Suosikit

Lappeenrannan kesäpalveluista nauttivat niin matkailijat kuin paikalliset asukkaat

JULKAISTU 12.9.2023, 08.33

Valaistu purjevene satamassa.

Tilastot sen kertovat. Lappeenranta on kesäkaupunki, jossa tapahtuu! Kesä-elokuun aikana kesäkonsertteja järjestettiin satamatorilla, Kauppatorilla, Hiekkalinnalla ja Joutsenon torilla lähes 100 kappaletta. Hiekkalinnan palvelukeskittymässä vieraili yli 123 000 kävijää ja kesäkauden päättävät tapahtumat Sataman valot, Lappeenrannan kaupungin Avoimet ovet ja Greenreality-karnevaali kokosivat tuhansia kaupunkilaisia yhteen.

Kaupungin tuottamien tapahtumien lisäksi kymmeniä tuhansia ihmisiä liikuttivat kaupungin kumppanuustapahtumat kuten Wanhan Kaupungin Festiwaali, crossfittapahtuma Karjalan Kovin, LPRHC Fest, Saimaa Cycle Tour sekä Muistojen Suur-Saimaan Ajot.

Lappeenrannan kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman on tyytyväinen kuluneeseen matkailukesään Lappeenrannassa.  

– Lappeenrannan kesä veti sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita. Reilu satatuhatta yöpymistä kesä-heinäkuulta osoittavat kasvua viime vuodelta ja hotellit ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä kesään.

Hiekkalinnan kävijämäärä kasvuun

Lappeenrannan matkailun vetonaula, Suomen suurin Hiekkalinna oli tänäkin kesänä suosittu kesäkohde. Hiekkalinnan 20-vuotisjuhlavuosi sekä kävijöille tutut satuteemaiset hiekkaveistokset houkuttelivat Hiekkalinnalle tänä vuonna noin 123 700 kävijää, joka on 7700 kävijää enemmän kuin viime vuonna.

Matkailupalvelujen asiantuntija Antti Tuomaala kertoo, että Hiekkalinnan 20-vuotisjuhlavuosi oli onnistunut.

– Hiekkalinnan satuteema sai kävijöiltä paljon kiitosta ja uskon, että Hiekkalinnavierailun jälkeen kodeissa on kaivettu satukirjoja esiin, hymyilee Tuomaala.

Suomen suurimman Hiekkalinnan ja Pomppulinnamaailman lisäksi alueelta löytyi matkailukeskittymä, josta pystyi vuokraamaan Saimaan valloitukseen muun muassa polku- ja sähköpyöriä, kanootteja ja kajakkeja. Vuokraustoiminnan lisäksi tarjolla oli monipuolista viikko-ohjelmaa, kuten melontaa, SUP-lautailua ja retkiä Salpalinjalle. Vuokraus- ja ohjelmapalvelut tuottivat kaupungin yrityskumppanit Drakkar Oy ja Saimaan Palju Events.

Teemu Virtanen Saimaa Palju Eventsistä kertoo, että Saimaan saaristoreittiin kohdennetut markkinointitoimenpiteet tuottivat tulosta.

– Etenkin sähköpyörät liikkuivat tänä kesänä hyvin ja oli nähtävillä, että Saimaan saaristoreitti kiinnosti selkeästi enemmän kuin viime vuosina.

Kesän 2023 ajan viikko-ohjelmaa oli tarjolla juhannuksesta aina elokuun puoliväliin saakka.  

– Jatkoimme takuulähtöistä viikko-ohjelmaa Hiekkalinnalla ja pyrimme pidentämään kautta alku- sekä loppukesään sijoittuvilla tapahtumilla. Strateginen tavoitteemme on ympärivuotiset viikonlopputapahtumakokonaisuudet, kuvailee Mirka Rahman.

Kävijäraporttien mukaan Hiekkalinnalla oli suomalaisia kävijöitä arviolta 75 %. Ulkomaalaisia kävijöitä saapui eniten Saksasta, Virosta, Hollannista ja Ranskasta, kertoo matkailupalvelujen asiantuntija Antti Tuomaala.

– Ulkomaalaisten kävijöiden määrä suhteessa kotimaisiin asiakkaisiin kasvoi elokuun alkupuoliskolla, varsinkin eteläeurooppalaisten turistien lomasesongin alettua. Pomppulinnamaailman sulkeutuminen ja koulujen alku vähensivät runsaasti arjen kävijämääriä.

Arvion mukaan Hiekkalinnan matkailuneuvonnassa kävi kesän 2023 aikana noin 3170 asiakasta ja IsoKristiinan matkailuneuvonnassa reilu 1200 asiakasta. Matkailuneuvonnasta tiedusteltiin eninten, mitä asioita Lappeenrannassa kannattaisi tehdä ja missä kohteissa vierailla.

