Suosikit

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi 2024 luodaan yhdessä

JULKAISTU 15.6.2023, 06.11

Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimi kutsuu kaikki mukaan luomaan yhdessä Lappeenrannan kulttuurin unelmavuotta 2024

LappeenrantaFI/Kulttuuri ja liikunta/Kaupunkikulttuuri/220618_lpr-kaupunki_tapahtumavloppu_3154_web.jpg

Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimi kutsuu kaupunkilaiset, yhdistykset, kulttuuritoimijat ja -tekijät sekä yritykset mukaan luomaan yhdessä Lappeenrannan kulttuurin unelmavuotta 2024.

Kulttuurin unelmavuosi nostaa esille paikallisia taiteentekijöitä ja kulttuuritoimijoita. Tavoitteena on koota vähintään sata unelmavuositapahtumaa yhteisen teemavuoden alle ja tuottaa kulttuurin monimuotoisuutta juhliva elämysten vuosi. 

Unelmavuosi kokoaa yhteen monta juhlaa

Kulttuurin unelmavuoden tavoite on, että erilainen taide tavoittaa kaupunkilaiset ja tulee osaksi arkea ”kuin kutsumatta”.

– Unelmien toteuttamiseen tarvitaan aktiivisuutta ja yhteistyötä, ja jokainen voi tuoda oman tapahtumansa osaksi unelmavuotta, toteavat kulttuurin unelmavuoden hankekoordinaattorit Nelly Hakkarainen ja Anni Pellikka.

Unelmavuoden lähtölaukauksena toimii avajaistapahtuma alkuvuodesta 2024 ja vuosi huipentuu päätöstapahtumaan marras-joulukuussa. Vuoteen 2024 ajoittuvat myös Lappeenrannan kaupungin 375-vuotissyntymäpäivä, jota juhlitaan elokuussa sekä ruokakulttuuria juhlistava Saimaa Region of Gastronomy merkkivuosi. Kulttuurin unelmavuosi 2024 tekee yhteistyötä näiden juhlavuosien kanssa.

Mahdollistajat unelmien ja toteuttajien välillä

Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi 2024 toteutetaan kahdella hankkeella, jotka ovat käynnistyneet toukokuussa 2023. Hankkeiden tavoitteena on kaupunkilaisten osallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen, kulttuurin vahvistaminen sekä kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan ammattilaisten työllisyyden tukeminen.

Hankkeita vetävät hankekoordinaattorit Nelly Hakkarainen ja Anni Pellikka, joiden tehtävä on toimia mahdollistajina unelmien ja niiden toteuttajien välillä.

– Näen Lappeenrannassa paljon potentiaalia kulttuurin saralla. Täällä on jo hieno, monipuolinen kulttuurikenttä ja yhdessä tekemisen meininki, jonka aktivoimista täyteen potentiaaliinsa toivon hankekoordinaattorina pääseväni edesauttamaan, kertoo Nelly Hakkarainen.

Lähtökohtana kaupunkilaisten omat unelmat – niitä kerätään yhä

Hankekoordinaattorit Hakkarainen ja Pellikka kertovat, että kulttuurin unelmavuodesta on tarkoitus tehdä kaupunkilaisten näköinen.

Kaupunkilaisten unelmia kerättiin juhlavuotta varten jo kesällä 2022 ja niissä korostui ajatus siitä, että kulttuurin ja taiteen keinoin on mahdollista lisätä yhteisöllisyyttä, jota etenkin koronavuosien jälkeen kaivattiin. Vastauksia unelmakyselyyn kertyi noin 150 kappaletta, 4–94-vuotiailta lappeenrantalaisilta.

– Vastauksissa toivottiin myös, että taide tulisi vastaan entistä useammin arjessa, Hakkarainen kertoo.

Anni Pellikan mukaan taide- ja kulttuuritoiminnan avulla on mahdollista tukea ihmisten hyvinvointia elämän eri vaiheissa ja tarjota yhteisöllisiä taide-elämyksiä jokaiselle lappeenrantalaiselle.

– Lappeenrannan kulttuurin unelmavuosi 2024 mahdollistaa osallisuuden kokemuksen kaikille. Se tarkoittaa kaupunkilaisten toiveiden mukaisia uusia, saavutettavia kokeiluja sekä mahdollisimman paljon maksuttomia ja edullisia tilaisuuksia, joista suurimman osan järjestävät yhteiskehittämisen kumppanit ja muut kulttuuritoimijat, toteaa Anni Pellikka.

Unelmoinnin tavoitteena on unelmavuoden tapahtumien suunnittelun lisäksi haastaa kaupunkilaisia ajattelemaan elämäänsä ja elinympäristöään: Mistä juuri sinä unelmoit ja miten voisit kulkea kohti unelmaasi?

Unelmien keruuta jatkaa tänä kesänä yliopistoharjoittelija Krista Kontunen. Osallistua voi verkkolomakkeen kautta, joka on auki 11.9.2023 asti täällä.

Yhteistyöstä uutta virtaa kulttuurialalle

Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimessa on meneillään toiminnan uusin ajattelu, joka vahvistaa kaupungin roolia kulttuurialan mahdollistajana sekä elinvoiman tuottajana.

– Tavoitteemme on, että kaupunki vastaa vuoden jälkeen entistä ketterämmin luovan ajan tekijöiden tarpeisiin. Kulttuurin unelmavuosi 2024 aktivoi tapahtumia ja palveluja tuottavia yrityksiä ja yhteisöjä sekä kulttuurin kuluttajia. Tarkoitus on kehittää yhteistyömalleja ja luoda pohjaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan kasvulle. Tiivistämme samalla yhteistyötä viestinnässä ja markkinoinnissa, kertoo Lappeenrannan kaupungin kulttuurijohtaja Anu Talka.

Kulttuurifoorumi 19.6. tuo toimijat yhteen – syksyllä luvassa Kulttuurikahviloita

Kulttuuritoimijat kutsutaan säännöllisesti kokoontumaan yhteen kulttuurin unelmavuoden suunnittelun ja toteutuksen merkeissä. Seuraava Kulttuurifoorumi järjestetään 19.6.2023 klo 15–17 Kulttuuritila Nuijamiehessä.

–  Tilaisuudessa esitellään kaupunkilaisten unelmia ja viritellään keskustelua kulttuurin unelmavuoden ohjelmasta. Mukaan ovat tervetulleita sekä yksittäiset taiteilijat ja kulttuuritoimijat että yhdistykset ja yrityspuolen edustajat, kertoo hankekoordinaattori Anni Pellikka.

Elokuusta lähtien kaupunki järjestää yhteistyössä maakuntaliiton kulttuurihankkeen kanssa kerran kuussa Kulttuurikahviloita Nuijamiehessä. Tilaisuuksien tarkoituksena on toimia paikkana kulttuurin ja taiteen tekijöiden keskustelulle ja verkostoitumiselle. Syksyn Kulttuurikahvilat järjestetään 3.8., 7.9., 5.10., 9.11. klo 17–18.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki – Unelmavuosi 2024 hankekoordinaattori
Nelly Hakkarainen
040 844252
nelly.hakkarainen@lappeenranta.fi

Lappeenrannan kaupunki – Unelmavuosi 2024 hankekoordinaattori
Anni Pellikka
040 559 0710
anni.pellikka@lappeenranta.fi

Lappeenrannan kaupunki – Kulttuurijohtaja
Anu Talka
040 350 8111
anu.talka@lappeenranta.fi