Suosikit

Kuntalaisten suhtautumista kuntiin selvitetään laajalla kyselyllä – myös lappeenrantalaiset pääsevät vastaamaan

JULKAISTU 3.5.2024, 09.03

Kaikkiaan 32 900 kansalaista ympäri Suomea saa lähiviikon aikana Kuntaliitolta postitse kyselylomakkeen, jossa kysytään vastaanottajan käsityksiä omasta asuinkunnastaan ja sen tavasta hoitaa asioita. Samalla selvitetään, mitä vastaajat ajattelevat kunnallisista palveluista ja miten he osallistuvat kuntansa päätöksentekoon.

Lappeenrantalaisista kyselyyn pääsee vastamaan 1 500 henkilöä. Postikyselyn saavat voivat vastata kyselyyn myös sähköisesti.

Nyt toteutettava kysely on yksi laajimmista kuntalaisten näkemyksiä kartoittavista selvityksistä. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavia ja vastaavan laajuisia kuntalaiskyselyitä säännöllisesti aina 1990-luvulta lähtien, ja Lappeenranta on ollut mukana säännöllisesti. Viimeisin vastaava kuntalaiskysely toteutettiin keväällä 2020.

Kysely tarjoaa kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi. Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa alkusyksyllä 2024.

Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan on äärimmäisen tärkeää, että ne kuntalaiset, jotka saavat kyselylomakkeen, tuntevat asian omakseen ja vastaavat aktiivisesti kyselyyn.

– Tutkimuksen kattavuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi kyselyn vastausprosentti olisi hyvä saada mahdollisimman korkeaksi. Edellisessä vastaavassa kyselyssämme vastausprosentti oli 35,4, Pekola-Sjöblom sanoo.

Lisätietoja:

Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö, Kuntaliitto
puh. 050 337 5634, marianne.pekola-sjoblom@kuntaliitto.fi

Markku Heinonen, kehitysjohtaja, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 581 1998, markku.heinonen@lappeenranta.fi