta Wennäkosken teoksia. Konserttikanteleen lisäksi Kankaanrannan käsissä soivat erilaiset pienkanteleet, sähkökantele ja dulcimer. Kankaanranta on soittanut Avanti!:n,  Pori Sinfoniettan, Joensuun kaupunginorkesterin ja hollantilaisen NBE:n solistina. Hän on myös soittanut uutta musiikkia Tapiola Sinfoniettan, Uusinta-kamariyhtyeen, Lisbeth Diers Ensemblen sekä Moscow Contemporary Music Ensemblen riveissä. Vuosina 2016-2018 hän soittaa Kaija Saariahon ”Only the Sound Remains” -oopperan esityksissä Amsterdamissa, Helsingissä, Pariisissa, Madridissa ja New Yorkissa. Uusimmat kokoonpanot ovat aikamme musiikkiin keskittyvä duo huilisti Camilla Hoitengan kanssa sekä bluesia ja nykykansanmusiikkia fuusioiva Juurakko-yhtye, jonka toinen studioalbumi julkaistiin toukokuussa 2017. Kankaanrannan ensimmäinen soolo-albumi ”Griffyr – contemporary kantele music” julkaistiin vuonna 2007 osana taiteellista tohtorintutkintoa. Vuonna 2018 Kankaanranta työskentelee Suomen Kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin. Hän toimii myös kanteleensoiton opettajana Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolla. Kotisivut: ekantele.blogspot.fi

Ohjelmassa Omaggio a Jukka Tiensuu

 -feat. Jyrki Myllärinen ystävineen

to 29.11.2018 klo 19 Raatihuone

Liput 20/10 e


La Chimera

La Chimeran jäsenet ovat pysyvästi Eurooppaan asettuneita argentiinalaisia huippumuusikoita ja yhtyettä johtaa luutisti/barokkikitaristi/orkesterinjohtaja Eduardo Egüez (jonka hieno sooloresitaali muuten kuultiin vuoden 2017 Ja Kitara Soi -festivaalilla). Lappeen Marian kirkossa kuultavassa konsertissa Etelä Karjalan klassinen kuoro ja La Chimera esittävät Ariel Ramirezin vuonna 1964 säveltämän suositun messun, Misa Criolla, jonka ihanat, lukuisien Argentiinan eri seutujen kansanmusiikkiperinteisiin pohjautuvat rytmit ja melodiat ovat perinteisesti saaneet kuulijoiden sielut suorastaan sädehtimään. La Chimera-yhtye on esittänyt Ramirezin messua kymmeniä kertoja eri puolilla maailmaa, ja saanut esityksistään kerrassaan ylistäviä arvosteluita. Ja Kitara Soi- festivaalin päätöskonsertissa on siis luvassa poikkeuksellisen hieno ja koskettava esitys tästä hienosta teoksesta.

Bárbara Kusa voice Luis Rigou voice, flutes of the Andes Margherita Pupulin violin Sabina Colonna Preti viola da gamba Lixsania Fernandez viola da gamba, voice María A Saturno violoncello, Viola da gamba Leonardo Teruggi double bass Carlotta Pupulin harp Juan José Francione charango Eduardo Egüez guitar, vihuela, theorbo, percussion

Misa Criolla, La Chimera kuoro (johtaa Eduardo Egüez) kohtaa EK-n klassisen kuoron (johtaa Toomas Kapten)

su 02.12.2018 klo 16 Lappeen Marian kirkko Liput 20/10 eEduardo Egüez

Buenos Airesissa syntynyt Eduardo Egüez kuuluu uuden sukupolven argentiinalaisiin kielisoitinartisteihin. Hän opiskeli kitaransoittoa Miguel Angel Girolletin ja Eduardo Fernándezin johdolla sekä säveltämistä Argentiinan katolisessa yliopistossa. Diplomin luutunsoitossa hän saavutti Hopkinson Smithin ohjauksessa 1995.

Egüez on esiintynyt Etelä-Amerikan, Euroopan,  Australian ja Japanin tärkeimmissä kaupungeissa saaden hyvän vastaanoton sekä kriitikoilta että yleisöltä. Hän on myös voittanut useita kansainvälisiä kilpailuja. Lappeenrannassa hän soittaa barokkikitaraa ja vihuelaa. Kuva: Remke Spijkers

Misa Criolla, La Chimera kuoro (johtaa Eduardo Egüez) kohtaa EK-n klassisen kuoron (johtaa Toomas Kapten)

su 02.12.2018 klo 16 Lappeen Marian kirkko

Liput 20/10 e


Markus Hohti

Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazz-klubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja genrerajoja ylittävät projektit. Kiinnostus eri musiikkityyleihin on johtanut laajan repertuaariin hallintaan ja Markus esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona ja yhtyeittensä defunensemblen, Uusinta Ensemblen, Ensemble Laboratoriumin ja Sid Hille Collectiven kanssa.

