Valitse taso

XVII Ja Kitara Soi – festivaali 2018 29.11 – 02.12.2018

Omaggio a Jukka Tiensuu
-feat. Jyrki Myllärinen ystävineen
to 29.11.2018 Raatihuone klo. 19.00

Koska kyseessä on Jyrki Myllärisen neljäs tohtorikonsertti, on ohjelmistoon luonnollisesti valikoitunut Tiensuun kitarasävellyksiä eri kokoonpanoille; sooloteoksista aina kvartettoon.
Säveltäjämestari Tiensuun musiikki on aina valloittavaa ja yllätyksellistä ja vaatii esittäjiltään melkoista heittäytymistä, mitä varmasti on luvassakin! Myös Jukka Tiensuu itse esiintyy pianon ääressä muutamassa kappaleessa.

Ohjelma:

Armotta (2012)
Trio alttoviululle, sellolle ja kitaralle
preLUDI, LUDI, postLUDI (1974)
kitarasoolo
Sinistro (1977)
harmonikka ja kitara
Väliaika
Drang (1998)
Kitarasoolo
Egregore (2011)

Kvartetto kanteleelle, kitaralle, harmonikalle ja pianolle

Soittajat:
Jyrki Myllärinen, kitara
Markus Hohti, sello
Hanna Hohti, alttoviulu
Eija Kankaanranta, kantele
Veli Kujala, harmonikka
Jukka Tiensuu, piano


Elina Mustonen – ”Jouez! – Moliérin matkassa

Ohjelma perjantaina 30.11.2018 klo. 19.00 Raatihuone

Suomen johtaviin cembalisteihin kuuluva Elina Mustonen valloittaa estradin tällä kertaa yhtä lailla näyttelijänä kuin muusikkonakin. Musiikkiteatteriesityksessään ”Jouez! – Moliéren Matkassa” Mustonen esittää otteita useista Molièren näytelmistä, aikalaismusiikilla höystettynä. Saumattomasti yhteen lomittuvat tekstit ja musiikki muodostavat kuvan Molièren elämästä, mutta ennen kaikkea näytelmien yleisinhimillisestä ja ajattomasta sanomasta. kuulla fantastista cembalonsoittoa!

JOUEZ! – Molièren matkassa tekee Molièren tuotannon tutuksi tunnissa. Tämä pienimuotoinen musiikkiteatteriesitys näyttelevälle cembalistille on syntynyt Elina Mustosen, Johanna Freundlichin ja Nina Mansikan yhteistyönä. Produktion tavoitteena on tuoda uudella, hauskalla ja helposti lähestyttävällä tavalla Molièren ajattomat henkilöhahmot ja aikakauden musiikki monenlaisten yleisöjen ulottuville. Tulette kuulemaan fantastista cembalonsoittoa.

Esitys koostuu kohtauksista Molièren näytelmistä Luulosairas, Tartuffe, Saituri, Ihmisvihaaja, Naisten koulu, Don Juan, Oppineita naisia, Sievistelevät hupsut ja Versaillesin impromptu. Tätä kaikkea täydentää ja peilaa aikakauden rikas musiikki.
Esityksen musiikin ovat säveltäneet Molièren yhteistyökumppanit Jean-Baptiste Lully ja Marc-Antoine Charpentier sekä barokin ajan tärkeimmät ranskalaiset cembalosäveltäjät Louis Couperin, Jean-Henry d’Anglebert, François Couperin ja Jean-Babtiste Forqueray. Esityksen musiikki soitetaan aikakauden suosituimmalla kosketinsoittimella, cembalolla.
Saumattomasti yhteen lomittuvat tekstit ja musiikki muodostavat samalla kuvan Molièren elämästä, mutta ennen kaikkea näytelmien yleisinhimillisestä ja ajattomasta sanomasta.

Molière käsittelee ihmisyyden eri puolia ja erityisesti kaikkialla tunnistettavia heikkouksia komedian välillä viiltävin ja anarkistisinkin keinoin, mikä tarjoaa esitykselle loputtomasti mahdollisuuksia yhdistää tekstejä ja musiikkia monin erilaisin, joskus epäortodoksisin tavoin.

Tärkeän lisäulottuvuuden produktion ennakkoluulottomalle lähestymistavalle tuo kompakti, mutta yllätyksellinen ja kekseliäs puvustus ja lavastus. Sen ansiosta teos on muuntautuva ja erilaisiin tiloihin sopiva.

