Suosikit

Kaupunginjohtaja

Kimmo Jarva

Synnyin Tampereella, mutta nykyään kotini on Lappeenrannassa. Olen johtanut Lappeenrannan kaupunkia vuodesta 2011 alkaen ja sinä aikana olen menettänyt sydämeni leppoisalle eteläkarjalaiselle elämäntavalle, joka saa voimansa vihreän ja urbaanin maiseman sopusoinnusta.

Koulutukseltani olen hallintotieteiden maisteri, ja ennen Lappeenrantaa työskentelin kunnanjohtajana Taipalsaarella, Kurikassa ja Vihdissä. Lappeenrannassa ihastuin välittömästi Saimaan hallitsemaan maisemaan ja Lappeenrannan poikkeukselliseen kaupunkirakenteeseen. Kaupunginlahdelta ylös kaupunkiin avautuva amfiteatterimainen näkymä tekee edelleenkin minuun voimakkaan vaikutuksen. Sataman ja linnoituksen sijainti keskustan tuntumassa, laajat hyvin hoidetut puistoalueet sekä Lappeenrannalle niin tyypilliset lehmukset tehostavat keskikaupunkimme omaperäistä tunnelmaa.

Kaupunki on paitsi laajentunut myös uudistunut voimakkaasti, mutta se on tapahtunut vanhaa kunnioittaen. Elämme modernissa, kävelypainotteisessa kaupungissa, jossa on tilaa sekä palveluille että ihmisille. Toimiva ja viihtyisä kaupunkirakenne antaa mahdollisuuden asua luonnon äärellä ja samalla hyvien palveluiden keskellä.

Mielestäni eteläkarjalaiset ihmiset erottuvat sosiaalisuudellaan, tuttavallisuudellaan ja avoimuudellaan kaikista muista suomalaisista. Olenkin huomannut, että täällä innovatiivisuus nousee juuri avoimuudesta ja vuorovaikutuksesta. Asioita pohditaan eri näkökulmista ja joskus vaikuttaa siltä, että täkäläisiä ei kiire vaivaa, mutta silti saamme paljon aikaiseksi – koska täällä osataan tehdä yhteistyötä. Meillä tehdään kestäviä menestystarinoita rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen.

Kaupunginjohtajakauteni aikana kaupungin talous on saatu kohtuullisen hyvään tasapainoon. Niin luottamushenkilöt, kaupungin henkilöstö kuin asukkaatkin ovat kaikki sitoutuneet erittäin hyvin muuttuviin tavoitteisiin, joilla pidämme kaupungin palvelut kilpailukykyisinä ja tasapuolisina kaikille.

Lappeenranta on aina ollut kansainvälinen kaupunki, ja haluan edelleen vaalia Lappeenrannan kansainvälisiä yhteyksiä niin liike-elämän kuin matkailun vuoksi. Siksi hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden kehittäminen on kaupunkimme ykkösprioriteetteja. Samaa päämäärää tukee myös satsaaminen koulutukseen ja osaamispohjaiseen yrittäjyyteen. LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu ovat moottoreitamme. Kun täällä kehitettyjä innovaatioita testataan ensin paikallisesti, niille avautuu kansainvälisiä markkinoita ja yrityksemme menestyvät, mikä puolestaan parantaa työllisyyttämme.

Vihreän Lappeenrannan kehittäminen ja Pien-Saimaan suojelu ovat lähellä sydäntäni. Lappeenrantalaisten yhteinen tavoite on hiilineutraali Lappeenranta vuoteen 2030 mennessä. Resurssiviisailla valinnoilla elinvoimamme kasvaa ja kaupungistamme tulee entistä viihtyisämpi asukkaillemme ja matkailijoille.

Olen tyytyväinen, että paikalliset ihmiset pitävät minua kansanomaisena ja helposti lähestyttävänä. Minua ilahduttaa, että ihmiset tervehtivät vastaan tullessaan kaupungilla tai tulevat vaihtamaan kuulumisia, kun tapaamme kuntosalilla, pyöräilyreiteillä tai tennis- tai padelkentällä. Hyvä vuorovaikutus ylläpitää avointa ja välitöntä ilmapiiriämme. Kun me kaupunkilaiset olemme positiivisia ja ihmisläheisiä, tänne on muidenkin helppo tulla.

 

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Kaupunginjohtajan puheet