Matkan varrella on ollut esiintymisiä merkittävillä festivaaleilla ja konserttisaleissa, kuten Kuhmon kamarimusiikissa, Meidän festivaalilla, Lucerne Festivalilla, Salzburger Biennalessa, Zürichin Tonhallessa ja Berliinin Filharmoniassa. Markuksen aloitteesta syntyi vuonna 2011 Helsingin Musiikkitaloon uuteen musiikkiin keskittyvä KLANG-konserttisarja. Hän vastaa myös Ristiveto-festivaalin taiteellisesta suunnittelusta yhdessä pianisti Emil Holmströmin ja viulisti Eriikka Maalismaan kanssa. Syksystä 2014 lähtien Markus on toiminut sellonsoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa. Ja Kitara Soi -festivaalilla Markus Hohti, Hanna Hohti, Maria Puusaari ja Pasi Eerikäinen soittavat Jyrki Myllärisen kanssa P.H. Nordgrenin kvintetossa perjantaina. Kuva: Tuomo Eerikäinen

Omaggio a Jukka Tiensuu

 -feat. Jyrki Myllärinen ystävineen to 29.11.2018 klo 19 Raatihuone

Liput 20/10 e
Hanna Hohti

Alttoviulisti Hanna Hohti valmistui maisteriksi Lontoon Royal Academy of Musicista vuonna 2010, jossa hänen opettajinaan toimivat Garfield Jackson sekä kamarimusiikissa Thomas Brandis. Lontooseen hän muutti Turusta, jossa hän opiskeli Turun Musiikkiakatemiassa Harri Sippelin johdolla. Lontoossa asuessaan Hanna esiintyi muun muassa London Symphony Orchestran riveissä, Clio Gouldin luotsaamassa Soloist Ensemblessä sekä kamarimuusikkona Purcell Roomissa. Suomeen palattuaan Hanna on soittanut äänenjohtajana Tapiola Sinfoniettassa, varaäänenjohtajana Suomen Kansallisoopperassa sekä Lapin kamariorkesterissa. Hän on tehnyt myös pitkiä sijaisuuksia Radion Sinfoniaorkesterissa. Hanna Hohtia on kuultu Meidän festivaalilla, RUSK festivaalilla Pietarsaaressa, Rauma Festivossa, Porvoon Suvisoitossa, Joroisten musiikkipäivillä, Linkkumyllyn kesässä sekä Viitasaaren Musiikin Aika -festivaalilla. Hanna Hohti on HÄRÖ -kollektiivin perustajajäsen yhdessä Emil Holmströmin, Markus Hohdin sekä Eriikka Maalismaan kanssa. Ja Kitara Soi -festivaalilla Hanna Hohti, Markus Hohti, Maria Puusaari ja Pasi Eerikäinen soittavat Jyrki Myllärisen kanssa P.H. Nordgrenin kvintetossa perjantaina.Kuva: Tuomo Eerikäinen

Omaggio a Jukka Tiensuu

-feat. Jyrki Myllärinen ystävineen

to 29.11.2018 klo 19 Raatihuone

Liput 20/10 e

 


Veli Kujala

Veli Kujala opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuosina 1996-2010. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2010 erityismaininnalla ”kiitoksella hyväksytty” aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä harmonikansoittajana että säveltäjänä. Kujala on esiintynyt useiden sinfoniaorkestereiden solistina, kantaesittänyt seitsemän konserttoa ja lukuisia soolo- ja kamarimusiikkiteoksia. Hän toimii aktiivisesti myös jazzin ja improvisoidun musiikin parissa, yhtyeistä mainittakoon brasilialaisvaikutteinen Pipoka, eklektinen Gourmet sekä modernin improvisaation ja jazzin välillä tasapainoileva Kalle Kalima K-18. Lisäksi hän on tehnyt useita ”Vapaat äänet” -yhteistyöprojekteja ranskalaisten jazzmuusikoiden kanssa. Kujala on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa ja USA:ssa. Vuodesta 2005 lähtien hän on opettanut harmonikansoittoa ja improvisaatiota Sibelius-Akatemiassa. Pipoka Trion lauauntain klubikeikan lisäksi Veli soittaa myös  Lappeen kirkossa sunnuntain konsertissa "Farewell" -kappaleessa.Kuva: Maarit Kytöharju

Omaggio a Jukka Tiensuu

-feat. Jyrki Myllärinen ystävineen

to 29.11.2018 klo 19 Raatihuone

Liput 20/10 e