Suosikit

Olipa kerran… vesitorninäkymä -näyttely avautuu helatorstaina 18.5.

JULKAISTU 16.5.2023, 10.34

Vesitornin kaarevelle seinälle ripustettu näyttelyn kuvalakanoita. Valokuvissa kaupunkinäkymiä, kuten liikenneympyrä.

Ylös Lappeenrannan vesitorniin ripustettu Olipa kerran… vesitorninäkymä -näyttely avautuu helatorstaina 18. toukokuuta ja on avoinna 31. elokuuta 2023 asti. Näyttely kertoo Lappeenrannasta – sotien jälkeen Viipurin läänin palasista rakennetun uuden maakunnan, Etelä-Karjalan, keskuspaikasta.

Lappeenrannan museoiden kuvakokoelmiin perustuvan kulttuurihistoriallisen näyttelyn on innoittanut vesitornin ikkunoista avautuva muuttuva kaupunkimaisema: Lappeenrannan oma vesitorninäkymä. 

Pääasiassa 1950-luvulta 1990-luvun alkuun ajoittuvat kuvat kulkevat näyttelyssä neljän, osaltaan myös kaupungin pitkää historiaa ja sen kasvuvaiheita kuvaavan otsikon alla: Rannalla Saimaan, Keskellä kaupunkia, Esikaupungeissa ja Hyvinvointikaupungissa. Valokuvien ohella esillä on Lappeenrannan matkailu-, osoite- ja asemakaavakarttoja eri ajoilta. 

Lappeenranta kehittyy, muuttuu ja uudistuu

Lappeenrannan vesitorni eli alkujaan vuonna 1927 rakennettu Taikinamäen vesitorni sai näköalakerroksella varustetun modernin nykymuotonsa 1950-luvulla. Tornin ollessa nyt avoinna yleisölle kesällä 2022, vesitorninäkymää ihastelemaan päässyt yleisö esitti toiveen: voisiko tornissa olla nähtävillä valokuvia Lappeenrannasta ja sen ihmisistä? 

Olipa kerran… vesitorninäkymä -näyttelyyn kuvakokoelmista valitut kuvat näyttävät paitsi kaupungin kehityksen ja muunlaisen muutoksen myös asiat, jotka säilyvät ennallaan. Kuvista löytää ikiaikaisen Saimaan-maiseman lisäksi ikuistettuja kaupunkielämän arki- ja erityishetkiä; vapunviettäjiä ja polkupyöräilijöitä.

Valokuvat näyttävät myös kadotetun. Aiemman kaupunginrajan tuolla puolen vapaasti ilman asemakaavaa tai rakennusjärjestystä syntyneet esikaupunkien puutalokorttelit kuten Puu-Peltolan näyttelykävijä tapaa enää vain kuvissa – tai muistoissaan.

Tornin juurella toimiva ravintola pitää Lappeenrannan vesitornia auki

Liput ylös vesitorniin myy vesitornin juurella sijaitsevasta Banana Tree -ravintola. Kaikki vesitornin kesän 2023 aukiolotiedot löytyvät Banana Tree -ravintolan yrittäjän nettisivuilta (bananatree.fi/aukioloajat/).

Lappeenrannan museoiden kumppaneina näyttelyhankkeessa ovat toimineet Lappeenrannan tapahtumapalvelut, Lappeenrannan Energia ja Banana Tree -ravintola. Olipa kerran… vesitorninäkymä -näyttelyn ovat käsikirjoittaneet Miikka Kurri ja Petra Lukkari.

Lappeenrannan vesitorni ei ole esteetön vesitorniin vievien portaiden vuoksi, ja torniin pääsee henkilömäärärajoitusten vuoksi kerralla kymmenen henkilöä.

Lisätiedot:

Miikka Kurri, amanuenssi, valokuvakokoelmat
miikka.kurri(at)lappeenranta.fi
puh. +358 40 531 0424

Petra Lukkari, museolehtori-tiedottaja
petra.p.lukkari(at)lappeenranta.fi
puh.  +358 40 563 7618