Lavalla: Elina Mustonen
Tekstidramaturgia ja henkilöohjaus: Johanna Freundlich
Visualisointi: Nina Mansikka
Musiikillinen suunnittelu ja sovitus: Elina Mustonen

Yleisöpalautetta:

”Ihan käsittämättömän upea esitys! Tätä älkää jättäkö kokematta. Elina Mustonen on näyttelijänä yhtä rautainen ammattilainen kuin muusikkonakin.”
”Mukavaa olla todistamassa klassikkoesityksen syntyä!”
”Fantastista teatteri- ja soittotaidetta. Vauhdikas esitys tempaisi heti mukaansa.”
"Suosittelen tätä lämpimästi, hieno ja kekseliäs esitys! Musiikkiteatteri on totisesti muutakin kuin musikaaleja!”


MISA CRIOLLA

Ohjelma 2.12.2018 sunnuntaina Lappeen Marian kirkko klo.16.00

Festivaalin päätöskonsertissa, Lappeen kirkossa sunnuntaina 2. joulukuuta, kohtaavat argentiinalaiset muusikot Etelä-karjalaisia kollegojaan virolaisen kipparin johdolla. Toomas Kaptenin johtama Etelä-Karjalan klassinen kuoro saa konsertissa kumppanikseen maineikkaan la Chimera-yhtyeen. La Chimeran jäsenet ovat pysyvästi Eurooppaan asettuneita argentiinalaisia huippumuusikoita ja yhtyettä johtaa luutisti/barokkikitaristi/orkesterinjohtaja Eduardo Equëz (jonka hieno sooloresitaali muuten kuultiin vuoden 2017 ja kitara soi -festivaalilla). Lappeen kirkossa kuultavassa konsertissa Etelä Karjalan maakuntakuoro ja la Chimera esittävät Ariel Ramirezin vuonna 1964 säveltämän suositun messun, Misa Criolla, jonka ihanat, lukuisien Argentiinan eri seutujen kansanmusiikkiperinteisiin pohjautuvat rytmit ja melodiat ovat perinteisesti saaneet kuulijoiden sielut suorastaan sädehtimään. La Chimera-yhtye on esittänyt Ramirezin messua kymmeniä kertoja eri puolilla maailmaa, ja saanut esityksistään kerrassaan ylistäviä arvosteluita. Ja kitara soi- festivaalin päätöskonsertissa on siis luvassa poikkeuksellisen hieno ja koskettava esitys tästä hienosta teoksesta. Tervetuloa mukaan!

Ohjelmaa:

Program “MISA DE INDIOS”
Ensemble La Chimera


“Hanacpachap” (Peru) *
Anonymous

“En Aquel Amor” (Peru – Bolivia) *
Anonymous based on the yaravi “Ojos Azules” – Text by San Juan de la Cruz (1542 – 1591)

“Tonada La Despedida – Tonada El Huicho de Chachapoyas” (Peru) *
Codex Martínez Compañón (c.1782–1785)

“Iesu Dulcissime” (Bolivia)
Letania Moxos
Anonymous

“Tonada El Diamante” (Peru) *
Codex Martínez Compañón (c.1782–1785)

“Bico Payaco Borechu – Bayle de Danzantes” (Paraguay – Peru) *
Anonymous – Codex Martínez Compañón (c.1782–1785)

“Muerto estáis” *
Codex Zuola – Text by Lope de Vega

“Como un Hilo de Plata”
Eduardo Egüez (1959)

“Piece a Cappella Choir”

“Intiu Khana” (Bolivia) *
Clarken Orosco (?)

“Alleluia”
Eduardo Egüez (1959)

“Misa Criolla” (Argentina) *
Ariel Ramírez (1921 2010)
Kyrie
Goria
Credo
Sanctus
Agnus Dei
*********************************************************************************************
BIS
Sólo le pido a Dios
León Gieco


(*) arrangements Eduardo Egüez

Distribution
Bárbara Kusa voice
Luis Rigou voice, flutes of the Andes
Margherita Pupulin violin
Sabina Colonna Preti viola da gamba
Lixsania Fernandez viola da gamba, voice
María A Saturno violoncello, Viola da gamba
Leonardo Teruggi double bass
Carlotta Pupulin harp
Juan José Francione charango
Eduardo Egüez guitar, vihuela, theorbo, percussion