– Matkailijat halusivat tietää, mistä asioista Lappeenranta on tunnettu, mutta heitä kiinnosti perinteiseen tapaan myös tiedot Saimaan risteilyistä. Ulkomaisia turisteja kiinnosti etenkin alueen pyöräily- ja kävelyreitit sekä lähiruoka, kuten paikallista kalaa tarjoavat ravintolat, Tuomaala kertoo.

Hiekkalinnalla kiitosta keräsivät myös alueella järjestetyt kesäkonsertit sekä asiakkaiden suosiossa ollut Lappeenranta-kehys.

Kumppanuustapahtumat toivat kaupunkiin kymmeniätuhansia kävijöitä

Matkailijoita kaupunkiin toivat myös Lappeenrannan kumppanuustapahtumat. Kävijämäärällisesti suosituimpia niistä olivat Wanhan Kaupungin Festiwaali, crossfittapahtuma Karjalan Kovin, LPRHC Fest, Saimaa Cycle Tour, Leikitään Pikku Kakkosta -kesäkiertuekonsertti sekä Muistojen Suur-Saimaan Ajot, joista kaikki keräsivät kaupunkiin yli 2000-päisen yleisön. Kevään ehdottomasti suosituin tapahtuma oli Via Crucis, johon osallistui järjestäjän arvion mukaan jopa 18 000 henkeä.

Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Riikka Hjelt näkee, että kumppanuustapahtumien talousvaikutus alueelle on merkittävä.

– Kumppanuustapahtumat tuovat alueelle kaupungin palveluita kuluttavia matkailijoita, mutta myös monipuolista kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa, josta nauttivat myös lappeenrantalaiset. Meillä on hyvä yhteistyö nykyisten tapahtumakumppaneiden kanssa ja haluamme olla jatkossakin tukemassa uusia ja kehittyviä tapahtumia.

Kuluneen kesän tapahtumien lisäksi kaupunkiin toivotaan tulevaisuudessa myös lisää uusia suurtapahtumia. 

– Nykyisten tapahtumien lisäksi toivomme myös rohkeita avauksia myös suuremmista tapahtumakumppanuuksista, Hjelt rohkaisee.

Kesäkonsertit keräsivät kiitosta ja kauden päättävät tapahtumat tuhansia kävijöitä

Koko kesän ympäri kaupunkia asukkaita viihdyttäneet maksuttomat kesäkonsertit keräsivät kiitosta niin yleisöltä kuin esiintyviltä artisteiltakin. Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heinon mukaa erityisen paljon positiivista palautetta sai Satamatorin viikonloppukonsertit.

– Kesäkonserttien lisäksi tuli paljon kyselyitä, saako sataman lavalle mennä muuten vain soittelemaan. Satamatorin lavahan on kesäisin vapaassa käytössä esiintyville artisteille, joten jos halua on, kannattaa ottaa kaupungin tapahtumatoimistoon yhteyttä. Tänäkin kesänä saimme ohjelmistoon muutaman ylimääräisen keikan.

Lappeenrannan kaupungin kesä huipentui Sataman valot, Greenreality-karnevaali ja kaupungin Avoimet ovet -tapahtumiin, joista kaikki keräsivät tuhatpäisen yleisön. Heino kertoo, että kaupungin Avoimet ovet -tapahtumassa kaupungintalon kierrokset, linnoituksen museoiden vapaa pääsy sekä kaupunginteatterin avoimet harjoitukset olivat suosittuja.

– Greenreality-karnevaalissa kiitosta keräsi etenkin fillaripianisti ja Etelä-Karjalan Marttojen siententunnistus pöytä. Kaupunginorkesterin Meditaatiota-konsertti keräsi varmasti lähemmäs sata ihmistä rentoutumaan Lappeenranta-saliin.  

Ensi kesän kesäkonserttien ilmoittautuminen alkaa helmikuussa 2024 ja ensi vuoden Avoimet ovet -tapahtuma järjestetään 29.8.2024. Sataman valot -tapahtumaa vietetään perinteiseen tapaan elokuun viimeisenä lauantaina 31.8.2024.

Lisätiedot:

Antti Tuomaala 
Asiantuntija – matkailu, yrityspalvelut ja matkailu – Lappeenrannan kaupunki
040 065 8203 
antti.tuomaala@lappeenranta.fi

Mirka Rahman 
Matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja – Lappeenrannan kaupunki 
040 849 9161  
mirka.rahman@lappeenranta.fi

Karri Heino, tapahtumatuottaja – Lappeenrannan kaupunki
040 637 1779
karri.heino@lappeenranta.fi