Suosikit

Etelä-Karjalan paikallismuseoiden kesä käynnistyy Lappeenrannan museoiden ohjauksessa

JULKAISTU 22.5.2023, 13.52

Etelä-Karjalan alueella toimii parikymmentä yhdistysten, kuntien tai yksityishenkilöiden ylläpitämää paikallismuseota. Paikallismuseot ylläpitävät omia esinekokoelmiaan ja museokohteitaan ja välittävät niiden kautta ymmärrystä paikallishistoriasta, perinteistä, kulttuuriympäristöistä ja muista eteläkarjalaisista kulttuuripiirteistä.

Etelä-Karjalan paikallismuseoita. Kuvat: Lappeenrannan museot.

Lappeenrannan museot neuvoo ja opastaa paikallismuseoita muun muassa rakennusten korjaamisessa, esineistön säilyttämisessä ja näyttelyiden ja yleisötyön suunnittelussa, sekä edistää paikallismuseoiden näkyvyyttä omassa viestinnässään. 

Monien paikallismuseoiden toiminta keskittyy kesäkauteen, jolloin ne järjestävät runsaasti tapahtumatoimintaa myös alueen matkailijoiden ja kesäasukkaiden iloksi. Tapahtumista ja tapahtumasisällöistä paikallismuseot vastaavat itsenäisesti. 
 

Poimintoja Etelä-Karjalan paikallismuseoiden kesästä 2023 


Lappeenrannan alueella toimivia paikallismuseoita ovat Tieliikennemuseo Mobilian ylläpitämä Saimaan kanavamuseo, sekä vapaaehtoisvoimin toimivat Lappeenrannan Lottamuseo ja Etelä-Karjalan Ilmailumuseo.  

Lentokentän laidalla toimiva Etelä-Karjalan ilmailumuseo on avoinna arkisin 5.6. alkaen aina syyskuun puoliväliin saakka. Museo järjestää kesäkauden aikana kolme avointen ovien päivää (3.6, 27.7. ja 16.9.). Avointen ovien päivien yhteydessä yhdistys järjestää lentokoneisiin liittyviä luentotilaisuuksia: tulevan kesän aikana kuullaan mm. Messerschmitteistä ja DC-3 –matkustajakoneista.  

Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinne ry:n ylläpitämässä Lappeenrannan Lottamuseossa pääsee tutustumaan lottaperinteeseen kuutena kesä-heinäkuun tiistaina ja torstaina klo 10-14. Aukiolopäivät ovat 6.6, 8.6, 13.6, 15.6., 4.7. ja 6.7.  

Saimaan Kanavamuseo on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun ja museoon pääsee tänä kesänä myös Museokortilla. Museon puutarha osallistuu Avoimet puutarhat -päivään 9.7.2023. 

Taipalsaaren Leväsen rantamaisemissa sijaitsevassa säveltäjä Mooses Putron kotimuseossa vietetään kesäpäiviä 5.-9.7. ja 12.-16.7. Tarjolla on tietoa paitsi Putrosta, myös Inkeristä ja inkeriläisyydestä, sekä kahvion herkkuja. Torstaina 3.8. Lappeenrannan museoiden arkeologi Esa Hertell puolestaan on Putronniemessä paikalla esittelemässä, kuinka löytää tietoa oman alueen muinaisjäännöksistä ja muista arkeologisista kohteista.  

Ruokolahden kotiseutumuseo ja kotiseututalo sijaitsevat Ruokolahden kirkonmäellä, kellotapulia vastapäätä. Toimintaa ylläpitävä Ruokolahti-seura järjestää viikottaisia Tiistai-tarinoita 13.6.-15.8. Tiistai-tarinoissa kuullaan ja keskustellaan paikallishistoriaan liittyvistä teemoista. Tiistaina 27.6. Lappeenrannan museoiden konservaattori Riikka Jäväjä kertoo tapahtumassa perinnetekstiilien huoltamisesta. 

Rautjärvellä museotoiminta keskittyy vanhalle Miettilän kasarmialueelle, jossa on ollut sotilastoimintaa jo 1700-luvulta lähtien. Rautjärven kotiseutumuseo muuttaa Lappeenrannan museoiden ohjauksessa kevään aikana Kuntalaan, entiseen komppaniapäällikön taloon, josta on remontoitu Sotahistoriakeskus. Sotahistoriakeskuksessa avautuvat kotiseutumuseon uudet näyttelyhuoneet teemoilla “Evakkotaival” ja “Kotirintama”. Sotahistoriakeskuksen avajaisia vietetään 29.7.  

Imatran, Rautjärven ja Ruokolahden seutu järjestää 6.8. Niskapietiläntiellä myös vuotuisen Museotiepäivän, jonka yhteydessä kävijöillä on mahdollisuus päästä tutustumaan paitsi 1600-luvulta periytyvän Savonlinna-Viipurin –maantien maisemiin, myös opastetusti muun muassa Kollaa ja Simo Häyhä -museoon sekä Rautjärven uudistettuun kotiseutumuseoon. 

 
Lappeenrannan museot on alueellinen vastuumuseo 


Lappeenrannan museot toimii museolain määrittelemänä alueellisena vastuumuseona, joka huolehtii kulttuuriympäristötyön ja alueellisen museotoiminnan kehittämisestä paitsi Lappeenrannassa, myös koko Etelä-Karjalan alueella, sekä taidemuseotyön osalta lisäksi Kymenlaaksossa.  Alueen paikallismuseoiden toiminnan ohjaaminen on osa alueellista vastuumuseotyötä. 

 

Lisätiedot: 

Marianna Karttunen 
Amanuenssi, alueellinen museotyö 
marianna.karttunen@lappeenranta.fi 

Alueen paikallismuseoiden sijainnit ja tiedot löytyvät kartalta. Kyselyt yksittäisistä tapahtumista suoraan järjestäville museoille.