Etusivu PalvelutYmpäristöEläimet ja eläinlääkintähuoltoEläinsuojelu ja eläinten hyvinvointi
Palvelut
Valitse taso

Eläinsuojelu ja eläinten hyvinvointi


Eläinsuojelulla ja eläinten hyvinvoinnilla tarkoitetaan monia asioita, mm. eläinten hyvää kohtelua, niiden terveyden ylläpitämistä ja sairauksien ehkäisyä. Lisäksi eläinten tulisi voida toteuttaa luonnollisia lajin mukaisia tarpeitaan ja tuntea elämänsä hyväksi. Eläinten hyvinvointia koskevat yleiset vaatimukset on säädetty lainsäädännöllä. Eläinten hyvinvoinnin valvonnalla tarkoitetaan eläinsuojelulain, eläinkuljetuslain ja eläinkuljetusasetuksen sekä niiden nojalla annettujen säädösten perusteella tehtävää eläinsuojeluvalvontaa.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen valvontaeläinlääkäri valvoo yhdessä kunnaneläinlääkäreiden kanssa, että eläimiä hoidetaan, kohdellaan, käytetään ja kuljetetaan eläinsuojelusäädösten mukaisesti. Valvontaa tehdään epäilyn perusteella sekä ilman epäilyä mm. ammattimaisesti toimiviin eläinyksiköihin valvontasuunnitelman mukaisesti.

Tällä sivulla olevat linkit johtavat valtion hallinnon eläinten hyvinvointia koskeville sivustoille. Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta löytyy eläinsuojelulainsäädäntö kokonaisuudessaan. Ruokavirasto johtaa eläinten hyvinvoinnin valvontaa. Sen sivuilla on mm. eläinten hyvinvointiin liittyviä oppaita. Aluehallintovirasto valvoo alueellaan valvontaa suorittavia viranomaisia sekä suorittaa myös omaa eläinten hyvinvoinnin valvontaa. Ammattimaisesti tai muutoin laajassa mitassa tapahtuva seura- ja harrastuseläinten pidosta tulee ilmoittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Viraston kotisivuilta voi tulostaa ilmoituslomakkeen, täyttää sen ja lähettää aluehallintovirastolle.

Eläinsuojeluasioita hoitaa virka-aikana valvontaeläinlääkäri Taru Pyötsiä p. 040 5929637 tai Kaarina Leiviskä p. 040 194 6654 tai sähköpostilla yhteys  ymparistotoimi.kirjaamo(at)lappeenranta.fi.