Valitse taso

Tervetuloa vieraslaji- kiitoskahveille tiistaina 30.11. klo 17:30-19:30 kaupungintalon kokoushuone Venlaan

Lappeenrannassa on ahkeroitu kesällä 2021 haitallisten vieraslajien, jättipalsamin ja komealupiinin, torjuntatalkoissa. 

Lappeenrannan kaupunki ja VieKas LIFE -hanke kutsuvatkin kaikki haitallisten vieraslajien torjuntaan osallistuneet sekä aiheesta kiinnostuneet kaupunkilaiset
vieraslaji- kiitoskahveille. Kahvitarjoilu 30 ensimmäiselle. Tervetuloa kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan vieraslajeista!                           Mukana Lappeenrannan kaupungin edustajat Taina Lahtela ja Anna Vuori, VieKas LIFe-hankkeesta aluekoordinaattori Jari Kiljunen ja jättipalsamin torjuntaa soolotalkoon merkeissä ahkeroinut luontomies, tutkija ja biologi Kimmo Saarinen. 

Lappeenrannan lentokentällä järjestettiin avoimet luonnonhoitotalkoot maanantaina 21.6.2021 klo 14.00−18.00. Haitallinen vieraslaji lupiini eli komealupiini on uhka lentokentän kedolle, joka on Suomen hienoimpia paahde-elinympäristöjä. Talkoissa tehtävänä oli kaivaa lupiinia maasta pois ja näin turvata lentokentän kedon säilyminen harvinaiselle eliölajistolle suotuisana. Talkoot järjestettiin helteisissä merkeissä, mutta sinnikkäät talkoolaiset jaksoivat kiskoa lupiinia maasta melkoisen määrän. Lentokentän alkuperäiskasvillisuus ja ötökät kiittävät! Talkoita jatketaan ensi vuonna 2022, seuraa ilmoittelua. 

Lupiinin kitkentätalkoot lentäkentällä 2021.jpg

Myös haitallista vieraslajia, jättipalsamia, on kitketty talkoissa. VieKas LIFE -hanke toteutti kaupungin tukemana  jättipalsamin kitkentätalkoita asukkaille. Talkoita järjestettiin peräti 16, eri puolilla Lappeenrantaa: Sammonlahdella, Karhuvuoressa, Harapaisessa, Rakuunanmäellä, Hiessillassa, Tirilässä, Myllysaaressa, Pallossa ja Rauhassa.


Jättipalsami.JPG

Taina Lahtela ympäristötarkastaja 040 5298 480 taina.lahtela@lappeenranta.fi
Jari Kiljunen aluekoordinaattori VieKas LIFE -hanke 040 484 2341 jari.kiljunen@sll.fi

 

VieKas-logo.jpg      LIFE logo.jpgLappeenranta-logo.jpg

 

Jättipalsamin keruukehikot

Jättipalsamin keruukehikko_2019_Kuva Anna Vuori (Valokuva) (ID 67586).jpg

Kaupungin maalla on muutamia jättipalsamin keruukehikoita, jotka on tarkoitettu omatoimiseen jättipalsamin kitkentään ja kasvijätteen sijoittamiseen jättipalsamin valtaamilla viheralueilla. Keruukehikoihin voi toimittaa ainoastaan jättipalsamia. Keruukehikot sijaitsevat, Sammonlahdessa, Karhuvuoressa ja Tirilässä.

 

Sammonlahti keruukehikko (Kartta) (ID 167273).PNG

Karhuvuori keruukehikko (Kartta) (ID 167274).PNG


Keruukehikot merkitty karttaan vihreällä tähdellä.


Tietoa vieraslajeista

Vieraslajit ovat alueen alkuperäiseen luontoon kuulumattomia lajeja. Vieraslajit ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. 

Yleensä vieraslajit sopeutuvat huonosti uuteen elinympäristöönsä ja 
tuhoutuvat nopeasti. Joissakin tapauksissa vieraslajit kuitenkin menestyvät, 
muodostavat lisääntyvän kannan ja vakiintuvat osaksi uutta elinympäristöään. 
Jotkin vieraslajeista menestyvät erityisen hyvin ja ovat huomattava uhka 
aiheuttaessaan vakavaa vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, 
viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille

Vieraslajikasvit paitsi vievät tilaa kotimaisilta, usein harvalukuisilta niitty- ja ketokasveilta, voivat myös muuttaa kasvupaikan ekologiaa perusteellisesti. Metsänpohjaa valloittavat lajit saattavat estää metsän luontaisen uudistumisen. Ne voivat myös aiheuttaa huomattavaa taloudellista haittaa vaikuttamalla ihmisten, eläinten tai kasvien terveyteen tai kiinteistöjen arvoon. Haitat voivat olla myös sosiaalisia tai esteettisiä. Tällaisia selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Vieraslajeja koskeva lainsäädäntö

Kansallisesti tai EU:n alueella haitalliseksi säädettyjen vieraslajien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästämien on kielletty.

EU:n haitallisten vieraslajien luettelossa on mukana mm. jättiputket, jättipalsami, keltamajavankaali, täplärapu, supikoira ja piisami.

Suomen kansallisesti merkityksellisiä haitallisia vieraslajeja ovat mm. komealupiini, hamppuvillakko, kurtturuusu, lännenpalsami, minkki ja espanjansiruetana.  

Lisäksi Kansallinen vieraslajistrategia listaa koko joukon Suomen mitassa haitallisia vieraslajeja sekä tarkkailtavia tai paikallisesti haitallisia vieraslajeja.