Etusivu Palvelut Seikkailudiplomi liikuttaa leikki-ikäisiä ympäri vuoden – avointa tehtävämateriaalia voidaan hyödyntää perheissä ja varhaiskasvatuksessa
Ajankohtaista
19.1.2021 15.40

Seikkailudiplomi liikuttaa leikki-ikäisiä ympäri vuoden – avointa tehtävämateriaalia voidaan hyödyntää perheissä ja varhaiskasvatuksessa

Seikkailudiplomi on alle kouluikäisille tarkoitettu liikunnallinen tehtävämateriaali, jota voidaan hyödyntää perheissä sekä varhaiskasvatuksessa. Iloisesti kuvitettu materiaali on maksuttomasti saatavissa Lappeenrannan kaupungin sivuilta vapaasti kaikkien käytettäväksi.

pikkujänistalvi by Heli Pukki _ Ideri 400x479.jpg- Seikkailudiplomin kanssa lapsi pääsee kokeilemaan erilaisia liikuntalajeja ja -tehtäviä monipuolisissa ympäristöissä. Diplomin avulla tuodaan myös helposti saatavaksi paikallisia liikunta- ja urheilumahdollisuuksia sekä rohkaistaan kokeilemaan uusia liikuntamuotoja, kertoo Seikkailudiplomin toinen kehittäjä, luokanopettaja Mikko Tilli

Vipinää ja kipinää -hanke mahdollistajana

Ajatus Seikkailudiplomin tekemisestä sai alkunsa keväällä valmistuneen Liikuntadiplomin jälkeen. Liikuntadiplomi on koululaisille suunnattu materiaali liikunnan opetuksen tueksi ja liikunnan monipuolistamiseksi koulussa sekä vapaa-ajalla.

- Saimme Vipinää ja kipinää -perheliikuntahankkeen kautta mahdollisuuden vastaavanlaisen materiaalin kokoamiseen myös varhaiskasvatusikäisille, kertoo Seikkailudiplomin toinen kehittäjä, luokanopettaja Anu Heinonen

Tillin ja Heinosen lisäksi Seikkailudiplomia ovat olleet kehittämässä myös Vipinää ja kipinää -perheliikuntahankkeen koordinaattori Jenna Backman ja hankkeen fysioterapeutti Emilia Ketvell sekä EKLU:n Lasse Heiskanen.

Varhaiskasvatuksen seikkailudiplomi on toteutettu Vipinää ja kipinää -hankkeen kustantamana. Vipinää ja Kipinää -hanke on saanut aluehallintoviraston myöntämää liikunnallisen elämäntavan paikallista kehittämisavustusta.

Liikunnallisia seikkailuja vuoden ympäri

Seikkailudiplomi-materiaalit pitävät sisällään seikkailukortteja, joita löytyy neljä, yksi jokaiselle vuodenajalle. Jokaisessa seikkailukortissa on noin kymmenen tehtävää. Lasten kanssa liikkuvia kannustetaankin liikkumaan jokaisena vuodenaikana: seikkailemaan syksyisessä metsässä, laskemaan talvella mäkeä ja tutkimaan luontoa keväisellä linturetkellä sekä nauttimaan kesällä rantaleikeistä.

Materiaalit on jaettu kahteen pakettiin: 5–6-vuotiaille taitotassuille ja alle 5-vuotiaille pikkutassuille.

- Voitte tulostaa valmiit materiaalit ja aloittaa seikkailukorttien tekemisen heti, Jenna Backman kannustaa.

Villikortti esittelee paikallisia harrastusmahdollisuuksia perhefutiksesta capoeiraan

Seikkailudiplomin paikalliset eli villikortti -tehtävät on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä lappeenrantalaisten urheiluseurojen, liikunta-alan toimijoiden sekä kaupungin kanssa.

- Diplomiin mukaan lähteneet paikalliset toimijat tarjoavat lapsille tutustumiskäyntejä tai lajikokeiluja. Osa kokeiluista on maksuttomia, osassa liikkumaan pääsee alennettuun hintaan, Heinonen kertoo.

- Lajikokeilujen ja tutustumiskäyntien kautta lapset ja perheet voivat löytää mieleisen harrastuksen, ja seurat saavat uusia harrastajia, Tilli lisää.

Taitotassujen diplomin villikortissa kannustetaan esimerkiksi kokeilemaan brasilialaista itsepuolustus- ja tanssilajia capoeiraa lappeenrantalaisen Respeite Capoiera -capoeirakoulun tunnilla tai tutustumaan suunnistukseen Lappeen Riennon Rastikoulussa.

Esittelyssä myös paljon muita paikallisia liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia kuten FC LaPan perhefutis ja Budoseura Kamizan järjestämä judo.

Tulostettavat diplomit taitotassuille ja pikkutassuille sekä lisätietoa löytyy Lappeenrannan liikuntatoimen nettisivuilta, osoitteesta:
https://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Kulttuuri-ja-liikunta/Liikkumisohjelma-2025/Seikkailudiplomi 

Lisätiedot:

Anu Heinonen, anu.heinonen@edu.lappeenranta.fi

Mikko Tilli, mikko.tilli@edu.lappeenranta.fi

 

Kuvateksti: Seikkailudiplomin on iloisin eläinhahmoin kuvittanut Heidi Pukki / Ideri.