Suosikit

Kolmasluokkalaisten kielivalinnat 2023

JULKAISTU 13.2.2023, 15.05

Lappeenrannan kaupungin peruskoulujen oppilailla on mahdollisuus aloittaa neljännellä luokalla toisen vieraan kielen (A2-kieli) opiskelu. Kolmasluokkalaisten oppilaiden huoltajat ovat nyt tehneet lastensa kielivalinnat ensi syksyksi. Päätökset perustettavista kieliryhmistä tehdään viimeistään huhtikuun aikana.

Lappeenrannan kouluissa A2-kieleksi voi valita espanjan, ranskan, saksan tai venäjän kielen. Mikäli kieliryhmää ei synny omaan lähikouluun, oppilaalle on mahdollista hakea toissijaista koulupaikkaa koulusta, johon ryhmä syntyy. Toissijaisen koulupaikan saamisen valintaperusteina noudatetaan lasten ja nuorten lautakunnan määrittelemiä kriteerejä ja periaatteita s.8.

Kaupungin kotisivuilla on vapaaehtoisen A2-kielen valintaopas, josta saa tarkempia tietoja vapaaehtoisen vieraan kielen opiskelusta.

Kielivalintoja hieman vähemmän kuin vuosi sitten

Kolmasluokkalaisten oppilaiden huoltajat ovat tehneet lastensa kielivalinnat syksylle 2023. Kielivalintojen määrä on hieman alhaisempi kuin vuonna 2022.

– Aikaisempina vuosina espanjan on voinut valita vain Kesämäen ja Kimpisen kouluissa, mutta vuonna 2023 valinta oli mahdollinen kaikissa kouluissa, sanoo opetustoimen johtaja Mari Routti Lappeenrannan kaupungilta.

– Espanjan valintojen määrä kasvoikin selvästi, venäjän valintojen määrä puolestaan väheni aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kaikista A2-kielen valitsijoista 40 % valitsi espanjan, 30 % saksan, 16 % ranskan ja 14 % venäjän kielen. Kaiken kaikkiaan 37 % ikäluokasta valitsi A2-kielen, mikä on 5 % vähemmän kuin vuonna 2022.

Koulukohtaiset kielivalintojen määrät tarkentuvat vielä, kun rehtorit valmistelevat ehdotuksiaan perustettavista ryhmistä. Huoltajilla on ollut mahdollisuus valita myös toissijaisia vaihtoehtoja, jotka huomioidaan ryhmien perustamisen valmistelussa.

Päätökset perustettavista kieliryhmistä tehdään viimeistään huhtikuun aikana, jolloin selviää, kuinka monta ryhmää käytettävissä olevien resurssien puitteissa on mahdollista perustaa. Lautakunnan linjauksen perusteella ryhmä perustetaan aina, jos oppilaita on vähintään 16. Mikäli resurssit mahdollistavat, ryhmät voidaan perustaa pienemmälläkin oppilasmäärällä.

Videoista apua valintaan

Lappeenrannan kaupungin perusopetuksen vieraat kielet ja kansainvälisyys -työryhmä on tuottanut yhteistyössä Kesy ry:n kanssa vieraiden kielten markkinointiin A2-kielivideot kaikista Lappeenrannan kouluissa valittavista kielistä.

– Kielivideoiden avulla pyritään mainostamaan ja vinkkaamaan kolmasluokkalaisille oppilaille monipuolisen kielitaidon tärkeyttä sekä kannustamaan kielivalintoihin, opetuspäällikkö Heidi Laari selittää.

– Kielivideoprojekti toteutettiin Lappeenrannan kaupungin strategiarahalla.

Kielimarkkinointivideoiden julkistamistilaisuus pidetään Nuijamiehessä 14.2.2023 klo 15–16. Myös median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen.

– Julkistamistilaisuudessa katsomme kielivideot yhdessä ja videoiden katsomisen jälkeen meillä on mahdollisuus vaihtaa muutama sana kieliasioista kahvin ja leivonnaisen kera, Mari Routti sanoo.

– Tilaisuuteen on kutsuttu muun muassa kielten opettajia ja luokanopettajia sekä lasten ja nuorten lautakunnan jäsenet.

Lisätiedot:

Lappeenrannan kaupunki, Hyvinvointi- ja sivistyspalvelut

Mari Routti, opetustoimenjohtaja
040 837 2646, mari.routti@lappeenranta.fi

Heidi Laari, opetuspäällikkö
040 1595488, heidi.laari@edu.lappeenranta.fi